Μηδική – Καλαμπόκι: Σημαντικό κομμάτι η ενσίρωση, αλλά με προκλήσεις λόγω συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας

Ημηδική και το καλαμπόκι για ενσίρωση αποτελούν βασικά συστατικά της διατροφής των ζώων και, κυρίως, των μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και τα παχυνόμενα βοοειδή. Η πρακτική αυτή δεν εξαιρεί την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία επίσης συμβάλλει σημαντικά. Είναι αληθής, λοιπόν, ο ισχυρισμός ότι η ενσίρωση προσφέρει διατροφικά και οικονομικά οφέλη και είναι βασικό στήριγμα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η τεχνολογία διαχείρισης των στελεχών μηδικής και καλαμποκιού έχει εξελιχθεί σημαντικά, με τις περισσότερες εργασίες να εκτελούνται πλέον μηχανικά. Ωστόσο, η αγροτική παραγωγή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στη μείωση του κόστους, όμως για να γίνει αυτό απαιτούνται επενδύσεις από τους παραγωγούς. H αβεβαιότητα, καθώς και η έλλειψη κεφαλαίων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την επέκταση των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Παναγιώτου, παραγωγό ενσιρώματος από την Αλίαρτο Βοιωτίας, η συγκομιδή του καλαμποκιού για ενσίρωση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, ενώ η ενσίρωση της μηδικής είναι, ήδη, σε εξέλιξη. Όπως δηλώνει, «η κατάσταση των καλλιεργειών, μέχρι στιγμής, είναι ικανοποιητική, αλλά το κόστος παραγωγής και η έλλειψη νερού προκαλούν έντονο προβληματισμό».

Μειωμένη ζήτηση

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρεται και στη γενικότερη κρίση που βιώνει η κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια, η μείωση των ζωικών πληθυσμών λόγω ζωονόσων, σε συνδυασμό με τη μη αντικατάσταση των χαμένων κοπαδιών, έχει οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης για ενσίρωση. «Η ζήτηση του προϊόντος έχει μειωθεί και βλέπουμε ότι η κτηνοτροφία συρρικνώνεται, ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές», αναφέρει. Πράγματι, ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων είναι γηρασμένος και δεν παρατηρείται ανανέωση από νεότερες γενιές, κάτι που τροφοδοτεί απαισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον του κλάδου.

Προτίμηση στη μηδική

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στρέφονται προς τη μηδική, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, και αυτή η καλλιέργεια –όπως και εκείνη του καλαμποκιού– παρουσιάζει πτώση στις εκτάσεις την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. «Επιμένουμε στη μηδική, χωρίς φυσικά να απορρίπτουμε τα καλαμπόκια – και οι δύο είναι σημαντικές καλλιέργειες, με τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά τους», καταλήγει
ο κ. Παναγιώτου.

«Κινδυνεύουμε με ελλείψεις νερού στην Κωπαΐδα»

Ο παραγωγός καλαμποκιού Βέργος Βέργος από το Μαρτίνο Φθιώτιδας καλλιεργεί εκτάσεις που προορίζονται αποκλειστικά για ενσίρωση. Δηλώνει ότι οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά. «Οι βροχές της άνοιξης μας βοήθησαν πολύ. Εδώ και έναν μήνα έχουμε ξεκινήσει την άρδευση, όμως το κόστος αυξάνεται συνεχώς», αναφέρει.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του αφορά τα προβλήματα άρδευσης στην Κωπαΐδα, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των καλλιεργειών του. «Παρά το ότι οι εκτάσεις είναι μειωμένες, το νερό από την Υλίκη δεν επαρκεί. Αν συνεχιστεί έτσι, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές ελλείψεις», σημειώνει.

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές

Ο κ. Βέργος επισημαίνει ότι η περσινή τιμή του καλαμποκιού για ενσίρωση κυμάνθηκε στα 4 με 5 λεπτά το κιλό, ανάλογα με τις συμφωνίες που έγιναν. Ωστόσο, οι αποδόσεις ήταν απογοητευτικές λόγω των καιρικών συνθηκών, φτάνοντας ακόμα και τους 2,5 τόνους ανά στρέμμα, όταν υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 τόνων. «Για τη φετινή περίοδο, δεν βλέπω να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και πιστεύω ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα. Εμείς στρεφόμαστε περισσότερο στην ποιότητα και την ποσότητα, ώστε μέσα από αυτές να μπορέσουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε καλύτερα», επισημαίνει.

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι για να ενισχυθεί ο κλάδος, θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο δείχνει χρόνο με τον χρόνο να αυξάνεται σημαντικά. «Η παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία δείχνουν να κλείνουν τον κύκλο τους και θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, σημαντικό για εμάς είναι οι συνεργασίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε με άλλους φορείς, ώστε να παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής», καταλήγει.

Αναγκαία η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείωνΗ ενσίρωση παραμένει ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά η μείωση των κοπαδιών, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη υδάτινων πόρων καθιστούν το μέλλον της αβέβαιο. Οι παραγωγοί ζητούν στήριξη και υποδομές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και να διασφαλίσουν την αυτάρκεια των ζωοτροφών. Οι τεχνολογίες εξελίσσονται και, για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες από τους εμπλεκόμενους παραγωγούς, ώστε να μπορούν να τις αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

ypaithros.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο