Οι 31 προσωπικότητες της Επιτροπής ”Ελλάδα 2021”

Πανεπιστημιακοί από τα μεγαλύτερα ιδρύματα του κόσμου, ακαδημαϊκοί διεθνούς κύρους, καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας, προσωπικότητες με αναγνωρισμένο ταλέντο και δημιουργικότητα συμμετέχουν στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η οποία καλείται να διαμορφώσει το πλαίσιο εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν και πρόσωπα τα οποία δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Το στοιχείο αυτό προσθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εγχείρημα και εμπλουτίζει την πρωτοβουλία, αφού, όπως επισημάνθηκε και από τους τρεις ομιλητές στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν ένα τοπικό και μόνον εθνικό γεγονός, αλλά εντάσσεται στην αλυσίδα των κοσμογονικών αλλαγών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν και αυτή ένα παγκόσμιο γεγονός και διαμόρφωσε συνθήκες δημιουργίας ενός κινήματος, το οποίο αν και αποκαλείται Φιλελληνισμός, εντούτοις εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κυοφορούσε η διεθνής δυναμική για Δημοκρατία, Πρόοδο και Εθνική Ανεξαρτησία.

Έτσι δίπλα από την παγκόσμιας αξίας βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ βρίσκεται ο Μαρκ Μαζάουερ, ο επιστήμονας ο οποίος άλλαξε τον τρόπο γραφής και κατά συνέπεια ανάγνωσης της Ιστορίας και ανέδειξε σελίδες άγνωστες από την ιστορική ακολουθία της σύγχρονης Ελλάδας.

Παρών στο εγχείρημα και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο δημιουργός παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ακαδημαϊκοί όπως ο Νίκος Μουζέλης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Κώστας Κωστής, ο ιστορικός Στάθης Καλύβας και ο Δημήτρης Γόντικας. Μαζί τους ο Ναπολέων Μαραβέγιας, αλλά και ο μαθηματικός από το μέλλον Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Παράλληλα, συμμετέχουν επιστήμονες της Ιατρικής, της Γενετικής, αλλά και οδοιπόροι γνωστοί στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Ονόματα όπως η Ελευθερία Ζεγγίνη, η Μαρία Θέμελη, ο Νίκολας Νεγκροπόντε, ο Χρήστος Παπαδημητρίου και ο Ιωάννης Ταρνανάς βρίσκονται μεταξύ εκείνων που αμισθί καλούνται να προσφέρουν μεγάλο έργο για τη διαμόρφωση του οράματος του μελλοντικού ελληνισμού.

Ποιες είναι οι 31 προσωπικότητες

Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και τη Βρετανία:

Mark Mazower
Roderick Beaton και
Richard Clogg

Οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού:

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Στάθης Καλύβας
Δημήτρης Γόντικας

Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί, όπως οι:

Πασχάλης Κιτρομιλίδης
Κώστας Κωστής
Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Μαρία Ευθυμίου
Ελπίδα Βόγλη και
Ιωάννα Λαλιώτου

Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες, όπως οι:

Γιάννης Βούλγαρης
Νίκος Μουζέλης
Αριστείδης Χατζής

Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό «παρών» με τους:

Σταύρο Ζουμπουλάκη
Θεόδωρο Κουρεντζή
Δέσποινα Μουζάκη
Δημήτρη Παπαϊωάννου και
Αικατερίνη Καμηλάκη

Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής και συγκεκριμένα οι:

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Ελευθερία Ζεγγίνη
Μαρία Θέμελη
Νίκολας Νεγκροπόντε
Χρήστος Παπαδημητρίου
και Ιωάννης Ταρνανάς

Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι:

Μάρκος Βερέμης και
Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.
 

Το who is who των συμμετεχόντων στην Επιτροπή

Για να δείτε τα βιογραφικά των μελών της Επιτροπής πατήστε εδώ

Σχετικά