Απολυμένοι ΛΑΡΚΟ: Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς–Ετοιμάζονται για ΔΕΘ

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών μας», διατρανώνουν με αποφασιστικότητα τα Σωματεία και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα συνεχίζουν καθημερινά τις παρεμβάσεις και την πίεση για την αντιμετώπιση των υπολοίπων σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη και μετά από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας να καταθέσει Ερώτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τα προβλήματα στην απορρόφηση των εργαζομένων στα προγράμματα απασχόλησης, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση, αναδεικνύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Στην τοποθέτηση του ο Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προσδιορίζοντας την κατάσταση που επικρατεί μετά και την απόλυση των εργαζομένων, τόνισε ότι «οι επιπτώσεις από την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι μεγάλες και δεν αφορούν μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά οι συνέπειες είναι εμφανείς παντού σε Εύβοια και Βοιωτία, κυρίως όμως στη Λοκρίδα».

Ο Κώστας Μπασδέκης τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί εισόδημα χιλίων ευρώ το μήνα για τους απολυμένους μέχρι να ενταχθούν στα προγράμματα και να αρχίσουν να πληρώνονται, ενώ στάθηκε στην αναποτελεσματικότητα του προγράμματος απασχόλησης όσον αφορά την απορρόφηση εργαζομένων κάτω των 55 ετών από την περιοχή της Λοκρίδας, λόγω έλλειψης θέσεων στους φορείς υποδοχής. Τόνισε μάλιστα ότι 103 θέσεις που αιτήθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις υπηρεσίες της στη Λαμία δεν μπορούν να καλυφθούν εξαιτίας της χιλιομετρικής απόστασης και του κόστους μετακίνησης. Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «το κόστος διοδίων και καυσίμων για κάθε μέρα μετακίνησης ανέρχεται περίπου στα 45 ευρώ ημερησίως, άρα όλος ο μισθός θα πηγαίνει στη μετακίνηση» και εξήγησε:

«Αν δεν υπάρξει λύση απ’ την πλευρά της Περιφέρειας με άνοιγμα ορισμένων θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας το πρόβλημα απορρόφησης εργαζομένων θα παραμένει. Από τους υπολογισμούς του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ προκύπτει ότι εκτός προγραμμάτων θα μείνουν 80-100 άνεργοι».

Μόλις 200 εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα

Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και το μπάχαλο της κυβέρνησης ακόμη και στα πολυδιαφημισμένα προγράμματα απασχόλησης, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, στην παρέμβασή του τόνισε ότι με βάση στοιχεία της ΔΥΠΑ, μόλις 200 από τις 650 περίπου αιτήσεις απολυμένων της ΛΑΡΚΟ για ένταξή τους στα προγράμματα απασχόλησης έχουν εγκριθεί.

Επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην προχειρότητα των προγραμμάτων, σε ελλείψεις και κενά που η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει ρυθμίσει, όπως με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και όσους δηλώνουν εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες που μένουν εκτός.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις θέσεις με φορέα υποδοχής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, τονίζοντας τη χιλιομετρική απόσταση και το κόστος μετακίνησης και ζητώντας τη συμβολή της περιφερειακής αρχής στο άνοιγμα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας, αλλά και την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει.

Αναφερόμενος συνολικότερα στα προβλήματα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και οικογένειές τους, επισήμανε ότι πάνω από 110 απολυμένοι έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις και το επόμενο διάστημα θα «κοκκινίσουν».

Τόνισε παράλληλα ότι οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά. Επισήμανε ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανεργίας δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά και κάλεσε σε στήριξη του αιτήματος για οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση εισοδήματος χιλίων ευρώ για κάθε απολυμένο μέχρι την ένταξη και λήψη μισθοδοσίας από τα προγράμματα απασχόλησης.

Ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας από την απόλυση των εργαζομένων και επισήμανε ότι αρκετοί, είτε ετοιμάζονται είτε ήδη έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, αναζητώντας αλλού δουλειά.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν με τα προγράμματα απασχόλησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επίλυσή τους προϋποθέτει νομοθετικές ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκε να εξετάσει κάθε περιθώριο που έχει στη διάθεσή του για το άνοιγμα παραπέρα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας.

Στο «πόδι» για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους και σε αυτή τη νέα φάση των εξελίξεων και της επικίνδυνης κατάστασης που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις της.

Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και παράλληλα ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται, το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες περιοδείες στα ΛΑΡΚΟχώρια. Μετά τη μαζική σύσκεψη στη Μαλεσίνα, αντίστοιχη συμμετοχή και κλίμα ενότητας και συσπείρωσης υπήρξε και στο Ακραίφνιο, το βράδυ της Τρίτης. Οι επαφές του Σωματείου με τους απολυμένους εργαζόμενους συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη Λάρυμνα και στα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό και στο θεατράκι του Μαρτίνου.

Για το συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο στη ΔΕΘ, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται και τα συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας, με τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Λιβαδειάς να ναυλώνουν λεωφορεία για τη μετακίνηση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα από τη Λιβαδειά θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 8.30 π.μ. από το Ζάππειο Λιβαδειάς και από τη Λαμία στις 10.45 π.μ. από το πρατήριο καυσίμων στο 3ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λαμίας – Αθηνών.

πηγή: 902.gr

Σχετικά