Αυτοί είναι οι 11 γιατροί και φαρμακοποιοί από δομές της Βοιωτίας-Αττικής που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ

Χειροπέδες σε 4 γιατρούς Δημοσίων Δομών σε Αττική και Βοιωτία. Μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν ήταν ναρκωτικά και άλλες ψυχότροπες ουσίες

Γιατροί και φαρμακοποιοί εμπλέκονται στα δύο μεγάλα κυκλώματα που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΠΥ με ψευδείς συνταγογραφήσεις φαρμάκων, ζημιώνοντάς τον πάνω από 3.500.000 ευρώ.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχθηκε έπειτα από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης. Τα στοιχεία που εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2023. Μέσα στους δύο ογκώδεις φακέλους υπήρχαν ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, βάσει των οποίων η Οικονομική Αστυνομία, μετά και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Την Παρασκευή η ΕΛΑΣ σε μεγάλη επιχείρησή της συνέλαβε 16 άτομα, γιατρούς και υπαλλήλους φαρμακείων που συμμετείχαν στο κύκλωμα και δραστηριοποιούνταν σε Αττική και Βοιωτία, ενώ χειροπέδες πέρασαν και σε έναν ιατρικό επισκέπτη.

Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν 4 γιατροί.

Πρόκειται για τους:

  • Κ.Ε. που εργαζόταν σε δημόσια δομή της Βοιωτίας, ως παθολόγος ενώ είχε και δικό του ιατρείο στα βόρεια της Αττικής.
  • Β.Κ. που εργαζόταν σε δημόσια δομή του Δήμου Αθηναίων ως γυναικολόγος και διατηρεί ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας.
  • B.G. η εργαζόταν σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, ως καρδιολόγος
  • Ν.Α., που εργαζόταν σε Δημόσια δομή στο κέντρο της Αθήνας ως οδοντίατρος

Οι φαρμακοποιοί που συνελήφθησαν σύμφωνα με το διαβιβαστικό είναι οι εξής:

  • Λ.Α, που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας.
  • Ζ.Α που διατηρεί δύο φαρμακεία στο κέντρο της Αθήνας
  • Γ.Ν. που διατηρεί φαρμακείο στα Σεπόλια
  • Γ.Σ. που διατηρεί φαρμακείο στον Άγιο Νικόλαο, Αττικής
  • Τ.Σ που διατηρεί φαρμακείο στην Αγία Βαρβάρα, Αττικής
  • Δ.Α. που διατηρεί φαρμακείο στο Μαρούσι
  • Β.Ε που διατηρεί φαρμακείο στον Ταύρο

Επίσης συνελήφθησαν και υπάλληλοι φαρμακείου:

  • G.N που εργάζεται σε φαρμακείο στο Περιστέρι
  • Γ. Ε που εργάζεται σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας
  • Θ.Π. που εργάζεται σε φαρμακείο στην Αττική

Και ο S.H. για τον οποίο δεν υπάρχει αναφορά αν εργάζεται κάπου.

ΕΟΠΠΥ: Πώς αποκαλύφθηκαν τα κυκλώματα

Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για τα κυκλώματα

Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.

Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.

Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση –3.516– Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς –90.186– συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.

Σε βάρος όλων των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πάνω από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,
  • 451.140 ευρώ, 10.000 δολάρια Η.Π.Α., 8.000 δολάρια Αυστραλίας,
  • 2 ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 1 κιλού, 109 χρυσές λίρες,
  • πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις με πληρωμές ιατρών, σφραγίδες ιατρών, συνταγές/γνωματεύσεις κλπ),
  • κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς και άλλα ψηφιακά πειστήρια.

Πηγή:ieidiseis.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο