ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποιεί χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968

Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προέρχονται κυρίως από την έρευνα του FBI για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Κινγκ, και την κατάθεση συγκρατουμένου του

Μετά από 57 χρόνια από τον θάνατο του άνδρα – συμβόλου και ηγέτη των αγώνων για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα (21.07.2025) «πάνω από 230.000 σελίδες» ως τώρα εμπιστευτικών εγγράφων που αποχαρακτήρισε σχετικά με τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε η οικογένεια .

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε εντολή την 23η Ιανουαρίου με διάταγμά του να αποχαρακτηριστούν χιλιάδες κυβερνητικά έγγραφα για τις δολοφονίες του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, του αδελφού του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι –του λεγόμενου Μπόμπι– καθώς και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.

Τον περασμένο Μάρτιο, τα Εθνικά Αρχεία, δημοσιοποίησαν απόρρητα -ως τότε- έγγραφα για τον φόνο του προέδρου Κένεντι, που είχε συνταράξει τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη, πυροδοτώντας μία σειρά θεωριών συνωμοσίας και σεναρίων.

Τον Απρίλιο, έκαναν το ίδιο και για τον φόνο του Μπόμπι Κένεντι, του πατέρα του νυν υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και υπουργού Δικαιοσύνης του δολοφονημένου δημοκρατικού προέδρου.

Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες προέρχονται κυρίως από την έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ή ακόμη την κατάθεση συγκρατουμένου του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), η Τάλσι Γκάμπαρντ.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ «εγγυάται πλήρη διαφάνεια για αυτό το τραγικό και κομβικό επεισόδιο της ιστορίας της χώρας μας», πρόσθεσε.

Όμως με κοινή ανακοίνωσή της, τα παιδιά του εμβληματικού υπερασπιστή των πολιτικών δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για τη δυνητική κατάχρηση των εγγράφων αυτών ώστε να γίνουν «επιθέσεις εναντίον της κληρονομιάς» του πατέρα τους και των «επιτευγμάτων του κινήματος» του οποίου ηγήθηκε.

Όταν ήταν ακόμη ζωντανός, ο Δρ. Κινγκ βρισκόταν στο στόχαστρο «εκστρατείας παραπληροφόρησης και παρακολούθησης», ενορχηστρωμένης από τον διευθυντή του FBI την εποχή, τον πανίσχυρο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, με σκοπό «να καταστραφεί η φήμη του και γενικότερα αυτή του κινήματος για τα αστικά δικαιώματα», θύμισαν.

Υπογραμμίζουν ακόμη πως δεν πίστεψαν ποτέ και συνεχίζουν να μην πιστεύουν πως ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, λευκός υπέρμαχος του φυλετικού διαχωρισμού, ήταν ένοχος για τη δολοφονία του, την 4η Απριλίου 1968, σε μοτέλ στο Μέμφις, όπου είχε πάει για να υποστηρίξει εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων που απεργούσαν.

Ο Τζέιμς Ερλ Ρέι πέθανε στη φυλακή το 1998.

Ποιος ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν Αμερικανός ποιμένας του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικαών.

Αφού ολοκλήρωσε μια σειρά θεολογικών σπουδών, έλαβε θέση ποιμένα σε εκκλησία των Βαπτιστών και αναμίχθηκε στον αγώνα των Αφροαμερικανών για την απόκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το 1955 ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας του μποϋκοτάζ των δημοσίων λεωφορείων της πόλης Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα και το 1957 αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός πανεθνικού οργάνου που θα συντόνιζε τον αγώνα των Αφροαμερικανών.

Ίδρυσε τη Διάσκεψη της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας (Southern Christian Leadership Conference), μία από τις κυριότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ, και έγινε ο πρώτος της πρόεδρος.

Το 1961 εμψύχωσε την εκστρατεία «Επιβάτες για την Ελευθερία», την κινητοποίηση που έφερε και το πραγματικό τέλος στους φυλετικούς διαχωρισμούς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το 1962 ηγήθηκε του αγώνα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στο Όλμπανυ της Τζόρτζια (Κίνημα του Όλμπανυ) και το 1963 βοήθησε στη διοργάνωση ειρηνικών πορειών διαμαρτυρίας στην πόλη Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Την ίδια περίοδο ηγήθηκε επίσης της «Πορείας στην Ουάσινγκτον» και εκεί εκφώνησε την ιστορική ομιλία του που ξεκινά με τη φράση «Έχω ένα όνειρο…», στην οποία περιγράφει το όραμά του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία.

Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Το 1965 ηγήθηκε της πορείας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερυ, διαμαρτυρία για τη μη εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους Αφροαμερικανούς.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του μίλησε εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, κριτικάροντας σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση και το 1967 εκφώνησε τον επίσης περίφημο λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ».

Το 1968, και ενώ σχεδίαζε ακόμα μια πορεία προς την Ουάσινγκτον, την «Πορεία των Φτωχών», δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου στο Μέμφις του Τενεσσί. Ο Κινγκ έλαβε μετά θάνατον πολλές διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσσου. Το 1986 η 15η Ιανουαρίου, την ημέρα της γέννησής του, ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή στις ΗΠΑ.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο