Φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη – Τεράστιες οι καταστροφές, αυξάνονται οι νεκροί

Αυξάνονται τα προβλήματα και οι νεκροί στην κεντρική Ευρώπη έπειτα από ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων. Ο ένας μετά τον άλλον οι ποταμοί ξεχειλίζουν πλημμυρίζοντας πόλεις και περιοχές. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία.

Οι μεθοριακές περιοχές ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία επλήγησαν σκληρά το σαββατοκύριακο. Μερικές γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια καταστράφηκαν, ενώ χωριά και κωμοπόλεις στην ανατολική Ρουμανία βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η άνοδος της στάθμης του ποταμού Μοράβα στη διάρκεια της νύκτας έκανε να πλημμυρίσει το 70% της πόλης Λιτοβέλ, σε απόσταση 230 χλμ. ανατολικά της Πράγας και με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας.

Πλημμυρισμένα τμήματα της βορειοανατολικής τσεχικής περιφερειακής πρωτεύουσας Οστράβα ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας που εξασφαλίζει θέρμανση και ζεστό νερό στην πόλη, καθώς και δύο χημικά εργοστάσια.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Τσεχική Δημοκρατία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Η Τσεχία είχε και το πρώτο θύμα της από την κακοκαιρία, αυξάνοντας τον συνολικό τραγικό απολογισμό, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα νερά αγνοούνται. Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Στην Αυστρία ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, ενώ ένας άνθρωπος πνίγηκε την Κυριακή και στην Πολωνία, όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για δεύτερο νεκρό.

Ανεβαίνει η στάθμη και του Δούναβη

Ο πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Τσέσλαβ Μρόζεκ δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό Polskie Radio ότι χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες δίνουν μάχη το τελευταίο 24ωρο κατά των πλημμυρών ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για να εκτιμήσει την κλίμακα των ζημιών.

«Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, θα λάβει απόφαση για να κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής … Διαβουλευόμαστε με τοπικούς κυβερνήτες», δήλωσε.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η πρωτεύουσας της Ουγγαρίας Βουδαπέστη προετοιμάζονται αμφότερες, καθώς η στάθμη του Δούναβη ανεβαίνει.

Στην Αυστρία, η στάθμη των ποταμών και των λιμνών έπεσε στη διάρκεια της νύκτας καθώς μειώθηκαν οι βροχοπτώσεις, όμως αξιωματούχοι είπαν πως προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται σφοδρότερη βροχή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στο X εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και δήλωσε ότι η ΕΕ θα τους στηρίξει.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο