Η αύξηση δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλους τους οπλίτες αλλά θα ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια, επιχειρησιακά και ενδεχομένως και κοινωνικά – Οι πόροι θα προέλθουν από τον εξορθολογισμό που πραγματοποιείται σε δομές και σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων
Νέο μισθολόγιο για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις φέρνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης που φαίνεται να έχει κλειδώσει, θα φτάνει έως τα 100 ευρώ από 8,70 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλους τους οπλίτες αλλά θα ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια, επιχειρησιακά και ενδεχομένως και κοινωνικά, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν κατά την αυριανή παρουσίαση της δεύτερης φάσης εφαρμογής της Νέας Δομής Δυνάμεων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια.
Οι πόροι για τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των οπλιτών θα προέλθουν από τον εξορθολογισμό που πραγματοποιείται σε δομές και σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων. Εξάλλου, κατά την πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε εντός του 2024, εφαρμόστηκαν αλλαγές στο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο των στελεχών και όπως όλα δείχνουν, ακολουθούν οι αλλαγές στους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους.
Αλλαγές στη θητεία
Μετά την κλιμακωτή θητεία, η οποία προβλέπει 12μηνο για όσους υπηρετούν στα αστικά κέντρα και 9μηνο για εκείνους που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες στα νησιά ή τον Εβρο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προετοιμάζεται για την επόμενη μεταρρύθμιση, που θα είναι η θητεία – ευκαιρία.
Η παροχή, δηλαδή, τεχνικών γνώσεων και η απονομή τίτλων εξειδίκευσης στους οπλίτες, μετά το πέρας τη βασικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο και είχε παρουσιάσει πρόσφατα η «Κ», οι στρατιώτες θα πιστοποιούνται σε μια σειρά από αντικείμενα, χρήσιμα για τη μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή. Η διάρκεια της εκπαίδευσης δεν θα ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες για τις περισσότερες δεξιότητες, που ποικίλλουν από «χειριστής βαρέων μηχανημάτων» έως «βοηθός υγειονομικών επαγγελμάτων».
Επιπλέον, θα υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βασικής εκπαίδευσης, το οποίο θα «δανείζεται» στοιχεία από το αντίστοιχο φινλανδικό και θα προβλέπει την ουσιαστικότερη εκπαίδευση των κληρωτών σε τακτικές μάχης και χρήση οπλικών συστημάτων, περισσότερες βολές με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων και θα έχει ως βασικό στόχο την προετοιμασία του οπλίτη για την εφεδρεία. Ακόμη, εξετάζεται η εφαρμογή της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω αναμένεται να παρουσιάσει ο Νίκος Δένδιας την Πέμπτη.
Εξορθολογισμός
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της δεύτερης φάσης της Νέας Δομής Δυνάμεων, η ηγεσία αναμένεται να ανακοινώσει τη συγχώνευση ή κατάργηση μονάδων και αντίστοιχα την εξοικονόμηση πόρων και εκτάσεων, που θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των στελεχών, στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος που εκπονεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
Επιπλέον αναμένονται ανακοινώσεις αναφορικά με αλλαγές στη σίτιση των στελεχών και των κληρωτών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και νέες παρεμβάσεις που αφορούν στην επετηρίδα. Εξάλλου, με τον εξορθολογισμό που εφαρμόστηκε στην πρώτη φάση και είχε ως στόχο να «συμμαζευτούν» δομές και υπηρεσίες, από τα χαμηλής επιχειρησιακής αξίας στρατόπεδα μέχρι τα έξοδα συντήρησης ανενεργών μονάδων, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι. Μπόρεσε έτσι η ηγεσία να αυξήσει την αποζημίωση των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, εξισώνοντας τον μισθό τους με τους σπουδαστές των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και να δώσει αυξήσεις στα στρατιωτικά μισθολόγια αλλά και ειδικά επιδόματα ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα φυγής έμπειρων στελεχών από τις ένοπλες δυνάμεις.