Γιατί τρώμε παραπάνω όταν είμαστε κουρασμένοι

Η υπερφαγία και η κατανάλωση junk food είναι αποτέλεσμα κυρίως των γρήγορων ρυθμών ζωής. Οι πολλές ώρες εργασίας και το χρόνιο στρες φέρνουν κακές διατροφικές συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία μας και προκαλούν αδυναμία να τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε.

Ταυτόχρονα δεν ξέρουμε πραγματικά τι και πόσο τρώμε όταν καταναλώνουμε πολύ επεξεργασμένα και μη ποιοτικά τρόφιμα, που δεν φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Ειδικοί διατροφής και ερευνητές έχουν προβληματιστεί με την σύνδεση μεταξύ της σωματικής κούρασης και της υπερφαγίας, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε πολλές έρευνες για το θέμα.

Υπάρχουν εκατοντάδες ερευνητικές μελέτες που αποκαλύπτουν την άμεση σύνδεση του ελλιπούς ύπνου, της κόπωσης και της υπερφαγίας. Το σώμα βιώνει ορμονικές αλλαγές όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, και παράγει τις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, οι οποίες ελέγχουν την πείνα και την πληρότητά,

Η γκρελίνη είναι γνωστή ως η ” ορμόνη της πείνας”, καθώς αυξάνεται όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, εντείνοντας το αίσθημα της πείνας. Η λεπτίνη που ενισχύει το αίσθημα της πληρότητας και της ευτυχίας, παράγεται λιγότερο όταν δεν είσαι ξεκούραστη. Έτσι, λοιπόν, το σώμα αναζητάει περισσότερη τροφή από αυτή που σε κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Εκτός από την ορμονική αρρυθμία που προκαλεί την σύνδεση μεταξύ της κόπωσης και του φαγητού, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν, εξίσου σημαντικό ρόλο.

Συναισθηματικό φαγητό

Τα έντονα συναισθήματα, το άγχος και οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να συνυπάρχουν με το αίσθημα της κούρασης ( το μυαλό δεν μπορεί να χαλαρώσει). Η ικανότητα, επίσης, ορισμένων τροφών να “παρηγορούν”  ( κέικ, σοκολάτα, κρέμες) μπορεί να χρησιμεύσει ως στιγμιαία ανακούφιση από τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο υπερφαγίας όταν είσαι κουρασμένη.

Διαθεσιμότητα και ευκολία

Το να φτιάξεις ένα υγιεινό γεύμα μπορεί να φαίνεται απίστευτα κουραστικό, όταν είσαι εξαντλημένη από την δουλειά. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να επιλέξεις να καταναλώσεις πιο απλά, επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτή η τακτική στην διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει τις “κακές” διατροφικές συνήθειες και την υπερκατανάλωση τροφής.

Κοινωνικές επιρροές

Το φαγητό εμπλέκεται συχνά σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συνευρέσεις. Ακόμα κι αν το σώμα σου δεν αισθάνεται πείνα, όταν είσαι κουρασμένη και προσπαθείς να μείνεις ξύπνια σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσεις το φαγητό ως μέσο για να λάβεις extra ενέργεια.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη σύνδεση σωματικής κόπωσης/ φαγητού

Το να κατανοήσεις την σύνδεση ανάμεσα στην σωματική κούραση και το φαγητό, είναι το πρώτο βήμα για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Παρακάτω θα βρεις μερικές μεθόδους για να κλείσεις μια και καλή αυτόν τον κύκλο:

Κάνε τον ύπνο προτεραιότητα

Βεβαιώσου ότι από εδώ και πέρα λαμβάνεις τις απαραίτητες ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση. Να θυμάσαι, ότι 7-9 ώρες ύπνου είναι ιδανικές για να επαναφέρεις την ισορροπία στις ορμόνες σου και να ενισχύσεις την γενική υγεία του οργανισμού σου.

Να τρως με συνείδηση

Έχοντας συνείδηση της λειτουργίας τους σώματός σου και τις ανάγκες του, θα καταφέρεις να κάνεις καλύτερες επιλογές στο φαγητό. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι θέλεις να φας λίγο παραπάνω, ρώτησε τον εαυτό σου αν όντως πεινάς ή ψάχνεις ” καταφύγιο” στο φαγητό.

Φτιάξε ισορροπημένα γεύματα

Σχεδίασε τα καθημερινά γεύματα και σνακ και ετοίμασε τα από πριν. Όταν η τροφή είναι προσβάσιμη, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να καταλήψεις σε fast food και υπερφαγία.

Έλεγξε το άγχος

Βρες με την βοήθεια ειδικού τρόπους να διαχειριστείς το άγχος, καθώς αυτό θα ελαττώσει αισθητά την υπερκατανάλωση τροφής. Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και οποιαδήποτε δραστηριότητα σε χαλαρώνει είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ελέγχεις το άγχος και την υπερφαγία.

Πηγή: shape.gr

Σχετικά