Αλλάζουν όλα στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων – Αγωνία για τους εργαζόμενους

Πρωτοφανείς αλλαγές στη λειτουργία εστιατορίων, καφέ, κλαμπ και νυχτερινών κέντρων καταγράφονται ήδη, ενώ οι προβλέψεις για την περίοδο μετά τις γιορτές είναι άκρως ανησυχητικές. Το ρεύμα «καίει» μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και βεβαίως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, που πλέον σβήνουν τα φώτα, αντικαθιστούν τα κλιματιστικά, αλλάζουν τα ωράρια και ουσιαστικά έχουν εξαφανίσει τις σόμπες υγραερίου και προπανίου για τους εξωτερικούς χώρους.

Ποιος όμως θέλει να πληρώσει για να ταλαιπωρηθεί ή για να περάσει χειρότερα από ότι στο σπίτι του;

Αποκαλυπτικά είναι και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Focus Bari | YouGov, σύμφωνα με την οποία το 61% των πολιτών δηλώνει ότι ήδη έχει μειώσει τη διασκέδαση έξω ενώ το 19% ότι τη σταμάτησε τελείως.

Η πτώση τζίρου με ταυτόχρονη εκτίναξη του λειτουργικού κόστους συνθέτουν ένα «θανατηφόρο συνδυασμό» για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, με τους εργαζόμενους να μην ξέρουν αν θα έχουν δουλειά μετά τις γιορτές και άλλους αν θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα.

Έτσι, πιο σκοτεινά, ενδεχομένως πιο κρύα και σίγουρα με λιγότερα γιορτινά λαμπάκια, θα είναι τα εφετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Οι πιο «ψύχραιμοι» προβαίνουν ήδη σε τακτικό έλεγχο θερμοκρασιών στα ψυγεία-καταψύκτες, τοποθέτηση φωτοκυττάρων κίνησης on-off, διαχωρισμό δικτύου φωτισμού για λειτουργία μέρας/νύχτας αντικατάσταση κλιματιστικών με inverter, ρύθμιση θερμοστατών και κλείσιμο κάποιων ενεργοβόρων μονάδων το βράδυ. Παράλληλα, όσο η νύχτα προχωρά δυσκολεύεται κανείς να βρει να φάει και πολλά μαγαζιά κλείνουν μόλις αδειάσουν από πελάτες χωρίς να τηρούν το συνηθισμένο ωράριο.

Παρότι η φετινή εορταστική περίοδος είναι η πρώτη χωρίς περιοριστικά μέτρα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, που διαδέχθηκε την υγειονομική κρίση, θέτει τους δικούς της «κανόνες» στον κλάδο, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες.

Σχετικά