Μία από τις συνέπειες της 12ήμερης σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν ήταν μετατόπιση της προσοχής από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου η τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο
Τις ημέρες του πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν, ο οποίος ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου, δεν υπήρξε καμία χαλάρωση στην επίθεσή του στη Γάζα.
Απλά ακούγαμε λιγότερο για αυτήν.
Πριν από αυτό μάλιστα το Ισραήλ είχε περιορίσει το ίντερνετ στον θύλακα με αποτέλεσμα να κοπεί η επικοινωνία και η πληροφόρηση από τον λαό της Γάζας.
Η ανθρωπιστική βοήθεια
Αν και από τα τέλη Μαΐου επιτράπηκε η είσοδος ορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, ταυτόχρονα εντάθηκαν οι στρατιωτικές ενέργειες, όπως αναφέρει ο Guardian.
Όλο και περισσότεροι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι σκοτώνονταν καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στις λιγοστές προμήθειες στα κέντρα διανομής που είχε δημιουργήσει το νέο –αδιαφανές- «Ανθρωπιστικό» Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση στο υπάρχον, πολύ πιο ολοκληρωμένο σύστημα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
14 Ιουνίου
Τη δεύτερη ημέρα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας, και άλλοι 11 κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων που διαχειρίζεται η GHF.
Παλαιστίνιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι οι IDF πυροβόλησαν άκριτα το πλήθος, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πυροβόλησε προειδοποιητικά κοντά σε άτομα που χαρακτήρισε ως «ύποπτους».
Πλάνα που τραβήχτηκαν στην πόλη της Γάζα έδειχναν ανθρώπους να ικετεύουν για τροφή σε σημείο διανομής σούπας.
Μια μέρα αργότερα, άλλοι οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ ζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια.
16 Ιουνίου
Πριν από την αυγή, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους πεινασμένων Παλαιστινίων που κατευθύνονταν προς δύο κέντρα που διαχειρίζεται η GHF.
Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν, κυρίως ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στο κέντρο της GHF κοντά στη νότια πόλη της Ράφα, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό, και κοντά σε ένα δεύτερο κέντρο της GHF στο κέντρο της Γάζας.
Τα περισσότερα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο δέχτηκε περισσότερους από 300 τραυματίες.
Περισσότεροι από 200 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει δεχτεί η μονάδα σε ένα μόνο περιστατικό μαζικών θυμάτων μέχρι σήμερα.
17 Ιουνίου
Στην πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων στη Γάζα, μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές «από ταινία τρόμου», όταν ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά πλήθους που περίμενε φορτηγά του ΟΗΕ φορτωμένα με αλεύρι κοντά στην Χαν Γιούνις στο νότο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 59 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
Πλάνα έδειχναν ανθρώπους να μεταφέρουν σάκους με αλεύρι μακριά από το σημείο πριν αρχίσει να πυροβολεί ο ισραηλινός στρατός.
Λίγο αργότερα, τραυματίες Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής.
Το περιστατικό οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των κονβόι, επιδεινώνοντας την οξεία έλλειψη τροφίμων στην κατεστραμμένη περιοχή.
Υπάρχει επίσης έλλειψη καυσίμων, καθαρού νερού, ιατρικών προμηθειών και πολλών άλλων ειδών, με σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.
Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες τήρησαν το διεθνές δίκαιο και έλαβαν όλα τα δυνατά μέτρα για να μετριάσουν τις απώλειες αμάχων.
18 Ιουνίου
Για άλλη μια φορά, τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε για να «διανείμει» αλεύρι που είχε φορτωθεί σε κονβόι βοήθειας στο κέντρο της Γάζας, και για άλλη μια φορά δέχτηκε πυρά από ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με αναφορές, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 11.
Μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σκότωσε τουλάχιστον 24 ακόμα Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων ένα εννιάχρονο αγόρι, που πέθανε στο προσφυγικό στρατόπεδο του Μπουρέι.
19 Ιουνίου
Αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι κατά μέσο όρο 23 φορτηγά του ΟΗΕ εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα μέσω του κύριου σημείου ελέγχου του Κερέμ Σαλόμ, αλλά παραδέχτηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας είχε «αυτοδιανεμηθεί» από πεινασμένους Παλαιστινίους που τα σταμάτησαν, ή είχε λεηλατηθεί από οργανωμένες συμμορίες.
Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι που περίμεναν βοήθεια σκοτώθηκαν στο κέντρο της Γάζας. Αλλού, περίπου 60 άτομα φέρεται να σκοτώθηκαν σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών.
20 Ιουνίου
Νέες διαταγές εκκένωσης που εκδόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις ανατολικές περιοχές της πόλης της Γάζας.
Αλλού, τουλάχιστον 24 άτομα που περίμεναν βοήθεια σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές.
Ο Μαρουάν Αμπού Νάσερ, διευθυντής του νοσοκομείου al-Awda στην πόλη Νουσεϊράτ, δήλωσε ότι το προσωπικό του είχε περιθάλψει 21 τραυματίες και 24 νεκρούς.
«Οι τραυματισμοί ήταν εξαιρετικά σοβαροί, οι περισσότεροι στο στήθος και στο κεφάλι. Μεταξύ των τραυματιών υπήρχαν γυναίκες, παιδιά και νέοι», δήλωσε ο Αμπού Νάσερ.
21 Ιουνίου
Ο ισραηλινός στρατός ανέσυρε τα πτώματα τριών Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Όλοι είχαν σκοτωθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.
Πενήντα Ισραηλινοί και αλλοδαποί παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων θεωρούνται νεκροί.
23 Ιουνίου
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε περαιτέρω διαταγές εκκένωσης για τμήματα της Χαν Γιούνις πριν από νέες επιχειρήσεις.
Πάνω από το 80% του εδάφους της Γάζας καλύπτεται πλέον από τέτοιες διαταγές ή ελέγχεται από ισραηλινές δυνάμεις.
Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι διευκόλυναν την είσοδο 430 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επτά ημερών, ένα μικρό μέρος των 500 που εκτιμά ότι χρειάζονται καθημερινά σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
24 Ιουνίου
Άλλοι 25 Παλαιστίνιοι που έψαχναν βοήθεια σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με σφαίρες και άρματα μάχης στη Ράφα, περίπου 2 χιλιόμετρα από ένα σημείο διανομής βοήθειας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Γιατροί στη Γάζα ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίσης τραυματίες από ένα δεύτερο περιστατικό κοντά στο διάδρομο Νετζαρίμ, έναν στρατηγικό δρόμο που χωρίζει το βόρειο τρίτο του εδάφους και ελέγχεται εν μέρει από ισραηλινές δυνάμεις.