ΗΠΑ: Έζησε 100 μέρες στο βυθό της θάλασσας και βγήκε νεότερος – Νέα μέθοδος που αντιστρέφει την ηλικία;

Η βιολογική ηλικία του 56χρονου Joseph Dituri, ήταν τα 44 έτη και μετά την παραμονή του στο νερό μειώθηκε στα 34 – Ο ρόλος της υπερβαρικής θεραπείας και πώς επιτυγχάνεται φυσιολογικά μέσα στο νερό

Ο 56χρονος Joseph Dituri, είναι ένας πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ περνώντας 100 ημέρες κλεισμένος σε μία υποβρύχια κάψουλα 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η βύθισή του σε αυτό το περιβάλλον υψηλής πίεσης είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία του, τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και μετά την επιστροφή του στη στεριά. Όπως λέει κατάφερε να μειώσει τη βιολογική του ηλικία κατά 20 χρόνια!
Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Όταν βγήκε από την υποβρύχια κάψουλα, ο Dituri ανέφερε εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα του. Αναφέρθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις που έδειξαν μείωση 50% στους δείκτες φλεγμονής, αύξηση 17 φορές στον αριθμό των βλαστοκυττάρων και μακρύτερα τελομερή, δομές στο DNA που συνδέονται με τη γήρανση των κυττάρων. Σύμφωνα με τον 56χρονο Dituri, η εξωτερική βιολογική του ηλικία μειώθηκε από τα 44 σε 34 έτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην υποβρύχια κάψουλα, κάνοντας λόγο για αντιστροφή της γήρανσης των κυττάρων, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Είμαι 56 τώρα. Η βιολογική ηλικία μου είναι 44. Όταν βγήκα από το νερό όμως, η βιολογική μου ηλικία ήταν 34», είπε ο Dituri σε τοπικό μέσο του Ορλάντο. «Τα τελομερή μου επιμηκύνθηκαν. Στην πραγματικότητα έγινα νεότερος όσο βρισκόμουν κάτω από το νερό».

Τα τελομερή είναι δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων, των αλυσίδων που περιέχουν το DNA. Κάθε φορά που τα κύτταρά διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν, αλλά στην περίπτωση του Dituri μάκρυναν μετά την παραμονή στο νερό

Ο Dituri ισχυρίστηκε ότι τα τελομερή του δεν είναι τόσο μακριά όσο ήταν όταν πρωτοβγήκε από το νερό, αλλά ότι εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα από πριν. Ανέφερε επίσης ότι η γνωστική του ικανότητα του βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας παραμονής του.

Τα τελομερή είναι δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων μας, των αλυσίδων που περιέχουν το DNA. Κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή τους μικραίνουν. Μόλις εξαφανιστούν, το χρωμόσωμα καταστρέφεται και το κύτταρο πεθαίνει. Επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά τα κύτταρα να ζήσουν περισσότερο, επιβραδύνοντας τη γήρανση.

Υπερβαρική θεραπεία και αντιγήρανση

Αυτή την αντιστροφή της ηλικίας του και τη βελτίωση της γνωστικής του λειτουργίας την απέδωσε στο υψηλής πίεσης περιβάλλον που υπήρχε στην υποβρύχια «κατοικία» του. Οι υπερβαρικοί θάλαμοι, που χρησιμοποιούνται συνήθως στη σύγχρονη ιατρική για θεραπευτικούς σκοπούς, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί, αν και μεγάλο μέρος των αποδείξεων παραμένει ανεπαρκές. Το πείραμα του Dituri επέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η υποβρύχια ζωή για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα, σίγουρα δεν αποτελεί πρακτική για τους περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν οφέλη από την αντιγήρανση. Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, που συνήθως διατίθεται σε ωριαία συνεδρία, προσφέρει μια πιο εύκολα προσβάσιμη εναλλακτική λύση. Παρά τα δυνητικά οφέλη, η υπερβαρική θεραπεία μπορεί να είναι δαπανηρή, καθώς κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 250 δολάρια ανά συνεδρία.

Η υποβρύχια εμπειρία του Dituri δεν ήταν βέβαια χωρίς προκλήσεις, καθώς αντιμετώπισε σωματική δυσφορία και οδοντιατρικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος για τα οφέλη της υπερβαρικής θεραπείας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την περαιτέρω έρευνα και εξερεύνηση των θεραπευτικών της εφαρμογών.

Πέρα ​​από την υπερβαρική θεραπεία, ο Dituri συμπεριλαμβάνει στον τρόπο ζωής του και τη νηστεία και άλλες πρακτικές υγείας, υποδεικνύοντας μια ολιστική προσέγγιση στη γήρανση. Δηλαδή οι θεραπείες με υψηλή πίεση δεν αρκούν, αλλά πρέπει κανείς να προσέχει τη διατροφή και την υγεία του, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καθυστέρηση της γήρανσης.

Αξίζει να αναγνωριστεί η ανάγκη για περαιτέρω επιστημονικής έρευνα σχετικά με τα θαυματουργά οφέλη που μπορεί να έχει η υπερβαρική θεραπεία και τις δυνητικές της χρήσεις.

Σχετικά