Πανάκριβο το ρεύμα για το λαό, ενώ συνεχίζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κι ανεμογεννητριών και στο δήμο μας

Λαϊκή Συσπείρωση Αλιάρτου Θεσπιέων

Πανάκριβο το ρεύμα για το λαό, ενώ συνεχίζεται η εγκατάσταση

φωτοβολταϊκών κι ανεμογεννητριών και στο δήμο μας

Μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο για το τεράστιας σημασίας  θέμα της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες σε αρκετά σημεία του Δήμου, σημεία   αρχαιολογικού  όσο και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Όπως φάνηκε από την διαδικασία, έχει ήδη ολοκληρωθεί η  τοποθέτηση 3 Ανεμογεννητριών εντός των ορίων του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων στα όρια με την ΔΕ Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη και σε διάφορα στάδια βρίσκονται εργασίες κατασκευής ανεμογεννητριών (εκσκαφές, διαμορφώσεις, σκυροδετήσεις κ.τ.λ.) ακόμα και σε απόσταση μόλις δυο χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα αναπτύσσονται τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη υψηλής παραγωγικότητας (Κωπαΐδα), με τις εταιρίες  να εκμεταλλεύονται την ανομβρία και την ανυπαρξία έργων άρδευσης και να αγοράζουν «τζάμπα»  καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τους  αγρότες   για να τις μετατρέψουν σε  πεδίο κερδοφορίας τους, καταστρέφοντας την γεωργική παραγωγή.

Ως ΛΑ.ΣΥ. αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες και την υποκριτική στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, που όχι μόνο δεν έφεραν καμία αντίσταση αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους Δημότες. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί πως παραπλανήθηκαν τάχα από την εταιρεία, για το αν οι ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη τοποθετηθεί ήταν εντός των ορίων του Δήμου μας.

Το μόνο ενδιαφέρον τους είναι για τα ανταποδοτικά, σε μια αποπροσανατολιστική συζήτηση που εμμέσως πλην σαφώς γινόταν αποδεκτή η απαράδεκτη μεθόδευση της κατασκευής τους!

Οι ευθύνες των τοπικών αρχόντων μαζί με διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις είναι τεράστιες, καθώς όλοι τους συμφωνούν και συστηματικά προώθησαν και εφαρμόζουν τη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», που με το χρηματιστήριο της ενέργειας εκτόξευσε τις τιμές του ρεύματος σε δυσβάσταχτα για το λαό ύψη, ταυτόχρονα με την άγρια καταλήστευση  των φυσικών πόρων της  περιοχής. 

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και τα κέρδη τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων. Παραδίδουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, τα δάση, τις βουνοκορφές, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές στα “κοράκια” των ομίλων, καταστρέφοντας περιβάλλον, βοσκότοπους, επαγγελματίες μελισσοκόμους, ενώ ο λαός συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα κι υπάρχουν καταχρεωμένοι πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τις  τιμές που τους ζητούν με αποτέλεσμα να τους διακόπτουν την ηλεκτροδότηση.

Γνωρίζουμε ότι όποια απόφαση και αν πάρει  το Δημοτικό Συμβούλιο  δεν αρκεί για να φρενάρει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στην περιοχή μας. Στηρίζουμε αμέριστα τις κινήσεις και αντιδράσεις των κατοίκων και παλεύουμε για οργανωμένη μαζική διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Δήμου μας και πανελλαδικά, στην κατεύθυνση η ενέργεια να βρει το χαρακτήρα της ως κοινωνικό αγαθό, με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό, ουσιαστικό έλεγχο, υπό δημόσιο φορέα, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Αλιάρτου Θεσπιέων

Γιώργος Μπούτσικος

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο