Από ανακοπή καρδιάς πέθανε ο Μοχάμεντ Μόρσι

Φόβοι για ταραχές στην Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Μόρσι από καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο στο Κάιρο.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση ο Μόρσι, που είχε εμφανίσει καλοήθη όγκο, τελούσε υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

Ο 67χρονος Μόρσι προερχόταν από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και πέθανε μερικές εβδομάδες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από την ανατροπή του από τον διάδοχό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο πρακτορείο Reuters ο γιος του Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Μόρσι, οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν να γίνει η ταφή του εκλιπόντος πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο οικογενειακό κοιμητήριο.

Ο Μόρσι κηδεύτηκε σήμερα στο Μεντίνατ Νασρ όπως δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του το Γαλλικό Πρακτορείο. «Κηδεύθηκε στο Μεντίνατ Νασρ, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, παρουσία της οικογένειάς του. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο νοσοκομείο της φυλακής της Τορά», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Ο 67χρονος Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, πέθανε μερικές εβδομάδες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από την ανατροπή του από τον διάδοχό του στην προεδρία Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων. Έκτοτε, ο ισλαμιστής ηγέτης παρέμενε φυλακισμένος.

Κατηγορίες του Ερντογάν για “τυράννους”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους “τυράννους” ότι ευθύνονται για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατέληξε αφού είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια μιας ακροματικής διαδικασίας στο Κάιρο.

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν» δήλωσε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφότου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, υπό τη διοίκηση εκείνη την εποχή του νυν προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανέτρεψαν τον Μόρσι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τον θάνατο του Μόρσι ως ένα «σύμβολο του κατατρεγμού του ιδίου και του λαού του», χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».

«Στα μάτια μας, ο Μόρσι είναι ένας μάρτυρας που έχασε τη ζωή του για έναν σκοπό στον οποίο πίστευε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε για τον Μόρσι: «Το πραξικόπημα τον απομάκρυνε από την εξουσία, όμως η ανάμνησή του δεν θα σβήσει ποτέ».

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον «τύραννο» που πήρε την εξουσία χάρη σε ένα «πραξικόπημα».

«Η Δύση παρέμεινε σιωπηλή» κατήγγειλε, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι κλείνουν τα μάτια στις εκτελέσεις στην Αίγυπτο.

Ακόμη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μια “πετυχημένη δολοφονία” και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του.

Σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σχετικά