Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φαγητού ενώ είμαστε ξαπλωμένοι μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Είναι ασφαλέστερο να τρώμε όρθιοι ή μήπως όχι;
Η καθιστική ζωή είναι εχθρός της υγείας όσο και το να τρώμε ενώ είμαστε ξαπλωμένοι. Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός της πρώτης με παράλληλη αύξηση της σωματικής άσκησης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας. Στη δεύτερη περίπτωση ωστόσο, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το τραπέζι και να απολαύσουμε το γεύμα μας όρθιοι;
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο γαστρεντερολόγο από το Γανστρεντερολογικό Ινστιτούτο της Νότιας Καλιφόρνιας, Δρ Peyton Berookim, η επιλογή είναι στο χέρι μας. Αρκεί πάντα να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε περίπτωσης. Τι πρέπει επομένως να λάβετε υπ’ όψιν;
Τρώγοντας όρθιοι, άνθρωποι με πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ενδεχομένως να νιώσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Όπως εξηγεί ο ειδικός, σε αυτή τη στάση η βαρύτητα βοηθά το περιεχόμενο του στομάχου (τροφή, γαστρικά υγρά) να παραμείνει εκεί και να μην προωθηθεί στον οισοφάγο, κάτι που συμβαίνει σε άτομα με την παραπάνω διαταραχή με συνέπεια τις καούρες, την ερυγή (ρέψιμο) και αίσθηση μουδιάσματος στο στόμα. Για το λόγο αυτό πρέπει και να αποφεύγεται η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, ώστε να μην δέχεται το στομάχι μεγαλύτερη πίεση.
Περνώντας στην αρνητική πλευρά της κατανάλωσης φαγητού σε όρθια στάση, ο Δρ Berookim ανέφερε δύο βασικά προβλήματα της κατανάλωσης φαγητού σε όρθια θέση.
Κατ’ αρχάς, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια. Όπως εξηγεί ο ειδικός όταν στεκόμαστε όρθιοι το αίμα ρέει προς τα πόδια και ενώ το έντερο δεν αιματώνεται όσο χρειάζεται για την πέψη των υδατανθράκων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων.
Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε το γεύμα μας όρθιοι τρώμε με γρηγορότερους ρυθμούς, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ταυτόχρονης κατάποσης αέρα με συνέπεια το φούσκωμα.
Δεύτερον, όταν τρώμε όρθιοι τρώμε και περισσότερο. Η ταχύτερη κατανάλωση της τροφής δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερα γεύματα μέσα στη μέρα. «Η όρθια στάση κατά το γευματισμό συνήθως περιλαμβάνει και κάποια κίνηση όπως περπάτημα. Η κινητικότητα θα επιταχύνει την πέψη και το αίσθημα πείνας θα επανέλθει συντομότερα» εξηγεί ο Δρ Berookim.
Έπειτα, όταν κινούμαστε ενώ τρώμε είναι πιθανότερο να αποσπαστεί η προσοχή μας από το φαγητό και η διαδικασία κατανάλωσής του να στερηθεί όλες τις αναγκαίες αισθήσεις που βοηθούν να βιώσουμε τον κορεσμό. Αρκεί να σκεφτούμε ότι όσο περισσότερο χρόνο μασά κανείς τις μπουκιές του, τόσο λιγότερο ενδέχεται να οδηγηθεί στην υπερβολή.
Αυτό το τελευταίο αποτελεί μάλλον και την απάντηση στο αν τελικά είναι προτιμότερο να τρώμε όρθιοι ή καθιστοί: η ενσυνειδητότητα. Οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνουμε, είναι σημαντικό να τρώμε ενσυνείδητα ώστε να κατανοούμε τα σημάδια κορεσμού και πείνας που αποστέλλει το σώμα μας, να αντιλαμβανόμαστε τι και γιατί τρώμε και έτσι να αποφεύγουμε την υπερακατανάλωση τροφής.
Πηγή: ygeiamou.gr