Τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να θυμηθεί και επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να «δείξει» ότι ασχολείται με τον πολύπαθο αγροτικό τομέα.
Κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο πριν πέντε χρόνια (Ιούλιος 2019), είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρικής πολιτικής επιλογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι αγρότες βλέπουν να έχουν αλλάξει 5 υπουργοί ΥΠΑΑΤ και 5 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνεται. Πλήρης αποτυχία!
Είναι γνωστό σε όλους πως τα πέντε χρόνια πέρασαν χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής.
· Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής παραμένει.
· Το κόστος ενέργειας έχει εκτιναχθεί και το πολυδιαφημιζόμενο αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» με τις υψηλές τιμές ρεύματος, δεν είναι ελκυστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρονται να ενταχθούν, όσες παρατάσεις και να δοθούν.
· Από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου έχει δοθεί μια μικρή προκαταβολή, που απέχει κατά πολύ από την πρόταση μας για κατάργηση του.
· Τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και τα γεωργικά εφόδια πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., γεγονός που ο Πρωθυπουργός της χώρας ομολογεί ότι μόλις προχθές το έμαθε!
Πράγματι, κ. Πρωθυπουργέ ισχύει η διαπίστωσή σας ότι η γραφειοκρατία στραγγαλίζει τους παραγωγούς.
Μόνο που η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους συνεργάτες σας και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνος
Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) παραμένουν ακόμα και σήμερα απλήρωτα ποσά από τις ενισχύσεις του 2023.
Η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024, δεν είναι λειτουργική. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός πληρωμών, έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή επιτήρηση με επιβολή βαρύτατων προστίμων, με κίνδυνο να χάσει τη διαπίστευση του και να μην μπορούν να καταβληθούν στους παραγωγούς οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.
Πέντε χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε το 2011, και σήμερα ο οργανισμός αδυνατεί να καλύψει ζημίες που οφείλονται στις συνέπειες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί.
Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ελάχιστες επενδύσεις προβλέπονται στον πρωτογενή τομέα.
Η ελληνική γεωργία είναι για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ο φτωχός συγγενής.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΣΥ