ΔΕΘ: Η κυβέρνηση αναζητά restart και ψάχνει σωσίβιο στα επιπλέον 500 εκατ. που ενέκρινε η ΕΕ για παροχές

Restart από την επίσκεψη του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιδιώκει να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας τόσο τα αρνητικά δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τις ευρωεκλογές, όσο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, οι τελευταίες πινελιές στην ομιλία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μπαίνουν και χθες εμφανίστηκαν και τα πρώτα αμυδρά χαμόγελα από την δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24, καθώς είναι η πρώτη που δίνει στη Νέα Δημοκρατία 27,1% χωρίς όμως αναγωγή των αναποφάσιστων κάτι που σημαίνει ότι με την αναγωγή η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό των ευρωεκλογών.

«Αν κινηθούμε μεθοδικά και συντονισμένα όπως συνέβη τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αν απαντήσουμε πειστικά στις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και σε αυτή τη λογική προετοιμάζεται η αντεπίθεση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση έχει εξασφαλίσει αυτή τη βδομάδα στις συζητήσεις που είχε με τις Βρυξέλλες ένα επιπλέον κονδύλι 500 εκατομμυρίων που θα δοθεί σε δαπάνες πέρα από τα 3 δισ. που έχει εγκρίνει ήδη η ευρωπαΐκή επιτροπή για το 2025.

Γι’ αυτό και ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στα Παραπολιτικά 90,1 είχε αναφέρει ότι όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα έχουν το πράσινο φως της Ευρώπης.

Έτσι ετοιμάζονται κάποιες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής που αφορούν την επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και παροχές στο χώρο της υγείας που σχετίζονται ανάμεσα σε άλλα και με τα απογευματινά χειρουργεία.

Η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα λειτουργήσει βελτιωτικά στο τεκμήριο που μπήκε για πρώτη φορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και προκάλεσε την αντίδραση τους και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Η μερική εξίσωση τριτέκνων και πολυτέκνων είναι ένα από τα όπλα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Οι παροχές είναι έτσι στοχευμένες ώστε και οι τρίτεκνοι να ικανοποιηθούν για κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια αλλά και οι πολύτεκνοι να μην θεωρήσουν τους εαυτούς τους ριγμένους από την όποια εξίσωση. Άλλωστε ο υπουργός οικονομικών το είχε περιγράψει σαφώς τη Δευτέρα. «Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δεν είναι το ίδιο και τα όποια μέτρα θα το λάβουν υπόψη τους αυτό».

Σημαντικές θα είναι και οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό με την καθιέρωση της κοινωνικής αντιπαροχής κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η κοινωνική αντιπαροχή θα συνοδευτεί με απελευθέρωση εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να αποτελέσουν προσιτή και φτηνή στέγη για χιλιάδες ανθρώπους που υφίσταται σήμερα την πίεση των υψηλών ενοικίων.

Η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν υποσχέθηκε ότι θα κάνει το ψάρι κρέας, ούτως ώστε να μπορεί να λύσει τα πάντα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα» είναι η ελεύθερη μετάφραση του μηνύματος που θα στείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ότι οι παροχές πρέπει να είναι πάντα συνδυασμένες με την σταθερή πορεία της οικονομίας και την ειλημμένη απόφαση να μην διαταράξει καμία κυβερνητική πολιτική την θετική εικόνα που έχουν οι οίκοι αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Άλλωστε τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες αξιολογήσεις της οικονομίας και η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία και την αξιολόγηση του οίκου Moody’s.

Με ενδιαφέρουν όμως περιμένει η κυβέρνηση και τις εξελίξεις με την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των συνεχών εσωκομματικών προβλημάτων του μπορεί να παγιώσει το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση και έτσι να επιφέρει κατά κάποιο τρόπο την λεγόμενη ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό με την επαναφορά του πάλαι ποτέ διπόλου Nέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικό στέλεχος «όταν είσαι μόνος σου στο πολιτικό σκηνικό ο μόνιμος και δύσκολος αντίπαλος είναι τα πάντα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας. Όταν έχεις ως αντίπαλό σου ένα άλλο πολιτικό κόμμα τότε τα πράγματα ισορροπούν περισσότερο, οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν πολύ πιο αντικειμενικά και οι νίκες σου μπορεί να είναι πολύ πιο ουσιαστικές».

Σχετικά