Με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη, που έδωσε αποφασιστική ώθηση για την εκλογική νίκη της Ν.Δ. το 2019, βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει όλο και περισσότερο το χάσμα που χωρίζει πλέον αυτή την κοινωνική ομάδα από την κυβέρνηση.
Η στήριξη προς τους πολίτες που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη ακόμα και για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κινηθεί μέσα στα δημοσιονομικά όρια που της επιτρέπει η Ευρώπη.
Η οργή ωστόσο των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν ένα αυτοκίνητο – όχι… Καγιέν – καθημερινά μεγαλώνει, αφού η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, ενώ την ίδια στιγμή η καθημερινότητά τους επιβαρύνεται διαρκώς. Τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων φορέων, μπορούν να αντέξουν για 19 ημέρες τον μήνα – στα χρόνια των μνημονίων άντεχαν για 15 ημέρες –, ενώ το μέλλον εμφανίζεται δυσοίωνο.
Ευρωπαϊκή καχυποψία
Ο πρωθυπουργός, στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες, εισέπραξε την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να πάρουν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η καχυποψία κορυφώνεται μάλιστα όταν σε αυτές τις διαδικασίες μετέχουν χώρες που στο παρελθόν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η οποία ακόμα βρίσκεται σε εποπτεία.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν μάλιστα ότι, όταν στις Βερσαλλίες κατατέθηκε από τη Γαλλία το αίτημα για την έκδοση του ευρωομολόγου προκειμένου να στηριχτούν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, η Γερμανία και η Ολλανδία αντέδρασαν λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νέο οικονομικό πακέτο παρά μόνο η αξιοποίηση των χρημάτων που έχουν απομείνει στο ταμείο ανάκαμψης.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά στη σύνοδο κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου, οι «27» να φανούν πιο τολμηροί και να πάρουν μέτρα που θα βοηθήσουν τους πολίτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
Μπροστά λοιπόν σε αυτό το γεωπολιτικό τοπίο, το οποίο είναι γεμάτο αβεβαιότητες, και με τους εταίρους μας να εμφανίζονται απρόθυμοι να χαράξουν μία νέα πολιτική, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να αναζητά λύσεις που θα μπορέσουν να δώσουν κάποιες σημαντικές ανάσες.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, αναζητούν λύσεις ώστε να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για το νέο πακέτο στήριξης χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές.
Την ίδια ώρα, πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει εξαιρετικά λελογισμένες κινήσεις, καθώς καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση χωρίς να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Βάλτος το ενεργειακό
Ο μεγαλύτερος κυβερνητικός βραχνάς έχει να κάνει με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς αυτό που τρέμουν στο οικονομικό επιτελείο είναι μήπως σταδιακά οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές συνέπειες για τη χώρα μας, καθώς οποιαδήποτε μείωση των κρατικών εσόδων τη συγκεκριμένη στιγμή θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο την τρύπα του χρέους.
Οι συνέπειες της κρίσης έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στις επιχειρήσεις, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν σοβαρά προβλήματα και στον τουριστικό τομέα, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις.
Στην περίπτωση που κάποιες επιχειρήσεις κλείσουν, αυτό θα σημαίνει αυτόματα αύξηση της ανεργίας σε μια στιγμή που η χώρα ευελπιστούσε ότι θα μπορέσει να «ρεφάρει» τα χρόνια του κορωνοϊού με τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού.
Ακόμα, καθώς δεν γνωρίζουν πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος και, το κυριότερο, τι θα αφήσει πίσω του όταν θα τελειώσει, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αίσθηση ότι βαδίζουν στα τυφλά.
Με δεδομένο ότι οι τιμές στην ενέργεια ανεβαίνουν με ξέφρενους ρυθμούς, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο τέλος της άνοιξης τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Όπως επισημαίνουν μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες, οι αυξήσεις στην ενέργεια, ακόμα και εάν ο πόλεμος τελειώσει αύριο το πρωί, δεν θα υποχωρήσουν ως διά μαγείας. Θα κάνουν πολύ καιρό για να φτάσουν στις τιμές στις οποίες ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα μεγάλος γρίφος παραμένει το τι θα συμβεί στην εγχώρια αγορά εξαιτίας της έλλειψης των σιτηρών, του ηλιελαίου και άλλων προϊόντων τα οποία η Ελλάδα εισάγει από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
topontiki.gr