ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
Στην ημερίδα του ΣΠΟΑΚ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ) που διεξήχθη στις 2 Απριλίου 2022 στην Ιτέα Φωκίδας με θέμα Θαλάσσιος και Χερσαίος Χωροταξικός Σχεδιασμός του Κορινθιακού Κόλπου και εισηγητές τους κ.κ. Γουργιώτη Ανέστη, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιου Μπάλια, Αναπληρωτή Καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δικηγόρου και Παύλου Αβραμίδη, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών παρευρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΠΟΛΙΤΕΣ.
Άξια προσοχής ήταν η παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βόρειων ακτών του Κορινθιακού κόλπου.Επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, εξορύξεων και επεξεργασίας ορυκτών , παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως και μεταφοράς δια θαλάσσης φυσικού αερίου LNG και αποθήκευση αυτού σε πλωτές δεξαμενές στην θάλασσα , νέες ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις κλπ.
Στόχος κάθε τέτοιας επιχείρησης είναι πάντα η μεγιστοποίηση των κερδών. Έως πού όμως;
Για το ένα εκατομμύριο κατοίκους του, ο Κορινθιακός κόλπος είναι ο μόνος τόπος που μπορεί να τους προσφέρει μια υγιή ζωή χωρίς να αναγκαστούν να γίνουν φτωχοί μετανάστες σε άλλες «πλούσιες» χώρες, αφιλόξενες πλέον για κάθε μετανάστη. Ακόμη και για όσους δεν αντιλαμβάνονται την αυτοτελή άυλη αξία του περιβάλλοντος, είναι σίγουρα αντιληπτό πως ο Κορινθιακός είναι ο τόπος που έχουν το βιός τους και κάθε ελπίδα για ένα καλό οικονομικό μέλλον. Ο τόπος που αν υποβαθμιστεί και απαξιωθεί περαιτέρω, θα τους οδηγήσει σε ένα κακό οικονομικό μέλλον. Η αναγνώρισή του Κορινθιακού ως προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, πιστοποιεί μεταξύ άλλων ότι ο τόπος αυτός έχει και από περιβαλλοντικής πλευράς τις δυνατότητες να προσφέρει στους κατοίκους του το καλύτερο.
Ο θεσμός των περιοχών NATURA υπάρχει, για να προστατεύει τέτοιες περιοχές σε όλη την Ευρώπη από την υποβάθμιση και την απαξίωση. Από ποιόν να τις προστατεύει; Από επιχειρήσεις που αν μέσα από την διαπλοκή καταφέρουν ασυλία στην καταπάτηση των περιβαλλοντικών νόμων ή «κατά παραγγελία» νόμους, δεν αυξάνουν απλά αλλά πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Φαινόμενο απληστίας υπαρκτό πέραν κάθε αμφισβήτησης σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, πολύ συχνό στις «τρίτες» χώρες , εντός ή εκτός Ευρώπης. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων, ανήκουν και οι επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, παραγωγής ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά ή καύση ορυκτών καυσίμων όπως φυσικό αέριο, ιχθυοκαλλιέργειες. Η συνεχής συρρίκνωση των τοπικών κοινωνιών, οικονομικά και πληθυσμιακά, όπου επιτρέπεται η άπληστη επιχειρηματικότητα, είναι ίδια και αμείλικτη σε κάθε περίπτωση , σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μια πραγματικότητα που μόνο όποιος δεν θέλει, δεν την καταλαβαίνει.
Τέτοιου είδους επιχειρήσεις , είτε νόμιμα λειτουργήσουν, είτε άπληστα, δεν μπορούν να προσφέρουν εργασία παρά σε ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων του Κορινθιακού. Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες τέτοιων επιχειρήσεων, είναι ευθέως ανταγωνιστές σ΄αυτές της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της ήπιας μορφής μεταποίησης, στην KORINTHIAN RIVIERA όπως λένε και οραματίζονται οι εκπρόσωποι του ΣΠΑΟΚ.
Στην κατεύθυνση δηλαδή που μπορεί να εξασφαλίσει εργασία και ευημερία σε ένα υγιές περιβάλλον, για όλου του κατοίκους του Κορινθιακού. Αυτός ο ανταγωνισμός, είναι διεθνώς και ένας από τους θεμελιώδεις λόγους που καθιστά αναγκαία την σύνταξη Χωροταξικών νόμων. Των νόμων που καθορίζουν το που και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί σε κάθε τόπο η κάθε δραστηριότητα, για να μπορούν όλες να συνυπάρχουν έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο για το σύνολο των κατοίκων, ενάντια σε άπληστες βλέψεις λίγων. Χωροταξικά «κατά παραγγελία» των άπληστων βεβαίως, είναι πολύ χειρότερα από καθόλου Χωροταξικά .
Στην προαναφερόμενη εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο κος Γουριώτης επιβεβαίωσε όλα τα προαναφερόμενα για την σοβαρότητα και σημαντικότητα των χωροταξικών νόμων. Επιβεβαίωσε ότι η μέχρι σήμερα Χωροταξικές αποφάσεις στην Ελλάδα, από Εθνικό μέχρι και Δημοτικό επίπεδο είναι σε μεγάλο βαθμό απαράδεκτες και δυνητικά καταστροφικές. Και ότι μετά και από Ευρωπαϊκές αποφάσεις κατά της Ελλάδας για τα «κακά» χωροταξικά που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα, όλοι πλέον συμφωνούν ότι πρέπει να φτιαχτούν νέα . Ο Κος Μπάλιας επιβεβαίωσε την σοβαρότατη ανεπάρκεια (στην καλύτερη των περιπτώσεων) των μηχανισμών της πολιτείας που εποπτεύουν, ελέγχουν, και τιμωρούν τους άπληστους επιχειρηματίες.
Κάτι που τονίζει στο έπακρο την ανάγκη κάθε τοπική κοινωνία να φροντίσει για την σύνταξη ενός σωστού Χωροταξικού για τον τόπο της, ώστε να έχει την ελάχιστη ανάγκη για εποπτεία ελέγχους και τιμωρία των παραβατών.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι ωτν ΟΤΑ , μαζί με τον Δήμαρχο Δελφών κο Ταγκαλή και τον Πρόεδρο του ΣΠΟΑΚ κο Χαλβατζή, επιβεβαίωσαν την γνώση τους για όλα αυτά, συμφώνησαν επίσης για το άκρως απαράδεκτο και δυνητικά καταστροφικό Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας του 2018 καθώς και το αρνητικό για το κύρος του ΣτΕ «ακαταλαβίστικο» της απόφασης που απέρριψε την προσφυγή όλων των ενδιαφερομένων (Περιφέρεια Στερεάς, Δήμος Δελφών, ΣΠΟΑΚ, της Ομοσπονδίας μας και άλλες Εθνικής και Περιφερειακής εμβέλειας συλλογικότητες) κατά του Χωροταξικού αυτού.
Όλα τα πιο πάνω, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στην δημόσια συζήτηση των Δελφών της Φωκίδας και του Κορινθιακού κόλπου. Όλοι γνωρίζουν πλέον και το μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν όλων των εμπλεκομένων σε Χωροταξικές και επιχειρηματικές αποφάσεις. Όλοι γνωρίζουν και την μέχρι χθες στάση των τοπικών Αρχών και των τοπικών επιχειρήσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας, ιχθυοκαλλιεργειών, αιολικών, φωτοβολταϊκών και παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.
Η κατάσταση του περιβάλλοντος και η συνεχής συρρίκνωση του βιοτικού, οικονομικού και πληθυσμιακού επιπέδου των κοινωνιών της βόρειας πλευράς του Κορινθιακού Κόλπου, συγκρινόμενη με οποιοδήποτε άλλο παραλιακό μέτωπο της Ελλάδας, μιλάει από μόνη της για όλα τα πιο πάνω.
Για την Ομοσπονδία μας ο Κορινθιακός είναι η θάλασσά μας που με τόσους μακροχρόνιους αγώνες προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμη. Εχουμε διαμηνύσει σε κάθε αποδέκτη, επιχείρηση, αιρετό ή διορισμένο, ότι οι συλλογικοί φορείς γύρωθεν της θάλασσας του Κορινθιακού ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ και να την κάνει χαβούζα όπως αυτή του κόλπου της Ελευσίνας και των Μεγάρων, του Αμβρακικού, του Θερμαϊκού, του ποταμού Ασωπού Βοιωτίας.
Χαιρετίζουμε:
-Την δημόσια συμφωνία όλων για το απαράδεκτο επίπεδο των μέχρι σήμερα Χωροταξικών σε όλα τα επίπεδα και για τους ακραίους κινδύνους από την μη ύπαρξη Χωροταξικών ή την ύπαρξη «κατά παραγγελία» κακών Χωροταξικών.
-Την δημόσια συμφωνία όλων ότι κάθε νέα άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων χωρίς ύπαρξη σοβαρού και κοινά αποδεκτού Χωροταξικού, είναι εκ του πονηρού για την δημιουργία «κακών» τετελεσμένων έως την σύνταξη Χωροταξικών. Οι ευθύνες όλων ανάλογες.
-Την συμφωνία των διοργανωτών της εκδήλωσης ΣΠΟΑΚ και Δήμο Δελφών για την διοργάνωση σε επόμενο χρονικό διάστημα, του ανοίγματος μιας πραγματικής και ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης όπου θα προσέλθουμε όλοι και θα καταθέσουμε τις μέχρι σήμερα ρεαλιστικές προτάσεις μας. Με κατάλληλη προδημοσίευση για να επιτευχθεί η παρακολούθηση και η συμμετοχή όσο περισσότερων κατοίκων και εμπλεκομένων γίνεται. Με αρκετό χρόνο ανταλλαγής απόψεων και απάντησης από και προς οποιονδήποτε. Με βιντεοκάλυψη και μετάδοση στο διαδίκτυο, ώστε ότι λέγεται να λέγεται επώνυμα και υπεύθυνα και να σταματήσουν οι ανώνυμες συκοφαντικές διαρροές και κριτικές σε επίπεδο καφενείου από όποιον και να προέρχονται μέχρι σήμερα. Όπου κάθε κακή πρόθεση, άμεσα ή έμμεσα θα αποκαλυφθεί.
Μέχρι οι ευχές να γίνουν πραγματικότητα, καλούμε σε εγρήγορση τους ΠΟΛΙΤΕΣ και των τεσσάρων Περιφερειών που γειτνιάζουν με την θάλασσά μας.
24/6/2022 ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ