Τα καυτά μέτωπα της κυβέρνησης μετά τις διακοπές του Αυγούστου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε έτοιμη στις πρώτες της κινήσεις με το που ανέλαβε τα ηνία της χώρας προχωρώντας στην υλοποίηση ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων. Ωστόσο τα δύσκολα αρχίζουν με το που επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις ολιγοήμερες διακοπές.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων,  η ΔΕΗ όπως και η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μερικά από τα «καυτά» μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά με την Άγκυρα να εντείνει συνεχώς την προκλητικότητα της απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ο στόχος των πλεονασμάτων

Το βάρος θα πέσει στην οικονομία με κυρίαρχο στόχο την μείωσης των πλεονασμάτων. Ο πρωθυπουργός στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στα τέλη Αυγούστου σε Παρίσι και Βερολίνο θα επιχειρήσει να πείσει τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ για το οικονομικό πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, το οποίο δεν θα ξεφεύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Παράλληλα θα «ποντάρει» πάνω στην θετική αντίδραση που έχουν οι αγορές γεγονός που αποτυπώνεται και στο χαμηλό επιτόκιο των ομολόγων. «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών» είχε πει ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφού θα έχουν ακολουθήσει οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, σειρά θα πάρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που θα έχει την «παρθενική» του εμφάνιση στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Στις Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής για τις φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση και περιμένουν τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών τα οποία θα βρίσκονται στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη και θα θέσουν εκ νέου το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» το οποίο ουσιαστικά παραμένει σε εκκρεμότητα.     

Μάχη με τον χρόνο για το ελληνικό

Στο Μαξίμου θέλουν σύντομα να ξεμπλοκάρουν την «εμβληματική» επένδυση όπως την χαρακτηρίζουν, για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την κοινωνία καθώς θέλουν να δείξουν εμπράκτως τα οφέλη που θα υπάρξουν από την συγκεκριμένη επένδυση όπως και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση τόσο στους εταίρους όσο και σε υποψήφιους επενδυτές ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει επενδυτικό προορισμός. «Σε 2 εβδομάδες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει σε 2 χρόνια. Πράγματι η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε είναι πολύ μεγάλη. Το έργο στο Ελληνικό δυνητικά θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και γι’ αυτό εργαζόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξη Άδωνις Γεωργιάδης στο Open.

Η «καυτή» πατάτα της ΔΕΗ

Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ότι η ΔΕΗ «την βγάζει, δεν την βγάζει» δίνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί. Το υπουργείο Ενέργειας κατάφερε να μην αυξήσει τα τιμολόγια, παίρνοντας ουσιαστικά πίσω την μείωση που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση λόγω της μείωσης του ΦΠΑ. Ωστόσο η κατάσταση δείχνει να είναι τραγική με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην μπορεί να βρει στρατηγικό επενδυτή. Παράλληλα ετοιμάζεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, μία κίνηση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ολυμπιακή. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αλλά και το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Από αυτά που πραγματικά μπορεί να προσδοκά να εισπράξει η επιχείρηση, είναι τα μισά «Υπάρχουν πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεγάλα ψάρια, που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και η ΔΕΗ θα δώσει προτεραιότητα στην είσπραξη των οφειλών από αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν γίνεται να κρύβονται άνθρωποι για να μην πληρώνουν τα τιμολόγιά τους και την ίδια στιγμή, επειδή η ΔΕΗ δεν έχει τι να κάνει, να στρεφόμαστε προς τους καταναλωτές και να τους λέμε ελάτε να καλύψετε» τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η αλλαγή εκλογικού νόμου

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έφερε το σύστημα της απλής αναλογικής, θα φέρει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τον οποίο έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εκλογές δεν ευνοούν τις συμμαχίες προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται ή 180 μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα φέρει προς συζήτηση το επίμαχο ζήτημα προκειμένου να αλλάξει τον νόμο τουλάχιστον για τις μεθεπόμενες εκλογές καθώς αυτό μπορεί να συμβεί με την πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη βουλή. Μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να κατατεθεί ο νόμος για την ψήφο των ομογενών, ενώ τον Οκτώβριο θα αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Σχετικά