Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε μπριζόλα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από μια μεγάλη, ζουμερή μπριζόλα με αφράτο πουρέ πατάτας και αρωματικά χόρτα. Αλλά δεδομένου ότι το κόκκινο κρέας έχει δυσφημιστεί τόσο πολύ, ίσως αναρωτιέστε αν είναι καλό για τη συνολική σας υγεία. Τα καλά νέα είναι ότι τα άπαχα κομμάτια μπριζόλας, όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι ωφέλιμα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Όμως, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση μπριζόλας, σύμφωνα με ειδικούς.

Αν και η μπριζόλα είναι νόστιμη, η κατανάλωσή της μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία ορισμένων ανθρώπων.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μπριζόλα, το «σώμα τους τη διασπά και χρησιμοποιεί τα συστατικά για τους δικούς του σκοπούς, όπως η οικοδόμηση μυών και η παραγωγή αίματος», εξηγεί ο Dr. Mike Bohl. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει για όλους, καθώς σύμφωνα με τον ειδικό, η μπριζόλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με:

  • υψηλή χοληστερόλη,
  • καρδιακές παθήσεις και
  • καρκίνο, ιδιαίτερα καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μπριζόλα, σύμφωνα με ειδικούς

Όσοι έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το έντερο

Παρόλο που σχεδόν όλες οι τροφές μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο, η μπριζόλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όσους που έχουν ευαίσθητο στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή «τα γαστρεντερικά προβλήματα δυσκολεύουν την πέψη του κόκκινου κρέατος», λέει ο Dr. Bohl.

Υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών τροφών, όπως η μπριζόλα και το κόκκινο κρέας, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αποβληθούν από το στομάχι. Σύμφωνα με το Geelong Medical Group, το πρώτο σημάδι ότι έχετε αυτό το πρόβλημα είναι το έντονο φούσκωμα και η δυσφορία, που είναι αποτέλεσμα της περίσσειας τοξινών που συγκεντρώνονται στην πεπτική οδό.

Όσοι έχουν αλλεργία στο κόκκινο κρέας

«Οι μόνοι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη μπριζόλα είναι εκείνοι που έχουν μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση σε αυτήν, όπως εκείνοι που έχουν αλλεργία», εξηγεί ο Dr. Bohl. Μερικές φορές η κατανάλωση μιας μπριζόλας, μια στο τόσο, δεν προκαλεί ιδιαίτερη βλάβη, αλλά αυτό δεν ισχύει αν είστε αλλεργικοί.

Το σύνδρομο Alpha-gal – που ανακαλύφθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια – ορίζεται ως αλλεργία σε προϊόντα που προέρχονται από θηλαστικά, κυρίως κομμάτια κόκκινου κρέατος, αναφέρει η Mayo Clinic. Αν και είναι αρκετά σπάνιο, η αλλεργία εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση μιας μπουκιάς μπριζόλας.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας εμφανίζονται με τη μορφή:

  • κνίδωσης,
  • εκζέματος,
  • καταρροής,
  • πονοκεφάλων,
  • συριγμού ή δύσπνοιας,
  • πόνου στο στομάχι,
  • διάρροιας,
  • ναυτίας ή εμετού και
  • πρηξίματος σε μέρη του σώματος όπως τα χείλη, το πρόσωπο, η γλώσσα και ο λαιμός.

Όσοι έχουν διαβήτη

Η μπριζόλα και τα περισσότερα κόκκινα κρέατα έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, εξηγεί ο ειδικός, τα οποία μπορούν να συσσωρεύσουν περισσότερη χοληστερόλη LDL (κακή χοληστερόλη) στο αίμα και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του σώματος. «Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επομένως η αποφυγή της μπριζόλας θα απέτρεπε περαιτέρω την αύξηση του κινδύνου», προτείνει η Dr. Cedrina Calder.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση συνιστά η πρόσληψη συνολικών λιπαρών για ανθρώπους με διαβήτη να μην υπερβαίνει τα 20 γραμμάρια και μια μέση μπριζόλα περιέχει περίπου 19 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πιθανότητα να έχει κάποιος υψηλή αρτηριακή πίεση είναι διπλάσια για ένα άτομο με διαβήτη σε σύγκριση με κάποιον χωρίς, ένα μεγάλο δείπνο με μπριζόλα θα πρέπει να υπάρχει στο μενού όσο το δυνατόν λιγότερο (αν όχι καθόλου).

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

Η συχνή κατανάλωση μπριζόλας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, αλλά ακόμη περισσότερο για άτομα που φέρουν ορισμένες γενετικές προδιαθέσεις. Η κατανάλωση μπριζόλας και κόκκινου κρέατος «[έχει] συσχετιστεί με διάφορους τύπους καρκίνου, ειδικά καρκίνο του παχέος εντέρου», λέει η Dr. Calder, «Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ίσως είναι συνετό να αποφεύγετε τη μπριζόλα».

Σύμφωνα με το Harvard Health, οι άνθρωποι που τρώνε 142 γραμμάρια ή περισσότερο μπριζόλας (και/ή κόκκινου κρέατος) την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 28%. Έτσι, τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια είναι πιο ασφαλή, όταν καταναλώνονται μακροπρόθεσμα.

Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις αντί για το κόκκινο κρέας
Η μπριζόλα είναι αναμφισβήτητα νόστιμη και αν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορεί να είναι δύσκολο να την αφαιρέσετε τελείως ή να την περιορίσετε αυστηρά από τη διατροφή σας. Όμως, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

«Οι πιο υγιεινές επιλογές κόκκινου κρέατος περιλαμβάνουν το κρέας ελαφιού, αγριόχοιρου και βίσονα, τα οποία περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το βόειο κρέας», εξηγεί ο Dr. Bohl. Και «αν εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε βοδινό κρέας, όσο πιο άπαχο είναι το κομμάτι, τόσο το καλύτερο.

Η ύπαρξη ενός υποκατάστατου κόκκινου κρέατος επιτρέπει στους λάτρεις της μπριζόλας να απολαμβάνουν την πρωτεΐνη με έναν υγιεινό και μακροπρόθεσμο βιώσιμο τρόπο.

πηγή: enikos.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο