Ανατροπή στο Ουκρανικό: Ο Τραμπ εξοπλίζει με επιθετικά όπλα το Κίεβο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέο σχέδιο για να διατεθούν στην Ουκρανία «επιθετικά» όπλα, μεταβάλλοντας άρδην τη στάση του μέχρι τώρα όσον αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε χθες, Κυριακή 13 Ιουλίου, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο πηγές του ενήμερες σχετικά.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν επικοινώνησε μαζί του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για να του ζητήσει σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και τα προϋπάρχοντα, ώστε να τη βοηθήσουν να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους της Ρωσίας, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους έκανε την αναγγελία αυτή απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, καθώς η σχέση του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, μοιάζει να βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης.

«Θα τους στείλουμε Patriot, που χρειάζονται απελπιστικά, αλλά θα μας τα πληρώσουν στο 100%», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις δυο εβδομάδες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την αναστολή των παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδίων των δικών της ενόπλων δυνάμεων.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων όταν θα συναντηθεί τη Δευτέρα (14/7) στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Για τον Ρώσο πρόεδρο είπε ότι «εξέπληξε πολλούς». Εξήγησε στους δημοσιογράφους: «Νόμιζα ότι ήταν κάποιος που εννοούσε όσα έλεγε. Μιλά όμορφα και τη νύχτα πάει και τους βομβαρδίζει όλους. Δεν μας αρέσει αυτό».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο