Ιώδιο: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε και ποια είναι τα οφέλη του

Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία. Είναι ένα βασικό μέρος των θυρεοειδικών ορμονών που απαιτούνται για πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, του μεταβολισμού και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την υγεία των μικρών παιδιών, καθώς είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Εάν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όπως χαμηλότερο IQ ή ικανότητα ανάγνωσης στη μετέπειτα ζωή.

Όπως αναφέρει η Ένωση διαιτολόγων – διατροφολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα μέρος του συνολικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ιωδίου ή αυτό βρίσκεται στα κατώτατα φυσιολογικά όρια. Αυτό συμβαίνει περισσότερο σε κατοίκους περιοχών με μικρή ποσότητα ιωδίου στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη. Η βρογχοκήλη εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας πρήζεται.

Επίσης, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και υποθυρεοειδισμό με συμπτώματα κόπωσης, μυϊκής αδυναμίας και αύξησης βάρους.

Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, δείτε σε ποιες τροφές μπορείτε να βρείτε το ιώδιο, ώστε να τις εντάξετε στη διατροφή σας.

Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος καταναλώνεται πολύ στην Ελλάδα και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου.

Τα ψάρια με λίγα λιπαρά έχουν υψηλότερες ποσότητες ιωδίου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά είναι βασική πηγή ιωδίου. Μόλις ένα ποτήρι γάλα μπορεί να παρέχει ακόμα και πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε ιώδιο, ανάλογα με την εκτροφή των ζώων από τα οποία παράγεται το γάλα.

Εξίσου καλές πηγές ιωδίου με το γάλα είναι το γιαούρτι και το τυρί τύπου cottage.

Αυγά

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αυγού περιέχονται στον κρόκο.

Κατά μέσο όρο, ένα μεγάλο αυγό μπορεί να αποδώσει το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε ιώδιο.

Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια καλή πηγή ιωδίου για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Επίσης, τα δαμάσκηνα βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Γαρίδες

Οι γαρίδες έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και ιώδιο.

Επιπλέον, προσφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12, το σελήνιο και ο φώσφορος.

Ψητές πατάτες

Οι φλούδες τους περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάλιο. Προτιμήστε τις ψητές αντί για πουρέ για να απολαύσετε πλουσιότερα επίπεδα ιωδίου. Μια πατάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει 60 mcg .

Ψητό στήθος γαλοπούλας

Μια μερίδα 85 γρ. από αυτό το πιάτο θα σας προσφέρει 35 mcg ιωδίου.

Φασόλια

Η ευελιξία των φασολιών τα έχει ανακηρύξει σε βασικό διατροφικό συστατικό για τους vegans και όχι μόνο και, επιπλέον, μας βοηθούν να βάλουμε περισσότερο ιώδιο στη διατροφή μας, ιδιαίτερα οι ποκιλίες lima και navy.

Φύκια και λαχανικά της θάλασσας

Όταν πρόκειται για vegan πηγές ιωδίου, ο ωκεανός προσφέρει τις καλύτερες λύσεις. Φύκια, wakame, nori, είναι όλα απίστευτα πλούσια σε ιώδιο. Επίσης, μια μερίδα kelp παρέχει πολλαπλάσιες ποσότητες του αναγκαίου ημερήσιου ιωδίου.

Φρούτα

Φρούτα που περιέχουν ιώδιο είναι η φράουλα, τα cranberries, το σύκο, ο ανανάς, το μήλο, η καρύδα, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το μάνγκο, οι χουρμάδες, και τα βερίκοκα.

Μπαχαρικά

Ορισμένα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μαύρο και άσπρο πιπέρι περιλαμβάνουν επίσης ιώδιο.

Πηγή: healthstories.gr

Σχετικά