Μητρικός Θηλασμός είναι ο δρόμος της φύσης

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τον Μάιο αφιερώσαμε το άρθρο μας στον εορτασμό της παγκόσμιας (και όχι πανελλήνιας όπως από λάθος έγραψα) ημέρας Μαίας/Μαιευτή. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε ασχοληθεί με τον Μητρικό θηλασμό. Εξαντλήσαμε κατά το δυνατόν το θέμα και το μόνο που θα ήθελα να αναφέρω για να το κλείσουμε, είναι η οικολογική διάσταση του Μητρικού Θηλασμού.

  • Η συμβολή του Μητρικού θηλασμού στην προστασία του περιβάλλοντος είναι από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του. Το Μητρικό Γάλα, φυσική πηγή που ανανεώνεται, συχνά παραγνωρίζεται!!
  • Ο Μητρικός θηλασμός προστατεύει το περιβάλλον, μειώνοντας τις απαιτήσεις απ’ αυτό και εξαλείφοντας τη σπατάλη και τη ρύπανση. Από την παραγωγή στην κατανάλωση, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση στο περιβάλλον.
  • Το τεχνητό γάλα και οι παιδικές τροφές, είναι προϊόντα που δεν ανανεώνονται και δημιουργούν οικολογικές ζημιές σε κάθε στάδιο της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσής τους. Είναι τεράστιο το κόστος για την εκτροφή αγελάδων, τον εμπλουτισμό και την παραγωγή του τεχνητού γάλατος, τις συσκευασίες, τη διανομή του. Και φυσικά είναι τεράστια τα μεγέθη των αποβλήτων που παράγονται!
  • Δεν πρέπει να ξεχνούμε και την οικονομική διάσταση του Μητρικού θηλασμού. Είναι δωρεάν, προσφορά της φύσης και της μητέρας! Δεν έχει καμία σχέση με τα τεράστια κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών…
  • Ο Μητρικός θηλασμός είναι μοναδικός. Δεν προξενεί ρύπανση και είναι το άριστο παράδειγμα πως η ανθρωπότητα μπορεί να στηριχθεί με την παροχή της πρώτης και πιο τέλειας τροφής για τους ανθρώπους.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού θηλασμού. Ρυθμίζει την εμπορία των υποκατάστατων του ΜΘ και συντάχθηκε από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και τη UNICEF, με στόχο την προστασία του παιδιού. Δυστυχώς δεν είναι τόσο ισχυρός γιατί οι εταιρείες προώθησης και παραγωγής βρεφικού γάλακτος έχουν τεράστια δύναμη και επιρροή. Ωστόσο δεν πρέπει αυτά τα προϊόντα να προωθούνται σε βάρος του ΜΘ. Απαγορεύεται η διαφήμιση και η παροχή δειγμάτων στα Μαιευτήρια. Οι επαγγελματίες Υγείας ( Γυναικολόγοι, Μαίες, Παιδίατροι) πρέπει να προωθούν τον ΜΘ και όχι τα υποκατάστατα.

 Αυτά είναι κάποια από τα άρθρα που περιέχει αυτός  ο κώδικας.

Τελειώνοντας, σας παραθέτω  κάποιες εικόνες που δείχνουν τις θέσεις θηλασμού για τις οποίες κάναμε λόγο σε προηγούμενο άρθρο.

Βοηθείστε τις μητέρες να θηλάσουν. Είναι η μεγαλύτερη προσφορά στο παιδί, την οικογένεια, ολόκληρη την κοινωνία…

Καλό καλοκαίρι!!

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

Βιβλιογραφία: WABA ( παγκόσμια οργάνωση για την προώθηση του Μ.Θ), Υπουργείο Υγείας, άρθρα σχετικά με τον ΜΘ)

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο