Εύα Καϊλή: Τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη μετά το πρώτο σοκ από την υπόθεση – Πώς το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει το «πλήγμα»

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Χαριλάου Τρικούπη η είδηση της σύλληψης – ανάκρισης της Εύας Καϊλή από την Βέλγικη αστυνομία. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε αστραπιαία, διέγραψε την ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και παράλληλα ξεκίνησε μια προσπάθεια να μην «στιγματιστεί» το κόμμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χθες το πρωί, ανακοίνωσε ότι ήδη στο εσωτερικό της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είχε διαμηνύσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούσε ξένο σώμα για το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, με βάση τις επιλογές της στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ν. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια, η στρατηγική Ανδρουλάκη αποτελείται από δύο βασικές επιδιώξεις:

Να μην ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ με την κυρία Καϊλή και τις επιλογές που έχουν γίνει από την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο.
Να καταδείξει ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε πλέον καμία επαφή με την κυρία Καϊλή και πως πρακτικά δεν άνηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε διαφορετικό πολιτικό χώρο. «Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια δούρειου ίππου, υπονομεύοντας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δείχνει να υπάρχει ανανέωση και ενίσχυση της παράταξή μας. Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος ζήτησε την επιστροφή της έδρας στο ΠΑΣΟΚ (πρώτος επιλαχόν είναι ο Ν. Παπανδρέου), ώστε και τυπικά να μην υπάρχει καμία «σύνδεση» με την κυρία Καϊλή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αρκετοί παραδέχονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και γενικότερα το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί πολιτικά να υπερκεράσει μια αρκετά δύσκολη συνθήκη. Την στιγμή που το κόμμα διατηρούσε τα διψήφια ποσοστά του, κοιτάζοντας και προς τα πάνω, η υπόθεση ξυπνά μνήμες από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί αντανακλαστικά στους Έλληνες πολίτες.

Από τα ηγετικά κλιμάκια της Χ. Τρικούπη θεωρούν πως το γεγονός ότι η πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος είχε γενικά αποστασιοποιηθεί από την κεντρική πολιτική γραμμή θα βοηθήσει σημαντικά, προκειμένου να αποδειχθεί ότι επί της ουσίας ήταν… ανεξέλεγκτη.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν και η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Από την πρώτη ώρα που πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator, όπως εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις ότι: «Eίναι κάτι σύνηθες, δεν είναι κάτι σοβαρό, συμβαίνει και σε άλλους”. Υποστήριξε ότι έχει συμβεί και στην ίδια,  ενώ γνώριζε όπως και άλλοι ευρωβουλευτές που αναπαρήγαγαν τα ίδια από τη Νέα Δημοκρατία, ότι είχαν ελεγχθεί τα κινητά τους και δεν είχε βρεθεί τίποτα. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή PEGA ότι η κυρία Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα…»

Σχετικά