Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, το κοινοβούλιο θα αποτελείται από 297 βουλευτές, αντί για 300, καθώς οι τρεις βουλευτές που τίθενται εκτός δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν
Νέα δεδομένα στη σύνθεση της Βουλής αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό, δημιουργεί η απόφαση – «καταπέλτης» του Εκλογοδικείου για τους «Σπαρτιάτες», με την οποία ακυρώνεται η εκλογή τριών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και του αρχηγού του κόμματος.
O Βασίλης Στίγκας, όπως και οι βουλευτές Πέτρος Δημητριάδης και Αλέξανδρος Ζερβέας, χάνουν τις έδρες τους και μένουν εκτός Βουλής, έπειτα από προσφυγές που είχαν γίνει εναντίον τους, με αποτέλεσμα να διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» (αριθμούσε 5 μέλη).
«Διασώζονται» μόνο δύο μέλη, ως ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές – ο Αθανάσιος Χαλκιάς και ο Ιωάννης Κόντης – καθώς για αυτούς δεν είχαν κατατεθεί ενστάσεις.
Το σκεπτικό του Εκλογοδικείου
Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, το κοινοβούλιο θα αποτελείται από 297 βουλευτές, αντί για 300, καθώς οι τρεις βουλευτές που τίθενται εκτός δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν, κι αυτό γιατί και οι επιλαχόντες ανήκουν στο ίδιο κόμμα για τη λειτουργία του οποίου απεφάνθη αρνητικά το Εκλογοδικείο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εκλογοδικείου, οι συγκεκριμένοι βουλευτές εξελέγησαν έπειτα από παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, καθώς υποκρυπτόμενος αρχηγός ήταν ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης.
Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου από την απόφαση της Δικαιοσύνης
Η απόφαση του Εκλογοδικείου προκάλεσε ικανοποίηση στο κυβερνητικό «στρατόπεδο»…
«Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα και η δική μας Κυβέρνηση, ήταν αυτή που με μια σειρά από τροπολογίες έδωσε τα «όπλα», τα νομικά εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να λάβει μια τέτοια απόφαση. Δηλαδή, τι έκανε; Έβαλε το θέμα του εν τοις πράγμασι αρχηγού ενός κόμματος, δηλαδή, αυτού που «βγαίνει μπροστά» και αυτού που είναι στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (Skai 100,3).
Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας αυτή τη δικαστική εξέλιξη για τους «Σπαρτιάτες» τονίζουν ότι… αποτελεί μια «ηχηρή απάντηση» σε όσους κατηγορούν τον Πρωθυπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά που συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες.
«Πυρά» Μαξίμου στην αντιπολίτευση, πλην του ΠΑΣΟΚ
Τα ίδια στελέχη, άφηναν σαφείς αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ναι μεν χαιρέτισαν την απόφαση του Εκλογοδικείου αλλά δεν είχαν στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που οδήγησε σήμερα σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα του αρχηγού των «Σπαρτιατών» και δύο βουλευτών του…
«Είναι νομίζω μία ακόμη απάντηση για το ποιος στην πράξη παίρνει πρωτοβουλίες που αποδίδουν με βάση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και ποιοι είναι «ιεροκήρυκες» της προστασίας των θεσμών μόνο και μόνο στα λόγια…» δήλωσε ο Π. Μαρινάκης, διευκρινίζοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει την σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
Μειώνεται ο αριθμός για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή;
Με βάση τα νέα δεδομένα, τα 9 κοινοβουλευτικά κόμματα μειώνονται στα 8 και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε 297.
Αυτή η νέα… αριθμητική μειώνει και το όριο της πλειοψηφίας του συνόλου των βουλευτών από 151 σε… 149;
Με άλλα λόγια, τα νομοσχέδια ή και η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για την ψήφιση των οποίων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, θα μπορούν να υπερψηφιστούν πια με τις ψήφους 149 βουλευτών;
Η αρχική ανάγνωση από την πλευρά πηγών της Βουλής, αλλά και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, ήταν πως «ναι», το όριο της πλειοψηφίας μειώνεται…!
Νέα διευκρίνηση…
Η δεύτερη όμως ανάγνωση, που αναμένεται να κοινοποιηθεί επίσημα σήμερα, είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση… «Ο «πήχυς» δεν χαμηλώνει…» διευκρίνιζαν αργά το βράδυ αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές.
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν και η θέση του Συνταγματολόγου και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου… «Πάντως ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι 300, δεν σας καταλαμβάνω εξαπίνης. Παρότι η Βουλή μένει με 297 βουλευτές, ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι 300» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.