Ο Εφιάλτης του νερού στη Θήβα-Θα πούμε το νερό νεράκι;

     Όλο και πληθαίνουν τα ρεπορτάζ για το ζήτημα της λειψυδρίας στην Αθήνα. Πάντοτε συνοδεύονται με μουσική υπόκρουση ταινιών θρίλερ θέλοντας να τονίσουν το τραγικό του προβλήματος.

    Σε δυσμενή θέση, όμως, βρίσκεται όλη η χώρα είτε ηπειρωτική είτε νησιωτική. Από αυτόν τον κανόνα δε θα μπορούσε να λείπει η Θήβα.

   Ως γνωστόν, η Θήβα και τα περισσότερα χωριά της υδρεύονται από τον Μόρνο. Η μείωση της στάθμης του νερού στον Μόρνο θα δημιουργήσει προβλήματα και σε εμάς. Ήδη γνωρίζουμε ότι από τις 10 Ιουλίου ο Δήμος Τανάγρας  (Σχηματάρι, Δήλεσι, Οινόφυτα κλπ)  «αναγκάστηκε» να υδροδοτείται από την Υλίκη. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η άρδευση  της Κωπαΐδας ήταν προβληματική το φετινό  καλοκαίρι  και το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο με την προσπάθεια να μην κατεβεί  κι άλλο η στάθμη της Υλίκης.

   Ο προγραμματισμός της σύνδεσης των Βαγίων με τον Μόρνο φαίνεται ότι θα πάει κι άλλο πίσω και οι Βαγιαίοι θα εξακολουθήσουν να κουβαλάνε και να πληρώνουν εξάδες με εμφιαλωμένο νερό μιας και θεωρούν ακατάλληλο προς πόσιν το νερό των γεωτρήσεών τους παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Θεωρώ  απίθανο ένα τέτοιο έργο να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία. Αναμένουμε σχετική ενημέρωση από τη δημοτική αρχή η οποία καθυστέρησε να διεκδικήσει το παραπάνω έργο.  Οι επαφές του  Δήμαρχου με κυβερνητικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε  ίσως να έχουν προωθήσει  αυτό το έργο ή κάποια έργα στα όρια του δήμου μας.

    Μέσα σε αυτό το δύσκολο παζλ προστίθεται  και το κομμάτι της συνένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας όπου, όπως  όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν δηλώσει, θα δυσκολέψει την κατάσταση και θα ακριβύνει περαιτέρω το έτσι κι αλλιώς ακριβό νερό.

   Ο  Δήμος Θηβαίων οφείλει άμεσα  να πάρει πρωτοβουλίες για να μην πιαστεί για μία ακόμη φορά ανέτοιμος. Να ερευνήσει  μία εναλλακτική και εφεδρική λύση. Πρέπει να αναζητήσει  χρηματοδότηση για την απονιτροποίηση  του θηβαϊκού εδάφους, να δράσει προς την κατεύθυνση μείωσης έως εξαφάνισης του «αμαρτωλού» εξασθενούς χρωμίου από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες ώστε- αν χρειαστεί- να έχει εναλλακτικό σχέδιο.

   Επίσης, η «δική» μας Υλίκη να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα υδροδότησης στον δήμο μας ούτε να υποβαθμιστεί η ποιότητα του νερού που πίνουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

  * Καλές οι λιτανείες,

 * καλές οι ευχές για βροχερούς χειμώνες,

 * ακόμη καλύτεροι οι αγώνες ενάντια σε όσους είναι υπαίτιοι στην καταστροφή του περιβάλλοντος

  αλλά η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι πλέον εδώ και ήρθαν για να μείνουν , δυστυχώς …

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

Πρ. Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Θηβαίων

Σχετικά