Ανυπολόγιστη καταστροφή σε Ξηρονομή και Δομβραίνα – Στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα και 50.000 ελαιόδεντρα

Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Ξηρονομή και τη Δομβραίνα Βοιωτίας αποκαλύπτεται όσο περνούν οι ημέρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 30.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, ενώ μόνο στη Δομβραίνα υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν περίπου 50.000 ελαιόδεντρα, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην τοπική αγροτική οικονομία.

Οι συνέπειες της πυρκαγιάς δεν περιορίζονται στις ελαιοκαλλιέργειες. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί επίσης μελισσοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είδαν κυψέλες, βοσκότοπους, υποδομές και ζωοτροφές να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες.

Την ίδια ώρα, οι πληγέντες παραγωγοί εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για την επόμενη ημέρα. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να προχωρήσουν στην κοπή των καμένων ελαιόδεντρων και στην αντικατάστασή τους, ενώ οι αποζημιώσεις αναμένεται να καταβληθούν περίπου την ερχόμενη άνοιξη.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς καλούνται να επωμιστούν το κόστος της αποκατάστασης των καλλιεργειών τους, τη στιγμή που έχουν ήδη χάσει την παραγωγή και το εισόδημά τους. Ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Η επόμενη ημέρα για την Ξηρονομή και τη Δομβραίνα είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι εικόνες της καταστροφής προκαλούν θλίψη, ενώ οι κάτοικοι και οι παραγωγοί ελπίζουν ότι η αποκατάσταση θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε οι πληγείσες περιοχές να μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τη ζωή και την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο