Ο «περίπατος» 3 ανδρών που κατέληξε… σε χειροπέδες για αρχαιοκαπηλία

Μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου τους, βρέθηκαν δύο παλαιά χρυσά νομίσματα, άγνωστης προέλευσης και ιστορικής αξίας

Ένας περίπατος στο βουνό, που ξεκίνησε – όπως λένε – με καλή πρόθεση, κατέληξε σε συλλήψεις για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων. Τρεις άνδρες ηλικίας 68, 68 και 63 ετών συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής (1/6/25) στην περιοχή της Αγίας Ιερουσαλήμ Αμφίκλειας, όταν εντοπίστηκαν να κινούνται με δυσκολία σε πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί σε ιστορική τοποθεσία.

Μια ειδοποίηση για «βοήθεια» που αποκάλυψε… κάτι άλλο
Η υπόθεση ξετυλίχθηκε όταν ένας πεζοπόρος είδε τον έναν από τους τρεις άνδρες να δυσκολεύεται να περπατήσει και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο: κλήθηκε και το ΕΚΑΒ, ενώ στο σημείο έφτασε και η Αστυνομία.

Ένας αστυνομικός παρατηρώντας κάποιες ύποπτες κινήσεις, ζήτησε να γίνει έλεγχος στο όχημα των τριών ανδρών. Παρά τις πρώτες ενστάσεις, το πορτ μπαγκάζ άνοιξε και εκεί βρέθηκαν μια αξίνα και δύο βέργες ραβδοσκοπίας διασκόπησης, εργαλεία που χρησιμοποιούνται συχνά για ανεύρεση μετάλλων και όχι για… περιπάτους.

Οι τρεις οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας Ελάτειας, όπου και έγινε πλήρης έλεγχος στο αυτοκίνητο. Μέσα στο ντουλαπάκι, βρέθηκαν δύο παλαιά χρυσά νομίσματα, άγνωστης προέλευσης και ιστορικής αξίας και ακολούθησε η σύλληψη των ανδρών για παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

«Τα κρατούσα ως οικογενειακό κειμήλιο»
Το μεσημέρι της Δευτέρας (2/6/25), οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας. Κατηγορήθηκαν για παράνομη επιφανειακή ανασκαφή και παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου. Οι ίδιοι υποστήριξαν πως είχαν πάει για περίπατο και ότι τα νομίσματα ανήκαν σε έναν από αυτούς και τα κρατούσε ως οικογενειακό κειμήλιο για να τα δώσει στο γιο του.

Ο Εισαγγελέας χαρακτήρισε τις εξηγήσεις τους ως «ιστορίες για αγρίους», ζητώντας την ενοχή τους. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρότασή του, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα.

Τα δύο χρυσά νομίσματα κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ τα εργαλεία που βρέθηκαν στην κατοχή τους η αξίνα και οι ραβδοσκοπικές βέργες θα καταστραφούν.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο