Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Εχουν αποκαλυφθεί παράνομες συνταγογραφήσεις σε περισσότερα από 3.500 ΑΜΚΑ που αφορούν δεκάδες χιλιάδες συνταγές
Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση εξιχνίασης των δύο εγκληματικών ομάδων οι οποίες πραγματοποιούσαν εκτεταμένες απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο ΑΜΚΑ αλλοδαπών, ατόμων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή έχουν φύγει από τη χώρα και προχωρούσαν σε εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
«Η έρευνα συνεχίζεται»
«Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι στον ΑΜΚΑ τους είχαν καταχωρηθεί συνταγές σκευασμάτων τα οποία δεν είχαν ζητήσει», δήλωσε στον ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου και συμπλήρωσε, «η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ από τις παράνομες συνταγογραφήσεις, ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΑΑΔΕ έχουν φτάσει ήδη φάκελοι από το υπουργείο Υγείας με τα ονόματα 100 γιατρών που φέρεται να εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις
«Για να γράψουν τα φάρμακα, επέλεγαν κυρίως ανασφάλιστους ή αλλοδαπούς. Τα φάρμακα αυτά τελικά κατέληγαν σε πολίτες που δεν τα δικαιούνταν και μάλιστα πολλά από αυτά υπάγονταν στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών», συνέχισε η κυρία Δημογλίδου.
«Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί παράνομες συνταγογραφήσεις σε περισσότερα από 3.500 ΑΜΚΑ που αφορούν δεκάδες χιλιάδες συνταγές και η έρευνα συνεχίζεται», κατέληξε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στα χέρια της ΑΑΔΕ έχουν φτάσει ήδη φάκελοι από το υπουργείο Υγείας με τα ονόματα 100 γιατρών που φέρεται να εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις.
Ο γιατρός εγκέφαλος
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας,
Πρόκειται για τέσσερις ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας γιατρός που ήταν διορισμένος σε Κέντρο Υγείας της Βοιωτίας, ωστόσο έμενε μόνιμα στην Κύπρο και ταξίδευε στην Ελλάδα μόνο για να κάνει όσες εφημερίες του αναλογούσαν.
Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 51 ετών, ο οποίος είναι γενικός γιατρός. Σύμφωνα με το Star, έχει εντοπιστεί δική του ψευδής συνταγή από τον Απρίλιο του 2015. Συνταγογραφούσε… με το «μάτι», χωρίς δηλαδή να υπάρχει η ανάλογη διάγνωση. Ο συγκεκριμένος έχει καταγραφεί να παραδίδει συνταγές σε σακούλες και αντ’ αυτών να παίρνει χρήματα σε φακέλους.
Κέρδιζε 50 ευρώ από φάρμακο σε παγκόσμια έλλειψη.
Ο συνδετικός κρίκος των δύο κυκλωμάτων
Δυο από τους συλληφθέντες γιατρούς ήταν συμβασιούχοι σε δομή υγείας του δήμου Αθηναίων ενώ η σύζυγος του ενός είναι καρδιολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.
Οι τρεις γιατροί ήταν επικεφαλής στη μία οργάνωση, ενώ στη δεύτερη ήταν γιατρός Κέντρου Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Οι φαρμακοποιοί που συνεργάζονταν με τις δύο εγκληματικές ομάδες ήταν κοινοί.
«Φυλάξου, καλούνε κόσμο στη ΓΑΔΑ»
Οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος είναι αποκαλυπτικοί. Σε μία από τις καταγραφές ακούγεται ένας από τους γιατρούς να μιλά με έναν συνεργάτη του για την εύρεση φαρμάκου για το ζάχαρο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη.
Σε μία άλλη συνομιλία μεταξύ φαρμακοποιών και μίας υπαλλήλου τους -όλοι εμπλεκόμενοι στην απάτη – ακούγονται να μιλάνε για φάρμακα τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν από την επιχείρηση. Σε άλλο διάλογο μεταξύ ενός εμπλεκόμενου φαρμακοποιού και μίας υπαλλήλου γίνεται λόγος για ένα φάρμακο το οποίο προμηθεύονταν από το φαρμακείο του τοξικοεξαρτημένα άτομα χωρίς συνταγή.
Σε κάποια άλλη ο γιατρός λέει στον συνεργό του να «φυλαχθεί» «γιατί καλούνε κόσμο στη ΓΑΔΑ»:
Αναλυτικά ο διάλογος
Παθολόγος: Για τα φάρμακα. Τώρα ποια φάρμακα , τι φάρμακα, ψάχνουμε πολύ ρε Μισέλ. Εγώ λέω σταμάτα τα όλα
Μαροκινός: Όχι μόνο τα δικά σου τα νορμάλ. Τα δικά σου τα νορμάλ, αυτά είναι
Παθολόγος: Ποια ;
Μαροκινός: Μόνο αυτά που γράφεις νορμάλ, μη γράφεις τα εξάμηνη και αυτή και αυτά
Παθολόγος: Ναι, τα κανονικά
Μαροκινός: Τα κανονικά ναι
Παθολόγος: Ναι λέω τα, ναι λέω τα , λέω τα άλλα σταμάτα τα. Θέλεις να μιλήσεις και με τα φαρμακεία ; κατάλαβες ;
Μαροκινός: Ναι
Παθολόγος: Θες να πεις κάτι για να τους πεις μην χτυπάνε ; ξέρεις τα δικά μας ; Γιατί δε ξέρεις τώρα τι κοιτάνε
Μαροκινός: Ναι
Παθολόγος: Ναι το ξέρω, το ξέρω για αυτό εσύ φυλάξου. Όσο μπορείς πρόσεχε τώρα. Μπορεί να κοιτάνε το κινητό μου, το δικό μου
Φαρμακοποιός: Καλά, έχω να σου κάνω κι άλλη ενημέρωση
Άνδρας: Τι ;
Φαρμακοποιός: Έχουν αρχίσει να καλούνε κόσμο στην Γ.Α.Δ.Α.
Άνδρας:Για ποιο πράγμα ;
Φαρμακοποιός: Του γιατρού
Άνδρας: Πλάκα κάνεις τώρα
Φαρμακοποιός: Καθόλου μ@@@α, με αυτά δε κάνω καθόλου πλάκα όμως
Άνδρας: Γιατί στην Γ.Α.Δ.Α. ;
Φαρμακοποιός: Έλα μου ντε
Φαρμακοποιός: Τίποτα. Λοιπόν, η μία από τις δύο δικές μου πέρασε από εδώ σήμερα
Γυναικολόγος: Ναι ;
Φαρμακοποιός: Όχι η (…) η άλλη
Γυναικολόγος: Ναι ;
Φαρμακοποιός: Της πήγε κλήση να ξέρεις
Γυναικολόγος: Ναι ;
Φαρμακοποιός: Για την Γ.Α.Δ.Α.
Γυναικολόγος: Nαι ;
Φαρμακοποιός: Μου λέει , τι είναι αυτό μου λέει. Της λέω μην αγχώνεσαι, μου λέει δεν έχω πρόβλημα μου λέει πουλάκι μου απλά άμα θες να πω κάτι συγκεκριμένο
Γυναικολόγος: Ναι, ντάξει
«Ένα πενηντάρικο θα το βγάλω»
Ενδεικτική είναι μια ακόμη συνομιλία:
Γιατρός: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η (σσ αναφέρει όνομα γνωστού φαρμάκου) Τζώρτζ κάνει εκατόν πέντε (105) ευρώ. Κατάλαβες ; εγώ την δίνω εκατό
Υπάλληλος: Μάλιστα
Παθολόγος: Κατάλαβες ; αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες είκοσι πέντε (25) ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες ; ε, ένα πενηντάρι (50) ας πούμε θα το βγάλω
Υπάλληλος: Μάλιστα
Ράβδοι χρυσού
Τα κέρδη τους οι συλληφθέντες φαίνεται ότι τα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού, συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 2 ράβδοι χρυσού του ενός κιλού συνολικά, οι οποίες βρέθηκαν σε τραπεζικές θυρίδες. Επιπλέον βρέθηκαν παραπάνω από 100 χρυσές λίρες.
Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποίησαν 3.516 Α.Μ.Κ.Α. και εξέδωσαν ψευδώς 90.186 συνταγές. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δύο πλημμελήματα.