Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική για τις standalone μπαταρίες – Στα 4.700 MW η ισχύς – Δείτε τα όρια ανά Περιφέρεια και τα κριτήρια αντισυγκέντρωσης

Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες που θα λειτουργήσουν με εμπορικούς όρους. Η συνολική ισχύς τίθεται στα 4.700 MW.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στα επισυναπτόμενα.

Συγκεκριμένα, η ΥΑ προβλέπει τα εξής:

Το μέγιστο όριο ισχύος Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης που μπορούν να χορηγηθούν από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και τον Διαχειριστή του Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για μεμονωμένους Σ.Α.Η.Ε. του άρθρου 11Δ του ν. 4685/2020 καθορίζεται σε: 

α) Τρεις χιλιάδες οχτακόσια μεγαβάτ (3800 MW) μέγιστης ισχύος έγχυσης για προσφορές που χορηγούνται από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε., επιμεριζόμενη σε εννιακόσια μεγαβάτ (900 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΣΜΗΕ Α1’», «ΕΣΜΗΕ Α2’» και «ΕΣΜΗΕ Α3’», διακόσια πενήντα μεγαβάτ (250 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΣΜΗΕ B’», και δύο χιλιάδες εξακόσια πενήντα μεγαβάτ (2650 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΣΜΗΕ Γ’» αντίστοιχα, όπως εξειδικεύεται στο άρθρο 6,

β) εννιακόσια μεγαβάτ (900 MW) μέγιστης ισχύος έγχυσης για προσφορές που χορηγούνται από τον Διαχειριστή του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., επιμεριζόμενη σε τριακόσια πενήντα μεγαβάτ (350 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΔΔΗΕ Α’», εκατόν πενήντα μεγαβάτ (150 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΔΔΗΕ Β’», εκατόν πενήντα μεγαβάτ (150 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΔΔΗΕ Γ’» και διακόσια πενήντα (250 MW) για Σ.Α.Η.Ε. της Ομάδας Έργων «ΕΔΔΗΕ Δ’», όπως εξειδικεύεται στο άρθρο 6.

Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για Σ.Α.Η.Ε. ισχύος μικρότερης ή ίσης των δέκα μεγαβάτ (10 MW) χορηγείται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και για μεγαλύτερη των δέκα μεγαβάτ (10 MW) από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε.. Αιτήματα με ισχύ μικρότερη έως και δέκα μεγαβάτ (10 MW) που έχουν υποβληθεί στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022, αξιολογούνται από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης δεν γεννά υποχρέωση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου ούτε δημιουργεί υποχρέωση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή για τα αιτήματα που θα καταταχθούν σε σειρά προτεραιότητας αξιολόγησης, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης

Για την Ομάδα Έργων «ΕΣΜΗΕ Γ’» του άρθρου 6, η ισχύς επιμερίζεται ανά Περιφέρεια του Διασυνδεδεμένου Συστήματος, συνεκτιμώντας τους λειτουργούντες φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια, ως ακολούθως:

54

Κριτήρια αντισυγκέντρωσης

Για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε μεμονωμένους Σ.Α.Η.Ε., τίθεται ανώτατο συνολικό όριο μέγιστης ισχύος έγχυσης των σταθμών ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων συνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με αυτό, ίσο με διακόσια πενήντα μεγαβάτ (250 MW).

Ειδικώς για μεμονωμένους Σ.Α.Η.Ε. που συνδέονται στο Ε.Δ.Δ.Η.Ε., για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στο πλαίσιο της παρούσας, τίθεται ανώτατο όριο μέγιστης ισχύος έγχυσης ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων συνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με αυτό, ίσο με πενήντα μεγαβάτ (50 MW).

Ειδικώς για μεμονωμένους Σ.Α.Η.Ε. που εντάσσονται στις Ομάδες Έργων «ΕΣΜΗΕ Α1’» και Ομάδες Έργων «ΕΣΜΗΕ Α2’», «ΕΣΜΗΕ Α3’» και «ΕΔΔΗΕ Δ’» για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στο πλαίσιο της παρούσας, τίθεται ανώτατο όριο μέγιστης ισχύος έγχυσης ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων συνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με αυτό, ίσο με εκατό μεγαβάτ (100 MW) για την Ομάδα Έργων «ΕΣΜΗΕ Α1’» και «ΕΣΜΗΕ Α3’» και πενήντα μεγαβάτ (50 MW) για τις Ομάδες Έργων «ΕΣΜΗΕ Α2’» και «ΕΔΔΗΕ Δ’», αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως των κριτηρίων των παρ. 1, 2 και 3, τίθεται ανώτατο όριο συνολικής μέγιστης ισχύος έγχυσης των Σ.Α.Η.Ε. τεχνολογίας συσσωρευτών για τους οποίους χορηγούνται Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, είτε ως μεμονωμένοι Σ.Α.Η.Ε. είτε ως Σ.Α.Η.Ε. που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ, εξαιρουμένων των σταθμών της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020, κατ’ εφαρμογή της παρούσας και των λοιπών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων συνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με αυτό, τα πεντακόσια μεγαβάτ (500 MW), έως το έτος 2029, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ.

Εγγυητικές

Οι εγγυητικές παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης, με μέγιστα ποσά τα 200.000 ευρώ / MW για μπαταρίες που θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τα 50.000 ευρώ/ MW για εκείνες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Εννοείται ότι αυτές καταπίπτουν αν δεν τηρηθούν το 18μηνο και η ρήτρα αντισυγκέντρωσης.

Χρόνοι υλοποίησης

Όπως αναμενόταν, το ΥΠΕΝ ελαστικοποιεί τόσο τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι τη δήλωση ετοιμότητας, όσο και το διάστημα υποβολής των αιτήσεων.

Το όριο των 14 μηνών εντός των οποίων έπρεπε να υποβάλουν δήλωση ετοιμότητας τα έργα των merchant μπαταριών, αυξάνεται στους 18 μήνες. Και ο χρόνος υποβολής των αιτημάτων από 60 ημέρες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης που προέβλεπε το σχέδιο της διαβούλευσης, γίνεται 90 – 150 ημέρες ανάλογα με την ισχύ έγχυσης της μπαταρίας. Το υπουργείο άκουσε ως ένα βαθμό τα μηνύματα της αγοράς ότι οι χρόνοι ήταν υπερβολικά περιοριστικοί.

Εν προκειμένω, στα μεγάλα έργα, με ισχύ έγχυσης μεγαλύτερη των 10 MW που εγκαθίστανται σε περιφέρειες του παραπάνω πίνακα, εκτός των Κρήτης, Κυκλάδων και Ιονίων, οι επενδυτές έχουν δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Στα μικρότερα έργα, με ισχύ έγχυσης μικρότερη ή ίση των 10 MW που εγκαθίστανται στις περιφέρειες Κρήτης, Κυκλάδων και Ιονίων, το περιθώριο μεγαλώνει και φτάνει έως τους 5 μήνες.

energypress.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο