Εγκρίθηκε το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς

permissos.gr

Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Στερεάς Ελλάδας, που αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Αυτό με απόφαση την οποία συνυπέγραψαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάμελλος αντίστοιχα. Με την απόφαση αυτή το ΠΧΠ εγκρίνεται και περιβαλλοντικά.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το ΠΧΠ οι αστικές περιοχές της Λαμίας και Χαλκίδας αποτελούν τους πρωτεύοντες διεθνείς και εθνικούς αναπτυξιακούς πόλους με εξειδικευμένους ρόλους.

Ειδικότερα, η Λαμία αποτελεί αστικό κόμβο, διεθνή πύλη, εμπορευματικό κόμβο και σταυροδρόμι διασύνδεσης της Περιφέρειας με το δευτερεύον διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

Η Χαλκίδα αντίστοιχα παραλαμβάνει έναν ειδικό ρόλο έλξης κατοίκησης και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, διασύνδεσης του νησιωτικού χώρου της Εύβοιας και της Σκύρου, καθώς και δευτερεύουσας θαλάσσιας πύλης προς το Αιγαίο.

Οι δευτερεύοντες εθνικοί, περιφερειακοί και ειδικοί διεθνείς πόλοι περιλαμβάνουν τα αστικά κέντρα δευτέρου επιπέδου του οικιστικού δικτύου, που είναι η Λιβαδειά, η Θήβα, η Άμφισσα και το Καρπενήσι. Περιλαμβάνουν επίσης, τα οικιστικά κέντρα που συνδέονται με τους χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς και με ειδικούς πόρους, πεδία τα οποία εξασφαλίζουν διαπεριφερειακή λειτουργία με την ένταξή τους σε υλικά (διαδρομές) και άυλα δίκτυα (πόλεων, ανταλλαγών κ.λπ).
Σε σχέση με το πρότυπο οργάνωσης της οικιστικής ανάπτυξης προβλέπεται η συγκέντρωση της κατοικίας, κατά κύριο λόγο εντός πόλεων και οικισμών και στις επεκτάσεις αυτών που γίνονται με συνεκτικό και συμπαγή τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, το ΠΧΠ Στερεάς Ελλάδας προσεγγίζει την ύπαιθρο ως σύνθετο φυσικό και ανθρωπογενές σύστημα, υπόβαθρο της παραγωγής, τροφοδότη των πόλεων και των οικισμών και όχι ως χώρο επέκτασής τους μέσω της ανεξέλεγκτης οικιστικής διάχυσης.
Για τον δευτερογενή τομέα, το Πλαίσιο επισημαίνει ότι κεντρική επιλογή αποτελεί η διατήρησή του (σ.σ.: του δευτερογενή τομέα) ως κεντρικού πυρήνα της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας της Περιφέρειας, αλλά και ως κινητήρια δύναμη του πρωτογενή και του τριτογενή οικονομικού τομέα, αυξάνοντας το περιφερειακό ΑΕΠ με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή.

Σχετικά με τον τριτογενή τομέα, προωθούνται, μεταξύ άλλων:
– Χωροθέτηση στη Λαμία, Εθνικού Πάρκου Εφοδιαστικής Διεθνούς Εμβέλειας και Εμπορευματικού Κέντρου, ανασυγκρότηση των εγκαταστάσεων της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, λειτουργία Σταθμού Εμπορευματικών Μεταφορών στα Οινόφυτα, ανάπτυξη περιφερειακής αγοράς αγροτικών στον σταθμό του ΟΣΕ Λιβαδειάς – Ορχομενού
– Οργάνωση της τουριστικής δραστηριότητας με βάση τους πολιτιστικούς και φυσικούς τουριστικούς πόρους της περιφέρειας ως πόρων έλξης διαφόρων τύπων τουρισμού (πολιτιστικός, ιαματικός, θρησκευτικός, χιονοδρομικός, οικοτουρισμός κ.λπ.) για τους οποίους δίνονται ειδικές κατευθύνσεις.
– Στο ΠΣΠ περιλαμβάνονται ειδικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής και την επίτευξη στρατηγικών στόχων, που αφορούν την εξοικονόμηση και τις ενεργειακές τεχνολογίες, και ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και στην περαιτέρω προώθηση των δικτύων φυσικού αερίου, ώστε να εξυπηρετούν όλα τα αστικά κέντρα και τους πόλους παραγωγής.

Για την προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, το ΠΧΠ προβλέπει βασικές αρχές διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (περιοχές NATURA 2000, ορεινός χώρος κ.λπ.) καθώς και κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Η πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιμετωπίζονται ως πόρος ο οποίος προστατεύεται και αναδεικνύεται σε συνδυασμό με τη φυσική κληρονομιά της Περιφέρειας κατά ζώνες τοπίου.

Ειδικότερα, το πλαίσιο προωθεί τη δικτύωση και ένταξη των πολιτιστικών πόλων σε πολιτιστικά δίκτυα (υλικά και άυλα), και σε πολιτιστικές διαδρομές «Τοπίου», την ενίσχυση και προβολή της μουσειακής υποδομής της Περιφέρειας, με ταυτόχρονη δικτύωση μεταξύ τους, τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και διαπεριφερειακά καθώς και τη θεσμική προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων (Θερμοπύλες, Θήβα κ.λπ.).

Σχετικά