Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» επέστρεψε στη μυθολογική του καταβολή τη Θήβα

Γέμισε το θέατρο Μοσχοποδίου

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 η Θήβα υποδέχθηκε την εμβληματική ευριπίδεια Τραγωδία στο κατάμεστο Θέατρο Μοσχοποδίου «Μελίνα Μερκούρη».

Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» επιστρέφει στην  μυθολογική του γενέτειρα σε μια παράσταση σκηνοθεσίας Δημήτρη Καρατζά, με τους  σπουδαίους ερμηνευτές (Π.Δαδακαρίδη, Γ. Γάλλο, Σ. Γουλιώτη, Η. Μπέζου, κ.ά) να εμψυχώνουν με σεβασμό το ποιητικό κείμενο οικοδομώντας τεχνηέντως την μέθεξη.

Η εξ Ήρας σταλμένη μανία που κατακυριεύει τον ημίθεο και ήρωα της Ελλάδος, Ηρακλή, ο οποίος φρενήρης πλέον, σκοτώνει γυναίκα και παιδιά που είχε σώσει πριν λίγο από την εξουσιαστική αλαζονεία του Λύκου καταδεικνύει επί σκηνής, με τρόπο σφοδρό, την τρωτότητα της ανθρώπινης φύσης απέναντι στη θεϊική βούληση ή την καθεστωτική Τυραννία.

Ισχυρό «σχόλιο» του τραγικού ποιητή είναι ότι ακόμα και η απόλυτη δύναμη και δόξα κάποιου μπορεί να μεταβληθεί σε απόλυτη δυστυχία και αδυναμία. Η δύναμη που τώρα χρειάζεται να αντλήσει ο τραγικός ήρωας δεν αφορά στα ξακουστά κατορθώματα αλλά στην απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, παλεύοντας συνειδησιακά με τις μιαρές και ανόσιες πράξεις του και να αντέξει την έσχατη δυστυχία.

Ένας ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και σπλαχνικότητα που παντρεύεται με το αιχμηρό πολιτικό σχόλιο περί έκπτωσης της Δημοκρατίας, την απουσία Δικαιοσύνης, το ευμετάβλητο των συνθηκών , την τρωτότητα της ανθρώπινης φύσης και την υπαρξιακή αγωνία που σαν βέλος διαπερνά την ψυχή του θεατή και τον κάνει να συμπάσχει με τον τραγικό ήρωα που βιώνει την έσχατη απελπισία στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων του.

«Κάθε χρόνο φροντίζουμε να φέρνουμε στο πλαίσιο των Πινδαρείων θεατρικές παραστάσεις των εμβληματικών μας αρχαίων ποιητών που υπογράφουν τη διαχρονικότητα, υμνούν τις ουμανιστικές παγκόσμιες αξίες και επιφέρουν την αληθινή αγωγή της ψυχής», σημείωσε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο