Την άνοδο των θερμοκρασιών περιμένουν οι παραγωγοί, ώστε να ξεκινήσουν τις σπορές των καλαμποκιών που έχουν προγραμματίσει για τη νέα περίοδο. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν θεαματικές αλλαγές, ούτε σκιαγραφούν σημαντικό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια.
Ένα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς μεταφέρονται στη νέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καλλιεργητές. Πιο συγκεκριμένα, στις βασικότερες περιοχές που παράγεται το καλαμπόκι, η διαχείριση του νερού παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής και τις τιμές του προϊόντος. Στο οδοιπορικό που ακολουθεί, η «ΥΧ» παρουσιάζει τους προβληματισμούς των παραγωγών ενόψει της ανοιξιάτικης σποράς.
Τείνουν προς τη μηδική στην Κωπαΐδα
Ο κάμπος της Κωπαΐδας παραδοσιακά καλλιεργείται με καλαμπόκι, εφοδιάζοντας τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής με ενσίρωμα, αλλά και σπόρο. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της άρδευσης δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς καλαμποκιού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Ο Βέργος Βέργος, παραγωγός από το Μαρτίνο Φθιώτιδας, επιβεβαιώνει ότι ο πονοκέφαλος παραμένει και ενόψει της νέας περιόδου. Ο ίδιος θα μειώσει σημαντικά τα στρέμματα, κρατώντας μόνο όσα χρειάζονται για να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις στο Σχέδιο Βελτίωσης. «Υπάρχει μια τάση για στροφή στη μηδική, διότι δεν έχει πολλά έξοδα και ρίσκο, όπως το καλαμπόκι. Από αυτή θα πάρουμε δύο ή και τρία χέρια παραγωγής, ακόμη και χωρίς νερό, ενώ από το καλαμπόκι, αν σπείρουμε και δεν έχουμε νερό, δεν θα πάρουμε τίποτα και θα χάσουμε τα πάντα», τονίζει με νόημα.
Περισσότερος ο ηλίανθος, λιγότερο το καλαμπόκι στον Δομοκό
Η σπορά του καλαμποκιού θα ξεκινήσει προς τα τέλη Μαρτίου στον Δομοκό, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες, όπως δηλώνει ο παραγωγός Γρηγόρης Αποστολόπουλος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, μειώνει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για το καλαμπόκι και τους στρέφει προς τον ηλίανθο. «Για τον ηλίανθο, θέλουμε τέσσερα ποτίσματα και λιγότερα έξοδα εισροών, σε αντίθεση με το καλαμπόκι, για το οποίο χρειαζόμαστε εννέα έως δέκα», συμπληρώνει.
Μειωμένη η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους του Νευροκοπίου
Για μικρότερη ζήτηση για καλαμπόκι, όπως επίσης και μείωση του νερού άρδευσης στην περιοχή, κάνει λόγο από τη Δράμα ο Απόστολος Βέσμελης, μέλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το καλαμπόκι έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λόγω των μειωμένων αποθεμάτων στα φράγματα οι αγρότες της περιοχής στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Εκτός από το πρόβλημα του νερού, «η ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους στην περιοχή έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια για το επόμενο διάστημα», υπογραμμίζει.
Το πρόγραμμα της απονιτροποίησης ενισχύει το βαμβάκι στον Έβρο
Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά στην περιοχή της Ορεστιάδας κάνει λόγο ο Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σιτηρά έχουν αυξηθεί πάνω από 10% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και σημαντικό μερίδιο από τα καλαμπόκια θα πάρει ο ηλίανθος, όπως και το βαμβάκι.
«Από το βαμβάκι, λόγω και του προγράμματος της απονιτροποίησης, θα πάρουμε περίπου 60 ευρώ το στρέμμα, σε σύγκριση με το καλαμπόκι, που πέφτει στα 20 ευρώ. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της διαχείρισης του νερού από τον ποταμό Άρδα, διότι οι ποσότητες και ο τρόπος διαχείρισης δεν είναι ξεκάθαροι», επισημαίνει.
Ο κ. Κουμπρίδης αναφέρει, ακόμη, ότι εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα η ζήτηση για καλαμπόκι να είναι μειωμένη. Προσθέτει, επίσης, ότι «λόγω της ποιοτικής υπεροχής του καλαμποκιού μας, υπήρχε ζήτηση από τη Βουλγαρία, δυστυχώς, όμως, τώρα τα μηνύματα που λαμβάνουμε δεν είναι θετικά».
Εστιάζοντας στο θέμα της παραγωγής βιοαερίου, που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της περιοχής, επισημαίνει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι συμβάσεις που γίνονται εκεί δεν ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα.
Τέλος, από τη Δυτική Πελοπόννησο, και σύμφωνα με παραγωγούς της περιοχής, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα περίοδο δείχνουν και εκεί μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το κόστος άρδευσης έχει ανέβει σημαντικά και, για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί θα περιορίσουν την υδροβόρα καλλιέργεια του καλαμποκιού, κάνοντας στροφή σε άλλα προϊόντα, με μειωμένες ανάγκες νερού.

Πατάτα: Καταγγελίες για απουσία ζυγισμάτων σε Αχαΐα και Ηλεία Πάνω από το 25% της παραγωγής πατάτας που παραδίδουν οι καλλιεργητές στους εμπόρους δείχνει να αφαιρείται από την «εμπορεύσιμη» ποσότητα, χωρίς φυσικά οι τελευταίοι να πληρώνονται για τη «φύρα». Την εικόνα αυτή περιγράφουν παραγωγοί από τη Δυτική Πελοπόννησο, απευθύνοντας κραυγή αγωνίας για την απαράδεκτη αντιμετώπισή τους από τους εμπόρους πατάτας της περιοχής. Όπως υποστηρίζουν, κατά καιρούς, το ανωτέρω ποσοστό «έχει φτάσει μέχρι και το 40%, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την καλλιέργεια του προϊόντος». Στο ερώτημά μας αν η ποσότητα αυτή επιστρέφει στον παραγωγό, οι ίδιοι μειδιώντας αναφέρουν ότι πάει κάπου αλλού, «χωρίς αυτό να καταγράφεται σε παραστατικά εμπορίας και διακίνησης του προϊόντος». |
ypaithros.gr