Παράκαμψη Χαλκίδας & Ψαχνών: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το μεγάλο οδικό έργο της Εύβοιας

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά, και κατ’ επέκταση «κλείδωσε» και η χρηματοδοτική πηγή, σε νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του έργου της κατασκευής του μεγάλου οδικού άξονα της Εύβοιας που αφορά στην Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, με ανάδοχο τη ΜΕΤΚΑ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, υπέγραψε την ένταξη της πράξης «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΨΑΧΝΩΝ» στο πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» (και στην Προτεραιότητα «Κατασκευή / Αναβάθμιση περιφερειακών τμημάτων αναλυτικού οδικού ΔΕΔ-Μ και συνδέσεων – Οδική ασφάλεια – ΕΤΠΑ»), με συνολικό δεσμευόμενο κονδύλι ύψους 238 εκατ. ευρώ. Αρχικά, το έργο είχε βρει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Δημοπρατήθηκε το Φεβρουάριο του 2022, η σύμβαση υπεγράφη το Μάρτιο του 2023, ενώ η διάρκεια του έργου είχε οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η παράταση προθεσμιών

Ωστόσο, όπως προ ολίγων μηνών είχαμε αναφέρει, για μια σειρά από λόγους, δόθηκε παράταση διάρκειας 18 μηνών με ορίζοντα, πλέον, ολοκλήρωσης εργασιών έως τις 2 Σεπτέμβριου 2028, εφόσον δεν προκύψει κάποια νέα τροποποίηση χρονοδιαγράμματος. Το αίτημα παράτασης, δίχως να αλλάξει το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης, υπεβλήθη από την ΜΕΤΚΑ, και έγινε αποδεκτό από το υπουργείο, καθώς διαπιστώθηκε πλήθος προβλημάτων και καθυστερήσεων με παραδόσεις χώρων – απαλλοτριώσεις, δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ), περιβαλλοντικά ζητήματα κ.α. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα του αναδόχου, που εστάλησαν στις αρμόδιες αρχές στα μέσα Οκτωβρίου 2024, «δεκαεννέα (19) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης, μια σειρά από θέματα που είναι εκτός των υποχρεώσεων του Αναδόχου, έχουν οδηγήσει στην ολική ανατροπή του χρονικού και οικονομοτεχνικού προγραμματισμού του έργου, καθώς δεν έχει καταστεί εφικτό να ξεκινήσει καμία κατασκευαστική εργασία.

Τα θέματα αυτά είναι:

Α) Η καθυστέρηση της διαδικασίας συντέλεσης των απαλλοτριώσεων.

Β) Η καθυστέρηση στην απόδοση των εν γένει δασικών εκτάσεων του Δημοσίου.

Γ) Η τροποποίηση του τεχνικού σχεδιασμού των έργων στην ευρύτερη περιοχή του κόμβου της Νέα Λάμψακου.

Δ) Η τροποποίηση του τεχνικού σχεδιασμού των αντιπλημμυρικών έργων της Λίμνης Δοκού.

Ε) Η αδυναμία ολοκλήρωσης των Μελετών».

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Το έργο αφορά στην πλήρη μελέτη και κατασκευή της οδού «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών», συνολικού μήκους περί τα 28,0 χλμ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής τμημάτων: α) οδικό τμήμα «Ν. Λάμψακος – Ψαχνά» μήκους 17,0 χλμ. περίπου, με τα συνοδά του έργα (δευτερεύουσες και παράπλευρες οδοί, τεχνικά έργα-γέφυρες, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης υποστήριξης, αντιπλημμυρικά έργα, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες κλπ) (κύριο τμήμα), το οποίο αποτελείται από: – το οδικό τμήμα «Ν. Λάμψακο – Ν. Αρτάκη», μήκους 11 χλμ, τυπικής διατομής αυτοκινητόδρομου με δομικά διαμορφωμένη κεντρική νησίδα πλάτους 2,60 μ. μέχρι τη Χ.Θ. 4+960. Από τη Χ.Θ.4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω διατομής σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας «β2σ», η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα. Σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται η κατασκευή:

α) της σήραγγας Βαθροβουνίου, μήκους 500,00 μ περίπου, β) των Ανισόπεδων Κόμβων (Α/Κ) Ν. Λάμψακου, Α/Κ Λιανής Άμμου, Α/Κ Δοκού 1, Α/Κ Δοκού 2, Α/Κ Χαραυγής και Α/Κ Ν. Αρτάκης,

– το οδικό τμήμα «Ν. Αρτάκη- Ψαχνά», μήκους 6 χλμ, κλειστού τύπου διατομής «β2σ» με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, το οποίο συνδέεται με την υπάρχουσα Ε.Ο. Χαλκίδας – Ψαχνών (Ε.Ο. 77) μέσω του υπό κατασκευή κυκλικού ισόπεδου κόμβου (I/K) Ψαχνών.

β) οδικό τμήμα «Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος» μήκους περίπου 4 χλμ, που αποτελεί τη σύνδεση του Α.Κ. Σχηματαρίου με τη Νέα Λάμψακο και αποτελεί τμήμα προαίρεσης. Στο έργο περιλαμβάνεται η πλήρης κατασκευή της οδού (αυτοκινητόδρομος με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση από το τέλος της Υψηλής Γέφυρας μέχρι τη Ν. Λάμψακο, περιλαμβανομένων και των εργασιών κυκλοφοριακών διαμορφώσεων στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας ώστε να εξυπηρετήσει 3 λωρίδες), με τα συνοδά της έργα (δευτερεύουσες οδοί, παράπλευρες οδοί, Α.Κ Αγ. Μαρίνας και Αγ.Στεφάνου) (Προαίρεση 1).

γ) οδικό τμήμα «Παράκαμψη Ψαχνών», αποτελεί συνέχεια του οδικού τμήματος «Ν. Λάμψακος – Ψαχνά» παρακάμπτοντας τους οικιστικούς ιστούς των Ψαχνών και της Καστέλλας, προς Β. Εύβοια. Η αρτηρία, μήκους περίπου 4,6 χλμ. είναι υπεραστική, με τυπική διατομή «β2σ» και με πρόβλεψη παράπλευρου οδικού δικτύου, ισόπεδων κόμβων και γεφύρωσης του Μεσσάπιου ρέματος (Προαίρεση 2).

δ) το οδικό τμήμα «Αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας» που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου του οδικού τμήματος «Ν. Λάμψακος – Ψαχνά», με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια. Η αρτηρία μήκους 2,4 χλμ. είναι υπεραστική, με τυπική διατομή «β2σ» και με πρόβλεψη παράπλευρου οδικού δικτύου και ισόπεδων κόμβων (Προαίρεση 3).

Στην πράξη επίσης περιλαμβάνονται και όλες οι απαιτούμενες υποστηρικτικές δράσεις: απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις – αποκαταστάσεις δικτύων ΟΚΩ και συνδέσεις με αυτά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες.

Με την ολοκλήρωση της πράξης θα έχουν κατασκευαστεί τα παρακάτω υποτμήματα συνολικού μήκους περί τα 28χλμ.: α) το οδικό τμήμα «Ν. Λάμψακος – Ψαχνά» μήκους 17,0 χλμ περίπου, β) το οδικό τμήμα «Παράκαμψη Ψαχνών», μήκους περίπου 4,6 χλμ γ) το οδικό τμήμα «Αρτηρία σύνδεσης Βόρειας –Νότιας Εύβοιας», μήκους περί τα 2,4 χλμ και δ) το οδικό τμήμα «Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος» μήκους περίπου 4 χλμ.

Η διαβούλευση

Να αναφέρουμε επίσης ότι πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Μαΐου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής έγκρισης του έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας & Παράκαμψη Ψαχνών – Τμήμα Ι: Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νέα Λάμψακος», που είναι μέρος του οδικού έργου που θα υλοποιηθεί στην Εύβοια.

Το τμήμα «Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νέα Λάμψακος», αφορά σε οδικό άξονα μήκους περί τα 4 χλμ., συνοδό παράπλευρο οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης, κατασκευή γεφυρών, 2 ανισόπεδων κόμβων, και λιμενικά έργα προστασίας του σώματος των οδικών έργων. Πρόκειται για οδικό έργο με τετράιχνη διατομή πλάτους 22,25 μέτρων χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο