Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων θεατής απέναντι στην αιολική επίθεση

Δελτίο τύπου του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων κ.Γιώργου Γιαννακόπουλου

Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων θεατής απέναντι στην αιολική επίθεση

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός των άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το σοβαρό θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Δήμο μας. Μάλιστα ενώ στην ημερήσια διάταξη ήταν το τελευταίο θέμα, η παράταξή μας ζήτησε να συζητηθεί πρώτο, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό από τη Δημοτική αρχή.

Είχε προηγηθεί αίτημα προς το Προεδρείο από ημερών για να εισαχθεί ως επείγον θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση. Άρα κάθε προσπάθεια εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης να οικειοποιηθεί αυτή την πρωτοβουλία μας νομίζω ότι είναι άστοχη και άνευ σημασίας. Αυτή τη στιγμή τους δημότες τους ενδιαφέρει μια πλήρη ενημέρωση και ένα πλαίσιο δράσης. Εκτιμώντας το αποτέλεσμα της συζήτησης μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο και δημότες που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση περίμεναν μια πληρέστερη ενημέρωση έστω και καθυστερημένα, που δεν την έλαβαν από τη Δημοτική αρχή.
  2. Δεν υπήρξε καθαρή απάντηση για τα σχέδια των επενδυτών ως προς την κατασκευή χώρου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας(μπαταρίες) που σε άλλα μέρη με διεκδίκηση αποφεύχθηκε.
  3. Δεν απαντήθηκε γιατί όλο αυτό το διάστημα που άρχισε η κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Δήμο μας δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση και ενημέρωση με συγκεκριμένες ενέργειες που θα κινητοποιούσαν το ενδιαφέρον των δημοτών.
  4. Φάνηκε ότι μοιρολατρικά τείνει να γίνει αποδεκτή η εγκατάσταση μπροστά στη δύναμη των συμφερόντων, με αδύναμη στάση ακόμα και των τοπικών κοινωνιών(Τοπική Κοινότητα Άσκρης, Μαυρομματίου) στις οποίες για την ώρα εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες.

Είναι γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τα αιολικά πάρκα παραγκωνίζει την Τοπική αυτοδιοίκηση και απαξιώνει τις τοπικές κοινωνίες, που πλέον δεν μπορούν να διατυπώσουν γνώμη αλλά παρακολουθούν άπρακτες να αντιδράσουν. Επίσης η ενδεχόμενη οικονομική ανταπόδοση που αιωρείται, διχάζει ακόμα περισσότερο και αποδυναμώνει οποιαδήποτε συντονισμένη κοινωνική αντίσταση. Ένα όμως είναι σίγουρο ότι αν μείνουμε απαθείς δεν θα μπορέσουμε ούτε καν σε αυτά τα λιγοστά αντισταθμιστικά οφέλη να προσβλέπουμε, παραδίδοντας το φυσικό πλούτο μας βορά στα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτή την ύστατη στιγμή έστω και αργά που κατασκευάζεται η υποδομή για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο Δήμο μας πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας και να ορθώσουμε τη φωνή μας.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία με ενημέρωση των δημοτών για να διαμορφωθεί ένα διεκδικητικό πλάνο και όχι να περιμένει για τις επόμενες αδειοδοτήσεις, τις οποίες δε γνωρίζουμε πότε, πόσες και πού θα ενεργοποιηθούν. Χρειάζεται κινητοποίηση των Συλλόγων, της Εκπαιδευτικής κοινότητας, των Τοπικών Κοινοτήτων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο νομός μας είναι ήδη τραγικά επιβαρυμένος από αιολικά πάρκα που πλέον κινδυνεύουν να αλλοιώσουν περιβαλλοντικά και το Δήμο μας.

Αν αφήσουμε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη επενδυτική μανία να εξελιχθεί, χωρίς καν να έχουμε το ρόλο ισότιμου συνομιλητή, πολύ φοβάμαι ότι μια μέρα θα ξυπνήσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας.

Για μας μάλιστα που διδάξαμε ως εκπαιδευτικοί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απογοητευτικό να διαπιστώνεις ότι ο τρόπος υλοποίησής τους και το σημερινό ενεργειακό κόστος που καλείται να καταβάλλει ο πολίτης, αυτόματα τις ακυρώνει.

BHMA MΠΡΟΣΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο