Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα – Έρχεται το «μεσημβρινό»

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις αλλαγές που έρχονται…

Ο ΔΕΔΔΗΕ εντείνει τις προσπάθειες του για να συλλέγει ανά μήνα τα στοιχεία της κατανάλωσης ενέργειας ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστικών λογαριασμών. Θα είναι μια σημαντική αλλαγή για τα νοικοκυριά καθώς θα πληρώνουν τακτικότερους και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αποφεύγοντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις που προκύπτουν όταν η εκκαθάριση της κατανάλωσης ρεύματος γίνεται ανά τέσσερις ή και ανά οκτώ μήνες.

Ταυτόχρονα, η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του “μεσημβρινού τιμολογίου”. Επι δεκαετίες, τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να… αλλάξουν τα ρολόγια τους χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.

Μια 4χρονη μικρή νεράιδα εύχεται να γίνει η Barbie γοργόνα


Πολύ απλά διότι τις συγκεκριμένες ώρες, το ρεύμα που παράγεται έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τις εταιρείες κάτι που επιτρέπει και την υιοθέτηση χαμηλότερων τιμών λιανικής για τα νοικοκυριά. Όσο για το νυχτερινό τιμολόγιο, όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί ή θα περιοριστεί. Ούτως ή άλλως, και τώρα, είναι λίγες οι εταιρείες (ουσιαστικά η ΔΕΗ) που εξακολουθούν να εφαρμόζουν χαμηλότερη χρέωση.

Σύμφωνα με το thetoc.gr, όσο θα επεκτείνεται η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών μετρητών, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα και της μηνιαίας εκκαθάρισης αλλά και της εφαρμογής “δυναμικών” τιμολογίων. Το πλαίσιο των χρωματιστών τιμολογίων έχει πρόβλεψη για τιμολόγια ρεύματος που διαφοροποιούν την τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με την ώρα της κατανάλωσης. Δεν έχουν όμως ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη ακριβώς διότι δεν υπάρχει ακόμη η “πληροφορία” που προσφέρει ο ηλεκτρονικός μετρητής. Τουλάχιστον πάντως για την μηνιαία εκκαθάριση (για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνεται ήδη από φέτος) ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί τρόπους να εφαρμοστεί άμεσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας ακόμη και ιδιωτικά συνεργεία που κάνουν την καταμέτρηση (σ.σ. τα συνεργεία αυτά προσφέρουν και μια πρόσθετη υπηρεσία καθώς παρακολουθούν το δίκτυο “πόρτα -πόρτα” καταγράφοντας περιπτώσεις εξόφθαλμων ρευματοκλοπών).

Μεγάλες αλλαγές -και μάλιστα από αύριο- και στο… μέτωπο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα “φωτοβολταΪκά στη στέγη” ολοκληρώνεται κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- η δυνατότητα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε στέγες και ταράτσες.

Ταυτόχρονα γι’ αυτούς που θα προχωρήσουν στην επένδυση χωρίς επιδότηση, αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης για τις παραγόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Αντί να γίνεται συμψηφισμός ποσοτήτων με το δίκτυο, ο καταναλωτής θα αποζημιώνεται για τις κιλοβατώρες που θα παράγει αλλά θα πληρώνει για τις κιλοβατώρες που θα καταναλώνει και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή. Με το νέο σύστημα -οι λεπτομέρειες λειτουργίας του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα με υπουργική απόφαση- ουσιαστικά θα είναι απαραίτητη η χρήση συστήματος αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας ώστε η παραγωγή να ιδιοκαταναλώνεται αντί να πωλείται σε φθηνή τιμή στο δίκτυο.

Σχετικά