Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις για την τοπική ιστορία του Δήμου Λεβαδέων με θέμα «Στα χνάρια της ιστορίας του τόπου μας»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε το τριήμερο Συμπόσιο (Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου) που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο Δήμος Λεβαδέων με τους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους «Ο Πλούταρχος» της Χαιρώνειας, «Ο Παρνασσός» της Δαύλειας και «Ιτωνία» του Αγίου Γεωργίου, με τη στήριξη και την συμμετοχή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και των ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο των δράσεων διεξήχθη Συμπόσιο με τίτλο με θέμα «Στα χνάρια της Ιστορίας του τόπου μας από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα: Δαύλεια, Χαιρώνεια, Λιβαδειά, Κορώνεια, όρος Ελικών», την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος» στη Λιβαδειά, το Σάββατο στο Δημοτικό Κατάστημα Χαιρώνειας και την Κυριακή στο Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς στην Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας εκπαιδευτικά- βιωματικά εργαστήρια τοπικής ιστορίας με τίτλο «Ο ρόλος του νερού στην πολιτισμική συγκρότηση του τόπου μου», τα οποία ήταν αφιερωμένα στη μνήμη της  αρχιτέκτονος  Άννας Ψωμά.

Στο πλαίσιο των δράσεων  πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της περιοχής, στη Λιβαδειά, στην Χαιρώνεια, στη Δαύλεια και στην Αρχαία Κορώνεια, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους πολιτιστικούς συλλόγους στον Άγιο Γεώργιο καθώς και εκθέσεις βιβλίου και αρχειακού υλικού σχετικών με την τοπική ιστορία του Δήμου Λεβαδέων (ως 22/9/2024) στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος για μια ακόμη φορά με την παρουσία του έδειξε το ενδιαφέρον του για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Μητροπολίτης  Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος  κ. Γεώργιος, η Προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, ο επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, επί δεκαετίες υπεύθυνος του Προγράμματος Αρχαίων Βοιωτικών Πόλεων John Bintliff , η αρχαιολόγος ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Ελένη Γούλα, ο ιστορικός του Νορβηγικού Ινστιτούτου, Alexander Thomas Husoy, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Άγκυρας  Musa Kadioglu  και πολλοί ακόμα ξένοι και Έλληνες εξαιρετικοί ομιλητές.

Δράσεις των εκδηλώσεων παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Ντασιώτης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Όπως τόνισαν οι διοργανωτές στόχος ήταν η ανάδειξη, προβολή και διάχυση στην τοπική κοινωνία της διαχρονικής ιστορίας του Δήμου Λεβαδέων μέσω της εμπλοκής και αλληλεπίδρασης φορέων της ακαδημαϊκής-επιστημονικής γνώσης και της πολιτισμικής διαχείρισης σε επίπεδο κρατικό και τοπικό.

Οι δράσεις παρουσίασαν πτυχές της τοπικής ιστορίας της περιοχής διαχρονικά με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών για το αρχαιολογικό και ιστορικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και στην ενεργοποίηση της συμμετοχής τους αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη των τοπικών μνημείων και της ιστορίας της περιοχής.

«Η συμπόρευση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας είναι αυτονόητη. Η συνεργασία μας με την Προϊσταμένη κ. Αλεξάνδρα Χαραμή είναι πάρα πολύ καλή.

Οι αρχαιότητες και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δεν όχι μόνο δεν πρέπει να χάσουμε αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να αναδείξουμε έτσι ώστε και ιστορική συνέχεια να υπάρχει και μοχλός ανάπτυξης να γίνει», σημείωσε ο Δήμαρχος  Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης και έκανε γνωστό ότι ο Δήμος  θα αναλάβει την έκδοση των πρακτικών των τριήμερων εκδηλώσεων.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο