Τι ευθύνες θα φωτογραφίζει το πόρισμα που αρχές της επόμενης εβδομάδας έρχεται στη Βουλή – Τι θα πράξει το Μαξίμου;
Η δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης γι’ άλλη μία φορά σκοντάφτει …στα Τέμπη. Η «είδηση» ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνει από την εισαγγελία Λάρισας αμελλητί δικογραφία στη Βουλή για πιθανές ποινικές ευθύνες για τον Κ. Καραμανλή, επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές.
Πρόκειται για το πολιτικό πρόσωπο που έχει «στοχοποιηθεί» περισσότερο από κάθε άλλον για την τραγωδία των Τεμπών και από τους συγγενείς των θυμάτων και από την αντιπολίτευση. Γιατί; Κυρίως επειδή τρεις μήνες μετά την τραγωδία και την απομάκρυνση του από το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις Σέρρες. Απόφαση που «πληρώνει» πολιτικά μέχρι και σήμερα ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που δεν έβαλε …veto.
Οι πληροφορίες για την δικογραφία
Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η δικογραφία για πιθανές ποινικές ευθύνες του Κ. Καραμανλή έρχεται στη βουλή «αμελλητί» – επειδή σκοντάφτει πάνω στο όνομα του πρώην υπουργού Μεταφορών – χωρίς ωστόσο να περιγράφει συγκεκριμένο αδίκημα. Η περιρρέουσα αίσθηση, ωστόσο, είναι ότι η δικογραφία θα «φωτογραφίζει πιθανές ευθύνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια ή την διατάραξη των συγκοινωνιών με βάση και μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι αρμόδιοι είχαν χτυπήσει …καμπανάκι κινδύνου για τη ασφάλεια των τραίνων πολύ πριν από την τραγωδία των Τεμπών.
Καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει ότι η δικογραφία θα αφορά τη σύμβαση 717.
Το Μαξίμου για πιθανές ποινικές ευθύνες Κ. Καραμανλή
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Dnews, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να απορρίψει αίτημα για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Πρώτον, επειδή υπάρχει το δεδικασμένο Τριαντόπουλου και δεύτερον διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δικαιοσύνη.
Ωστόσο, μέχρι τώρα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Όχι τυχαία. Περιμένει πρώτα να διαβάσει τη δικογραφία και μετά να «διαβάσει» τις προθέσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το υπό διαμόρφωση κατηγορητήριο. Αν, δηλαδή, η αντιπολίτευση προτείνει προανακριτική για αδίκημα που θα αφορά πλημμέλημα ή κακούργημα.
«Κλειδί» πολιτικών εξελίξεων το κατηγορητήριο
Το «κατηγορητήριο» που θα δεχθεί ή θα απορρίψει η κυβέρνηση είναι και το «κλειδί» της επόμενης αναμέτρησης με την αντιπολίτευση και με την κοινωνία.
Η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ενός «κακουργήματος» μπορεί να δώσει την αίσθηση της δικαιοσύνης στην κοινή γνώμη αλλά είναι πιθανόν να πυροδοτήσει εσωκομματικές αντιδράσεις. Αν πάλι η πλειοψηφία δεχθεί μόνο ένα «κατηγορητήριο» που θα παραπέμπει σε πλημμέλημα, ενδεχομένως να υπηρετεί την ενότητα του κόμματος αλλά όχι την επανασύνδεση με την κοινωνία.
Η κυβέρνηση περιμένει να δει σε ποια αντικειμενικά στοιχεία θα …στηρίζεται η δικογραφία που θα διαβιβαστεί στη βουλή για να καθορίσει τη στάση της.
Η στάση του Κ. Καραμανλή
Καθοριστική θα είναι και η στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή. Αν, δηλαδή, θα ανάψει ο ίδιος το «πράσινο φως» για την παραπομπή του ή όχι. Παγίως, το περιβάλλον του διαμηνύει – καιρό τώρα – ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ανοιχτός σε όποιο στοιχείο προκύψει από την δικαιοσύνη. Θέση που επαναλαμβάνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με πολιτικούς του φίλους.
Η πικρή αλήθεια
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίστηκε την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου (για το «μπάζωμα») απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο προδιαγράφει εν πολλοίς και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και στην περίπτωση του Κ. Καραμανλή. Το ίδιο ισχύει και για το «παράδειγμα» του ίδιου του κ. Τριαντόπουλου που ζήτησε την παραπομπή του. Παράδειγμα που «καλείται» να ακολουθήσει και ο πρώην υπουργός Μεταφορών.
Σε κάθε περίπτωση μετά τα συλλαλητήρια και τις «πάνδημες» δεσμεύσεις για κάθαρση και δικαιοσύνη, κανείς εμπλεκόμενος δεν μπορεί να …κάνει πίσω. Σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αλλά και ο Κ. Καραμανλής οφείλουν να παίξουν με ανοιχτά και καθαρά χαρτιά. Αλλιώς, πιστεύουν, ότι η τραγωδία των Τεμπών θα τους «στοιχειώσει» για πάντα.
Τι θα κάνει η αντιπολίτευση
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και θα επιμείνουν στο να διεξαχθεί και όχι να «κλείσει» με σύντομες διαδικασίες όπως αξίωσαν και στην περίπτωση Τριαντόπουλου.
Πέρα, ωστόσο, από τις δηλώσεις στην δημόσια σφαίρα, κάποια κόμματα φαίνεται να μην έχουν την διάθεση να επιδείξουν την ίδια μαχητικότητα με το παρελθόν. Αιτία, η δημοσκοπική πτώση τους παρά τους υψηλούς τόνους στην υπόθεση των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε αντί να κερδίσει από την υπόθεση των Τεμπών (και λόγω Σπίρτζη) όπως και το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο κόμμα που είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρα κερδισμένο από τα Τέμπη είναι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Κι ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν και πρόσωπα στο ευρύτερο περιβάλλον της Μαρίας Καρυστιανού που την προτρέπουν – αν τα κόμματα και η δικαιοσύνη δεν πράξουν τα δέοντα σε επίπεδο καταλογισμού ποινικών ευθυνών – να πάρει την πρωτοβουλία μίας πολιτικής κίνησης.