Τα τραγικά λάθη της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού
Σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος, σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης, ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.
Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Dennik έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού. Νωρίτερα, η ζωή του κ. Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση ή διευκρίνιση έκτοτε.
Ο Φίτσο δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής πέντε φορές. Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».
Βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης. Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Υποστηρικτής παραστρατιωτικής ομάδας ο 71χρονος δράστης
Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.
«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.
Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.
Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».
O δράστης πιστεύεται ότι συνδέεται και με τη φιλορωσική ομάδα Slovački branci. Ο Ούγγρος δημοσιογράφος Szabolcs Panyi εντόπισε αναρτήσεις στο Facebook Που φέρονται να εμφανίζουν τον Τσιντούλα ως υποστηρικτή της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.
Σε άλλη ανάρτησή του ο Τσιντούλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του Φίτσο επειδή δεν λαμβάνει μέτρα για την πάταξη του τζόγου: «Σε κάθε πόλη και χωριό υπάρχει ένας “ληστής με ένα χέρι”, όπου αυνανίζονται τζογαδόροι με δανεικά από την οικογένεια και γνωστούς τους, δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τι κάνει το κράτος γι’ αυτό;», έγραψε.
Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.
Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».
Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα.
Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».
Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».
«Πολιτικό κίνητρο»
Συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυά του, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινιακ δήλωσε νωρίτερα πως η κατάσταση του πρωθυπουργού Φίτσ0, 59 ετών, είναι «πολύ σοβαρή».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροβολισμοί όταν έγινε η επίθεση εναντίον του κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Εστόκ σχολίασε πως το κίνητρο της επίθεσης ήταν «πολιτικό».
Παρά το επίσημο εμπάργκο στη μετάδοση πληροφοριών για την υπόθεση, το σλοβάκικο τηλεοπτικό δίκτυο TA3 πρόβαλε βίντεο με τον φερόμενο ως δράστη να δηλώνει πως «δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική» και να αναφέρεται ειδικά στην απόφαση της κυβέρνησης Φίτσο να κλείσει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTVS, εναντίον της οποίας οργανώνονται διαδηλώσεις επί εβδομάδες.
Ο κ. Εστόκ, ανακοινώνοντας πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, κάλεσε ταυτόχρονα τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων να σταματήσουν «να υποκινούν μίσος εναντίον αντιπάλων τους μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».
Ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέτσα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του επ’ αόριστον χθες το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένης διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης που επρόκειτο να γίνει το βράδυ.
Συνεδρίαση της σλοβάκικης εθνικής αντιπροσωπείας που ήταν προγραμματισμένη για χθες αναβλήθηκε ήδη επ’ αόριστον.
Τα τραγικά λάθη της ασφάλειας του Φίτσο
Οι άνδρες ασφαλείας έσπευσαν να κάνουν ότι μπορούσαν αλλά ήταν ήδη αργά καθώς ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί ήδη τις σφαίρες.
Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία των Συνταγματικών Αξιωματούχων, Γιουράι Ζαμπόζνικ, επεσήμανε τα λάθη των δυνάμεων ασφαλείας κατά την επίθεση εναντίον του Ρόμπερτ Φίτσο. «Όταν πέφτουν τέσσερις ή πέντε πυροβολισμοί, κάποιος είναι ένοχος. Η ασφάλεια μάλλον δεν είναι εντάξει. Δεν είδα κανέναν να πηδάει μπροστά στον πρωθυπουργό», είπε.
Σύμφωνα με τον Ζαμπόζνικ, δεν υπήρχαν πολλά άτομα στο σημείο του συμβάντος, επομένως η κατάσταση δεν ήταν δυνατό να διαχειριστεί. «Υπήρχαν ελάχιστοι άνθρωποι εκεί. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο και με τόσο μεγάλο σώμα προσωπικού ασφαλείας, θα είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα έρευνας», είπε.
«Μπορεί να συμβεί το πρώτο χτύπημα, αλλά το δεύτερο όχι. Το δεύτερο χτύπημα, αν βγει, το αντικείμενο πρέπει να προστατεύεται. Ακόμα κι αν πάει ανάμεσα σε ανθρώπους, δεν πρέπει να εκτίθεται. Πρέπει να υπάρχουν δράστες στο πλήθος», είπε σχολιάζοντας το βίντεο της επίθεσης που δημοσιεύτηκε στην τηλεόραση TA3 .
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το περιστατικό επικράτησε χάος και οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν συντονισμένες.
Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα.
Την δολοφονική επίθεση καταδίκασαν σε ολόκληρο τον πλανήτη οι κυβερνήσεις. Ήταν η πρώτη επίθεση σε βάρος Ευρωπαίου ηγέτη, τα τελευταία 21 χρόνια, από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.