Δύο σκέψεις για τον Πύργο του Μουσείου Θήβας-Του π. Νικόδημου Κάστιζα

Δύο σκέψεις για τον Πύργο μας!

Στην πόλη μας, στη Θήβα μας δεσπόζει ο Πύργος που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου μας. Κτίσμα του 13ου αιώνα, χτισμένος από τον άρχοντα Νικόλαο Β’ Σαιντ Ομέρ, στην οικογένεια του οποίου είχε παραχωρηθεί ως προίκα από τους ηγεμόνες του δουκάτου των Αθηνών η μισή πόλη της Θήβας.

Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης της Θήβας, έχει ορθογώνια κάτοψη και το ύψος του φτάνει τα 14 μέτρα. Αρχικά, διέθετε τρεις τουλάχιστον ορόφους, από τους οποίους σώζονται σήμερα οι δύο πρώτοι. Για λόγους προστασίας η είσοδος βρίσκεται στον πρώτο όροφο και η πρόσβαση τόσο σε αυτόν, όσο και στα υπόλοιπα επίπεδα γίνεται με ξύλινες κλίμακες.

Ο πύργος στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Στους τοίχους του ισογείου διατηρούνται σχέδια των φυλακισμένων, όπου καταμετρούν την άγνωστη σε εμάς ποινή τους. Τα παραπάνω στοιχεία τα βρίσκουμε στην σελίδα του Αρχαιολογικού μας Μουσείου, όπως και πολλές όμορφες εικόνες του Πύργου.

Αυτό, όμως, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι η απορία μου γιατί αυτό το κτίριο που είναι καλοδιατηρημένο και καλοσυντηρημένο δεν το προβάλλουμε ανάλογα με αντίστοιχες πόλεις που έχουν πύργους και τους διαφημίζουν για να προσελκύσουν κόσμο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κτίσμα χρήζει καλύτερης προβολής. Μπορεί να γίνει πόλος έλξης πολλών. Μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς και σύμβολο της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες ανάδειξης του χώρου.

Όπως η εκδήλωση της Οινογνωσίας ή κάποιων άλλων πολιτιστικών γεγονότων. Ως απλός πολίτης θα πρότεινα η αρχή των Πινδαρείων ή το τέλος των Πινδαρείων να γίνεται εκεί με κάποια συναυλία ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση προσπάθειας ανάδειξης του χώρου και προσέλκυσης του κόσμου.

Πιστεύω ότι η καλή συνεργασία των τοπικών παραγόντων με το Μουσείο θα αναδείξει το χώρο και θα ωφελήσει τον τόπο.

π. Νικόδημος Κάστιζας

Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Θηβών

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο