Προτάσεις των Πράσινων για την Εύβοια

Τις προτάσεις τους για την Εύβοια παρουσίασαν οι Πράσινοι σε συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα. Μεταξύ αυτών είναι να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στην Εύβοια για τον κοινωνικό έλεγχο της ποιότητας των υπόγειων νερών, να γίνει άμεση αποκατάσταση της ρύπανσης σε γη, νερά και θάλασσα από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να απορριφθεί η επικίνδυνη λύση της καύσης των απορριμμάτων, να προωθηθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση, η επανάχρηση και η εξοικονόμηση ενέργειας, να σταματήσουν οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, να μην υπερφορτωθεί η Εύβοια με αιολικά, να παγώσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ και να γίνει ένας νέος εθνικός σχεδιασμός κ.α. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τη Δήμαρχο Χαλκίδας κ. Έλενα Βάκα, στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ά.

Επίσης, μεταξύ άλλων, οι Πράσινοι ζήτησαν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα όλες οι κρίσεις: η υγειονομική κρίση λόγω του κορονοϊού και της αδυναμίας πρόσβασης αρκετών σε υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης, η κλιματική λόγω της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η περιβαλλοντική λόγω της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και της ποιότητας ζωής, η κοινωνικο-οικονομική λόγω της όξυνσης των ανισοτήτων, η πολιτική λόγω της συρρίκνωσης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας λόγω της κυριαρχίας των λόμπι στις πολιτικές αποφάσεις και το έλλειμμα εκπροσώπησης στη Βουλή των φύλων, των ηλικιών, των επαγγελμάτων αλλά και των πράσινων απόψεων.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παρουσίασε η Όλγα Δημητρίου, μίλησαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου και ο Στάθης Λειβαδίτης, μέλος της Δ.Ε. του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, ιδρυτικά μέλη των Πράσινων, του νέου ενωτικού κόμματος, που πραγματοποίησε το ιδρυτικό Συνέδριό του μέσω διαδικτύου και έκανε πρόσφατα καμπάνια κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για συστράτευση ενάντια στην κυρίαρχη οικονομική αντίληψη της άνευ όρων ανάπτυξης και την απορρύθμιση των περιβαλλοντικών ισορροπιών», δήλωσε ο Στάθης Λειβαδίτης. «Τόσο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, όσο πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές φωνές, εκτός από αυτές των Πράσινων και των Πειρατών. Το Πειρατικό κίνημα εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 4 Ευρωβουλευτές, που ανήκουν με τους Πράσινους στην ίδια ομάδα των Greens/EFA, με συνολική δύναμη 67 ευρωβουλευτών. Υπάρχει παγκοσμίως μια στροφή των πολιτών σε εναλλακτικά κόμματα, γεγονός που καταδεικνύει και τη δυσαρέσκειά τους από την αποτυχία των παραδοσιακών πολιτικών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Ευελπιστούμε πως αυτή μας η επικοινωνία θα συμβάλλει στη δημιουργία τοπικών πυρήνων και την επανενεργοποίηση παλαιότερων φίλων, υποστηρικτών ή μελών οικολογικών σχημάτων και του πειρατικού κινήματος. Ζητούμε απελευθέρωση της νομοθεσίας για τις πατέντες στην υγεία και τα φάρμακα, αποκέντρωση των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων, προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και των δεδομένων μας, ελεύθερη κυκλοφορία της γνώσης και της έκφρασης, λέμε όχι στη λογοκρισία του διαδικτύου».

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των νερών και των αποβλήτων στην Εύβοια», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο υδροφόρος ορίζοντας της κεντρικής Εύβοιας έχει 10 φορές μεγαλύτερα ρυπαντικά φορτία σε σχέση με την περιοχή του Ασωπού. Σε διάφορες περιοχές ανιχνεύεται μεγάλος αριθμός ολικών κολοβακτηριοειδών στο νερό. Στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας εμφανίστηκε από το ανθυγιεινό νερό και κρούσμα vibrio chlorerae, μη τοξινογόνο, σε νεογέννητο που του δημιούργησε μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και υδροκεφαλία. Δεν έχει γίνει καμιά επιδημιολογική μελέτη για την έκταση του φαινομένου αλλά τον Οκτώβριο ζητήθηκε από την ΠΕ Εύβοιας η απαγόρευση κατανάλωσης νερού. Οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού στην Αιδηψό υπολειτουργούν εδώ και καιρό και η απόρριψη των βοθρολυμάτων γίνεται ανεξέλεγκτα. Η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού στην κεντρική Εύβοια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική δραστηριότητα, με υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων, που έχουν περάσει στα υπόγεια νερά. Η χρεωκοπημένη ΛΑΡΚΟ ευθύνεται για ένα κατεστραμμένο περιβάλλον. Το 2009 είχα καταθέσει σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο γιατί ρύπαινε τον Ευβοϊκό κόλπο κάθε έτος με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους σκουριά, τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο. Το κράτος έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση 975/2015 του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, όπου με συμμετοχή της σημερινής Πρόεδρου της Δημοκρατίας, εγκαλεί την Περιφέρεια Στερεάς και τα συναρμόδια υπουργεία και τους καλεί να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί από την επιφανειακή εξόρυξη μεταλλευμάτων και την επιβάρυνση με ΝΟ2 και bod από τη γεωργία, τα σφαγεία και άλλες δραστηριότητες. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η αποκατάσταση, να αποξηρανθούν οι λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από την επιφανειακή εξόρυξη σιδηρονικελίου, με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Όσον αφορά τα αιολικά, οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι επείγει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως αυτή δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών και της βιωσιμότητας. Η Εύβοια δεν μπορεί να σηκώσει το τεράστιο βάρος της ηλεκτροδότησης της Αθήνας, όπως επιδιώκεται από τη δεκαετία του ’70 με το πυρηνικό εργοστάσιο στην Κάρυστο, επιλογή που τελικά ματαιώθηκε. Απαιτείται αναθεώρηση των ενεργειακών μας στόχων, με βάρος στην εξοικονόμηση και την ανάπτυξη των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Επίσης, πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και νέα χωροθέτησή τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση.

Σχετικά