ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα σκαριά νέο αιολικό project ισχύος 63 MW στη Βοιωτία-Που θα γίνει

Θα αναπτυχθεί στη θέση «Παλιόβουνα» των Δημοτικών Ενοτήτων Χαιρώνειας και Ορχομενού και θα περιλαμβάνει 15 ανεμογεννήτριες-Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ του έργου που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ

Ένα ακόμη αιολικό πάρκο θα προσθέσει στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία διατηρεί τη θέση του leader στην εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας. Ειδικότερα, ο όμιλος ΑΠΕ έλαβε το «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ για την κατασκευή νέου αιολικού σταθμού ισχύος 63 MW στην περιοχή της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, αφορά το έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση “Παλιόβουνα” ισχύος 63 MW, στην Δ.Ε. Χαιρώνειας, Δήμου Λεβαδέων, και στην Δ.Ε. Ορχομενού, Δήμου Ορχομενού, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Τι θα περιλαμβάνει

Ο ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από 15 ανεμογεννήτριες τύπου Enercon Ε-115 ονομαστικής ισχύος 4,2 MW εκάστη, με ύψος πυλώνα 149 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 115,7 μέτρα και συνολικό ύψος 207 μέτρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, η παραγόμενη από τις Α/Γ ηλεκτρική ενέργεια, θα μεταφέρεται μέσω υπόγειων καλωδίων Μέσης Τάσης (ΜΤ) μήκους 5,5 χλμ. στους δύο οικίσκους ελέγχου, οι οποίοι χωροθετούνται εντός των δύο πολυγώνων του έργου και από αυτούς θα ξεκινά η εξωτερική υπόγεια διασύνδεση μήκους 25,3 χλμ. ακολουθώντας τους υπό διάνοιξη και υφιστάμενους δρόμους προς τον Υποσταθμό Λούτσα ΜΤ/150 kV.

Η αναγκαία οδοποιία για την πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ και στις θέσεις των Α/Γ, συνολικού μήκους 9.724,65 χλμ., αφορά κυρίως σε νέες διανοίξεις για την πρόσβαση στα πλατώματα των Α/Γ, μήκους περίπου 6.940,65 χλμ., σε βελτίωση δασικού δρόμου πρόσβασης, μήκους 2.784 χλμ., καθώς και σε μικρές παρεμβάσεις στις αγροτικές οδούς (διαπλατύνσεις – διανοίξεις τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών δρόμων) συνολικού μήκους 283,3 μέτρων.

Τα έργα υποδομής και τα δομικά έργα για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα περιλαμβάνουν:

-Βελτίωση – διάνοιξη οδοποιίας πρόσβασης προς το αιολικό πάρκο και διάνοιξη εσωτερικών δρόμων επικοινωνίας των Α/Γ.
-Κατασκευή δύο οικίσκων ελέγχου που θα είναι κτιστοί και θα έχουν εμβαδόν 80 τ.μ. έκαστος.
-Γύρω από το σημείο εγκατάστασης των Α/Γ, θα διαμορφωθεί κατάλληλος επίπεδος χώρος (πλατεία) τυπικών διαστάσεων 70 μ. x 80 μ. περίπου, προσαρμοσμένη στην τοπογραφική διαμόρφωση του εδάφους, για τη συναρμολόγηση των διαφόρων τμημάτων τους (πύργος, γεννήτρια, ρότορας, κλπ.) και την ευκολία χειρισμών των οχημάτων ανύψωσης των Α/Γ.
-Θα γίνουν οι εκσκαφές του θεμελίου κυκλικής διατομής, με ακτίνα 22 μέτρων και βάθος 2,5 μέτρων περίπου.
-Για την όδευση των καλωδίων μέσης τάσης και των καλωδίων σημάτων ελέγχου, θα διανοιχτεί κανάλι πλάτους 0,4 μ. για ένα κύκλωμα καλωδίων (εσωτερική διασύνδεση) και πλάτους 0,7 μ. για δύο κυκλώματα καλωδίων (εξωτερική διασύνδεση) και βάθους 1,2 μ., συνολικού μήκους περίπου 30,8 χλμ. μέχρι και τον νέο Υ/Σ Λούτσα, σε νέο μετασχηματιστή ΜΤ/150Kv.

Η έκταση επέμβασης
Όπως σημειώνεται στην ΑΕΠΟ, η συνολική έκταση των επεμβάσεων του έργου είναι 230.071,93 τ.μ. Ειδικότερα, τα 94.374,97 τ.μ. αποτελούν τις επεμβάσεις της οδοποιίας, τα 123.434,02 τ.μ. αποτελούν τις επεμβάσεις των πλατωμάτων των Α/Γ, τα 3.220,65 τ.μ. αποτελούν τις επεμβάσεις των πλατωμάτων των γερανών και τα 9.042,28 τ.μ. αποτελούν τις επεμβάσεις των γηπέδων των οικίσκων ελέγχου.

Από τη συνολική έκταση των επεμβάσεων του έργου, οι επεμβάσεις σε δασική έκταση ανέρχονται σε 228.054,18 τ.μ. και οι επεμβάσεις σε εκτάσεις άλλης μορφής σε 2.017,75 τ.μ.

Τέλος, ως εργοτάξια και προσωρινοί αποθεσιοθάλαμοι θα χρησιμοποιηθούν οι χώροι των πλατωμάτων των Α/Γ και των γηπέδων των οικίσκων ελέγχου, όπου θα εγκατασταθούν προσωρινό κινητό συγκρότημα παραγωγής σκυροδέματος, κινητό ερπυστριοφόρο σπαστηροτριβείο για την παραγωγή υλικών διάστρωσης των πλατειών και της οδοποιίας, καθώς και για τις επιχώσεις των χαντακιών του έργου και λοιπές βοηθητικές εργοταξιακές εγκαταστάσεις (γραφεία, χώροι απόθεσης υλικών κ.λπ.).

newmoney.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο