Η πρώτη σκέψη όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, ακούνε ή διαβάζουν σχετικά με τον Γ.Σ Ερμή Σχηματαρίου, συνδέεται άμεσα, με την ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου, και τα όσα έχει επιτύχει τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, στην διάρκεια της 35ετούς ζωής του.
Γράφει ο Σπύρος Δημαντώνης
Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ:’’ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Γ.Σ.ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ 1985-2020 ’’.
Μάλλον οι παλαιότεροι, και πολύ λιγότερο η νεότερη γενιά, γνωρίζουν, ότι το 1985 χρονολογία ίδρυσής του, αποτελεί μία ιδέα, του οκτώ φορές πρωταθλητή στίβου μεσαίων αποστάσεων στα 800 και 400 μέτρα με τα χρώματα του Πανιωνίου, του Ευάγγελου Δεπάστα, με αντίστοιχο αριθμό κατάρριψης πανελληνίων ρεκόρ, δύο φορές βαλκανιονίκη στα 800 και 1.500 μέτρα με κατάρριψη πανελληνίων ρεκόρ το 1957, κατάκτηση τριών χάλκινων μεταλλίων σε Μεσογειακούς αγώνες, συμμετοχή στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου το 1954 και 1958, στις Ολυμπιάδες της Μελβούρνης το 1957 και Ρώμης το 1960 με τα ελληνικά χρώματα, επικρατώντας στο γεμάτο από 70.000 και πλέον φιλάθλους Καλλιμάρμαρο στάδιο στην συνάντηση των εθνικών ομάδων Ελλάδας-Αμερικής, του Ολυμπιονίκη του 1956 στη Μελβούρνη Αμερικανού Τομ Κούρτνευ στα 800μ, και κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ λίγες μόλις ημέρες πριν στην απόσταση αυτή, και έχοντας αναδειχθεί, κορυφαίος Έλληνας αθλητής το 1957, από τον σύνδεσμο Αθλητικού τύπου.
Στις διακρίσεις του σπουδαίου αυτού αθλητή, συμπεριλαμβάνονται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος (παράσημο της Ελλάδος που απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σημαντικές προσωπικότητες), και ο Χρυσός Σταυρός πρωταθλητών του Πανιωνίου (ανώτατη τιμητική διάκριση, αθλητών, που διακρίνονται ιδιαίτερα).
Η προσπάθειά του, είναι να συνδέσει το Σχηματάρι, με τον κλασικό αθλητισμό, και την διοργάνωση αγώνων ανωμάλων δρόμων. Όνειρό του επίσης, στον τόπο καταγωγής της συζύγου του, η δημιουργία αθλητικού κέντρου για τους νέους της περιοχής, κάτι που θα γίνει πραγματικότητα το 2006, φέροντας και το όνομά του. Είναι το ανοικτό, καταπληκτικό στάδιο στίβου, με την ονομασία ‘’ Ευάγγελος Δεπάστας’’, το οποίο και θα φιλοξενήσει, εκτός των πολλών άλλων διοργανώσεων, τους Βαλκανικούς αγώνες στίβου Εφήβων-Νεανίδων, το Σεπτέμβριο του 2009.
Το πρώτο συμβούλιο που θα συγκροτήσει το Σύλλογο, αποτελεί ταυτόχρονα και τα ιδρυτικά του μέλη, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Δεπάστα, όπως φαίνονται και στο καταστατικό, το οποίο συστάθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1985.
Η παρουσία του Ευάγγελου Δεπάστα, ο οποίος γεννήθηκε το 1932 και απεβίωσε το 2009, εστιάζεται την περίοδο 1985-1988, εμπνέοντας την τοπική κοινωνία, διαμορφώνοντας την αθλητική διαδρομή της περιοχής του Σχηματαρίου, και αφήνοντας πίσω του, μία σοβαρή παρακαταθήκη αθλητικής υποδομής και ιστορίας, για τα επόμενα χρόνια.Το 1988, θα είναι η χρονιά που θα αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, και με τον σύλλογο, να μένει προσωρινά ανενεργός. Το 2007, θα επανιδρύσει τον Γυμναστικό Σύλλογο Ερμή Σχηματαρίου στα τμήματα στίβου, του οποίου ήταν, επίτιμος πρόεδρος.
Το 1989, μία παρέα ανθρώπων θα πραγματοποιήσει εκ νέου συνάντηση μέσα σε κλίμα επαναδραστηριοποίησής του, αυτή τη φορά με την δημιουργία τμημάτων μπάσκετ. Πρόεδρος θα είναι ο Γιώργος Καραμουζάς, και μέλη οι Μιχάλης Καπάκας, Δημήτρης Τρίκας, Κώστας Μακρής. Είναι η στιγμή, κατά την οποία ο Γ.Σ. Ερμή Σχηματαρίου, αποκτά την σημερινή του υπόσταση, και θα αποτελέσει, ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της Ένωσης Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το ανοικτό, και από το 2001 το κλειστό γήπεδο Σχηματαρίου. Πλούσια και έντονη αγωνιστική δράση, μόνιμο πρωταγωνιστικό ρόλο στα τοπικά πρωταθλήματα για παραπάνω από 25 χρόνια στα γήπεδα της Α΄ ΕΣΚΑΣΕ, με ανόδους σε ανώτερες κατηγορίες από το έτος ίδρυσής του έως και σήμερα, με πιο πρόσφατη, την φετινή για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην Β΄ Εθνική κατηγορία.
Από το 1990, πρόεδρος αρχικά και για τρείς μήνες θα είναι ο Σαμουρέλης Σάκης και στην συνέχεια ο Μιχάλης Καπάκας, και στην Διοίκηση θα συμμετέχουν αρχικά για ένα χρόνο ο Γιώργος Καπάζογλου, ο Μιχάλης Μανιδάκης, και από το 1992 οι Χρήστος Κικίδης, Αντώνης Κανέλλος, και η ομάδα θα αγωνιστεί, στο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΣΕ.
Ο Μιχάλης Καπάκας, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη που συγκρότησαν τον Ερμή, με κομβική παρουσία στην αρχική του μορφή, αλλά και την σημερινή του υπόσταση. Από τους βασικότερους, και καθοριστικούς παράγοντες της εποχής εκείνης, αποτέλεσε την εγγύηση για την επιβίωση του Συλλόγου και την εξασφάλιση της λειτουργίας του, για την μετάβαση στα επόμενα χρόνια. Έχει διατελέσει επίσης, και πρόεδρος του Συλλόγου “Εθελοντικές Δυνάμεις Σχηματαρίου”.
Για τον Mιχάλη Καπάκα, ” Ήταν μεγάλη μου χαρά να ασχολούμαι με την ομάδα, παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντούσαμε εκείνα τα χρόνια, ως νέοι, και άπειροι με το χώρο.
Η ικανοποίηση όμως της δημιουργίας τεράστια, και είναι αυτή που μας έδινε την δύναμη να συνεχίζουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο, να προσφέρουμε την δυνατότητα στα νέα παιδιά να αθληθούν, για εμάς, αυτό ήταν η καλύτερη ηθική ανταμοιβή.
Επιδίωξή μας ήταν επίσης, ο Ερμής Σχηματαρίου να αποτελεί σύλλογο με ήθος, σοβαρότητα, και αξιοπρέπεια, να έχει αξιοπιστία ως οντότητα, όπου και αν αγωνίζεται, και με αθλητές με σεβασμό προς τον αντίπαλο, και νομίζω τα καταφέραμε.
Σημαντική στιγμή για μένα, η άνοδος του συλλόγου για πρώτη φορά στην ιστορία στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, την περίοδο 1993-1994 ’’.
Μία τυχαία συνάντηση του Δημήτρη Τρίκα με τον Θωμά Αγρογιάννη, θα αποτελέσει την αφορμή, να συνδέσει το όνομά του, άρρηκτα με την ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου.
Ο Θωμάς Αγρογιάννης, δεν θα είναι απλά ένας από τους προπονητές που διετέλεσαν στον Ερμή. Θα είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές στην ιστορία του, ένας από τους λόγους, για τον οποίο ο σύλλογος υφίσταται έως σήμερα, και καθίσταται, από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίες εκείνης της εποχής.
Για όσους τον γνώρισαν, έζησαν, και συνεργάστηκαν μαζί του, ο τρόπος που λειτούργησε εκείνα τα πολύ δύσκολα, αλλά και τόσο όμορφα χρόνια, μοναδικός. Στην κυριολεξία, το ανοικτό τότε γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο δημοτικό σχολείο, έσφυζε από ζωή, έχοντας γίνει το δεύτερο σπίτι του, προπονώντας κάθε είδους τμήμα.
Αντρικό, γυναικείο, εφηβικό, παιδικό, δεν υπήρχε τμήμα που να μην συνοδεύεται από την παρουσία του, και τις περισσότερες φορές με όλη την οικογένειά του, την γυναίκα του, και τα τέσσερά του παιδιά, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, και η οποία ήταν τότε πραγματικά, συγκινητική.
Η χαρακτηριστική του φωνή, ακόμα ακούγεται στο προαύλιο του τσιμεντένιου γηπέδου, του 2ου δημοτικού σχολείου.
Για τον Θωμά Αγρογιάννη, ο οποίος αργότερα και για πολλά χρόνια ήταν κριτής (έχοντας διατελέσει και πρόεδρος κριτών το 2014) σε γραμματεία αγώνων μέχρι και της Α’1 Εθνικής κατηγορίας,‘’ Ήταν μια εποχή, που όλα ήταν πολύ αγνά, και η δική μου συνεισφορά, συνοδευόταν με αγάπη προς το άθλημα.
Αυτό που μου έδινε πολύ μεγάλη χαρά, ήταν η παρουσία τόσων πολλών παιδιών, αγόρια και κορίτσια καθημερινά στο γήπεδο στο 2ο Δημοτικό σχολείο, και η συγκρότηση τμημάτων, από το αντρικό, έως το μίνι.
Μου έχει μείνει στην μνήμη μου χαρακτηριστικά, η δημιουργία του τμήματος μίνι, και η πολύ αξιοπρεπή παρουσία στον τελικό με αντίπαλο την ισχυρή ομάδα της ΑΓΕΧ, με προπονητή τότε τον Θανάση Γιαπλέ, με παιδιά όπως το Μιχαλάκη Πέππα, Σωτήρη Κώνστα, και τον Νίκο Σαμουρέλη.
Ήταν υπέροχα χρόνια, κάναμε προπόνηση, αγωνιζόμασταν, με συναίσθημα και ψυχή, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, και τις όποιες άλλες δυσκολίες και αντιξοότητες αντιμετωπίζαμε, το γήπεδο στους αγώνες, ήταν πάντα γεμάτο από κόσμο. Ήταν πολύ ωραία η αίσθηση να ακούς τις φωνές των παιδιών. Το αγαπούσαμε πολύ αυτό που κάναμε, και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί ζήσαμε καταπληκτικές στιγμές”.
Από το 1990 έως το 1993, ξεκινάει η αγωνιστική παρουσία στο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΣΕ, και στην αντρική ομάδα αγωνίζονται οι αθλητές Τσιώλης Σπύρος, Λαθήρας Ηλίας, Σαμουρέλης Χρήστος, Ντάλλης Γιώτης, Καραμουζάς Δημήτρης, και Ανυφαντής Αλέκος, Σελέκος Σωτήρης, Δριχούτης Διομήδης, Μπαμπάτσικος Βασίλης, Καπούλας Ηλίας, Σερελής Φώτης, Σαμπάνης Κώστας, και oι Κικίδης Παναγιώτης και Κώνστας Σωτήρης (μακροβιότεροι αθλητές του Ερμή). Παίκτης προπονητής, θα είναι ο Θωμάς Αγρογιάννης. Το 1991-1992, θα αγωνιστεί στην Β΄ΕΣΚΑΣΕ για ένα χρόνο, και ο Σπύρος Δημαντώνης.
Τα κορίτσια απαρτίζονται από τις: Μπακοδήμου Αρετή, Ειρήνη και Σταυρούλα, Ντάλη Λίτσα, Αντωνίου Ελένη, Καπάζογλου Βίλλυ και Έλενα, Θεοδώρου Γιώτα, Μουστάκα Ελένη, Δούκα Σέβη, Μπιτέλη Γιώτα, Στάμου Βίκυ, Παπακωνσταντίνου Χριστίνα, Μαντή Ζαχαρούλα. Η Μάντω Αναστασίου, επίσης αθλήτρια του Ερμή, θα κοσμίσει τα γήπεδα, αγωνιζόμενη στα πρωταθλήματα της Α’1 γυναικών για 3 χρόνια, της Α’2 για 4 χρόνια, και της Β΄ Εθνικής για 5 χρόνια, με τα χρώματα της μετέπειτα φοβερής γυναικείας ομάδας του Άρη Θηβών του Σωτήρη Γερμανού, με πρωταγωνιστικό ρόλο, και πάντα στις 3-4 πρώτες θέσεις των σκόρερ, σε κάθε κατηγορία που αγωνίστηκε.
‘’ 1 η Άνοδος, στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ ’’.
Την αγωνιστική περίοδο 1993-1994, είναι η ιστορική χρονιά, για τον Ερμή, στην οποία και θα γνωρίσει την πρώτη του άνοδo στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, κατακτώντας την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΣΕ με 22 νίκες, και μόλις 2 ήττες!
Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Καπάκας Μιχάλης, και στην διοίκηση οι : Κικίδης Χρήστος, Κανέλλος Αντώνης, Μπακοδήμος Πέτρος, Μανιδάκης Μιχάλης, Γεωργίου Γιάννης, Τσιούτας Χαράλαμπος, και Πέππας Γιώργος.
Προπονητής της ομάδας, είναι ο Βασίλης Μπρατσιάκος, (αγωνιζόμενος ως αθλητής με την ομάδα της ΑΓΕΧ, και τερματίζοντας την καριέρα του το 1992), για να ασχοληθεί με την προπονητική.
Είναι ο άνθρωπος που την παρουσία του, θα οργανώσει την ομάδα, θα διαμορφώσει την εικόνα της, και με την σκληρή δουλειά του την οδηγεί στην επιτυχία. Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού του προπονητή Μπρατσιάκου, οι διπλές προπονήσεις πρωί, και απόγευμα, μοντέλο το οποίο θα καθιερώσει και στις επόμενες ομάδες του. Είναι ο προπονητής, που η διαδρομή του, θα ξεκινήσει από την Α.Γ.Ε. Χαλκίδας, και θα τον οδηγήσει στο μέλλον στις περισσότερες ομάδες της περιοχής, (Γ.Σ. Αυλίδας, Γ.Σ. Χαλκίδας, Α.Ε.Ε Παναγίτσας, Αρτάκη, XBA).
Την περίοδο 2012-2013, θα αναλάβει την ομάδα του Γ.Σ ΚΥΜΗΣ και από το πρωτάθλημα της Α΄ΕΣΚΑΣΕ, το 2015-2016 θα την οδηγήσει στα σαλόνια της Α’1 με το καταπληκτικό σερί 4 ανόδων, και θα καταφέρει το 2016-1017, να εξασφαλίσει στην παραμονή της, στην πρώτη της χρονιά στην Basket League.
Από τον Δεκέμβριο 19, είναι προπονητής στην Al Saad (ομάδα του Κατάρ), με την οποία πρόσφατα έφτασε στον τελικό του Amir Cup με εντυπωσιακό τρόπο, διεκδικώντας τον τίτλο, στην σπουδαιότερη διοργάνωση στο Κατάρ.
Για τον κόουτς της 1ης ανόδου στην ιστορία του Συλλόγου το 1993-1994, Βασίλη Μπρατσιάκο, ο Ερμής Σχηματαρίου, ‘’ ήταν η πρώτη μου αυστηρώς επαγγελματική δουλειά, και το πρώτο μου πρωτάθλημα με αντρική ομάδα, γεγονός που σημάδεψε την καριέρα μου.
Αισθάνομαι ευγνώμων σε δύο κυρίως ανθρώπους, τον Χρήστο Κικίδη και τον Αντώνη Κανέλλο, που με επέλεξαν ως προπονητή στο Σχηματάρι.
Είμασταν μια καταπληκτική τριάδα, ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ, δεν θα ξεχάσω ότι με φιλοξενούσαν, όταν χρειαζόταν να κάνω ακόμα και τρείς φορές προπόνηση στην προετοιμασία της ομάδας, είμασταν κάθε μέρα από το πρωί έως το βράδυ μαζί, σκεφτόμασταν καθημερινά και την παραμικρή λεπτομέρεια, για την καλύτερη οργάνωση της ομάδας. Λατρεύαμε αυτό που κάναμε, οι συνθήκες προπόνησης πολύ δύσκολες, πολλές φορές με βροχή, ακόμα και με χιόνι. Εκείνη την εποχή, μόνο το γήπεδο ήταν πέτρινο, όλα τα υπόλοιπα όμως όχι.
Στα 30 χρόνια της προπονητικής μου καριέρας, χωρίς αμφιβολία, αυτή η ομάδα, συμπεριλαμβάνεται μέσα στις δύο τρείς πιο σκληρά προπονημένες. Όλα τα παιδιά στο Σχηματάρι, ο Γιώργος Γιαννάκης, ο Σπύρος Τσιώλης, ο Ηλίας Λαθήρας, ο Τάκης Κικίδης, ο Σωτήρης Κώνστας, ο Γιώτης Ντάλλης, και όλα τα υπόλοιπα παιδιά ήταν καταπληκτικά, ακολούθησαν απόλυτα την φιλοσοφία μου, τα βοήθησα να βελτιωθούν, αλλά και με βοήθησαν να γίνω καλύτερος.
Οργανωθήκαμε, καθιερώσαμε τουρνουά με την συμμετοχή και ομάδων της Αθήνας, με πάρα πολύ κόσμο, και με μεγάλη επιτυχία. Η χρονιά εξελίχθηκε πολύ καλά για εμάς, και φυσικά δεν θα ξεχάσω ποτέ, το παιχνίδι και την μεγάλη μας νίκη μέσα στην Αρτάκη, δεν θα ξεχάσω ένα κονβόι 1.000 ατόμων να μας ακολουθεί στο παιχνίδι αυτό, που θα κρινόταν η 1η θέση, και τελικά η άνοδος.
Πολύ σημαντική επίσης, ήταν και η παρουσία του προέδρου Μιχάλη Καπάκα, όταν χωρίς κλειστά γήπεδα, χωρίς χορηγούς, προσπαθούσαν όλοι ακόμα και με το υστέρημά τους, για να έχει η περιοχή ομάδα μπάσκετ. Είμαι πραγματικά ευγνώμων, για όλα όσα έζησα στο Σχηματάρι’’.
Οι παίκτες που συνέβαλαν στην άνοδο, είναι οι: Γιαννάκης Γιώργος, Τσιώλης Σπύρος, Κικίδης Τάκης, Λαθήρας Ηλίας, Κώνστας Σωτήρης, Ντάλλης Γιώτης, Τανισκίδης Λεωνίδας, και οι Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Νάτσας Θωμάς, Στάμου Γιώργος, Γκανιάς Κώστας. Από τα ονόματα των παικτών, εύκολα συμπεραίνει κανείς από τον χώρο του μπάσκετ εκείνης της εποχής, ότι εκτός του Τανισκίδη, όλοι είναι παιδιά της περιοχής, προερχόμενοι από τα παιδικοεφηβικά.
Στον εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Αρτάκη του Μαρκάκη, η ομάδα του Ερμή πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση, κατακτώντας την νίκη με διαφορά 9 πόντων, και με σκόρερ τους Τσιώλη με 28 πόντους και τον Τανισκίδη με 26, εξασφαλίζει την άνοδο στην A΄ ΕΣΚΑΣΕ.
Είναι η πρώτη ιστορική στιγμή της ομάδας, η οποία και πανηγυρίζεται ανάλογα κατά την επιστροφή της στο Σχηματάρι, από αθλητές, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους, ζώντας συγκινητικές στιγμές. Η απονομή του κυπέλλου του πρωταθλητή την χρονιά εκείνη, θα γίνει από τον βουλευτή Βοιωτίας Αλέκο Ακριβάκη.
Το 1994-1995, την πρώτη χρονιά στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ η ομάδα του Ερμή, με προπονητή τον Βασίλη Μπρατσιάκο, θα αποκτήσει με μεταγραφή, τρείς από τους καλύτερους παίκτες της κατηγορίας, τους Κεχρή, Γεωργουσόπουλο, και Γαλάνη, και θα τερματίσει στην 5η θέση στο πρωτάθλημα.
Το 1995-1996, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μπελιά και προπονητή τον πολύ αξιόλογο και έμπειρο Γιώργο Κοκκίνη, η ομάδα του Ερμή θα τερματίσει στην 4η θέση.
Το 1996-1997 με πρόεδρο τον Βαζούρα Χρήστο, και στην διοίκηση εκτός των Κικίδη, Κανέλλο και τον Σαμουρέλη Σάκη, θα καταλάβει την 8η, θέση, με προπονητή τον Βασίλη Μπρατσιάκο.
Το 1997-1998, με τον Χρήστο Αλεξίου προπονητή, ο Ερμής θα αποκτήσει με μεταγραφή από την ομάδα της Αρτάκης, έναν από τους καλύτερους παίκτες στην θέση 5, τον Γιώργο Γυφτονικολό, πραγματοποιώντας τα επόμενα χρόνια σημαντική καριέρα, ένας παίκτης καταλύτης, για κάθε ομάδα στην οποία θα αγωνιστεί.
Με τον Κωστάκη επίσης και τον Χρήστο Γαλάνη στο δυναμικό, καθώς και τους Κώνστα, Κικίδη, Φλώτσιο, Καραμαλέγκο, Σελέκο Δημήτρη, ο Ερμής θα τερματίσει στην δεύτερη θέση, με την άνοδο να πραγματοποιεί η ομάδα της Μαλεσίνας των Παπαμάρκου, και Γκυζόγιαννη Σωκράτη, και Ανδρόνικου.
Με 1-1 στις νίκες, και με πλεονέκτημα έδρας, στο πιο κρίσιμο παιχνίδι μέσα στο Σχηματάρι, η Μαλεσίνα θα καταφέρει να σπάσει την έδρα, επικρατώντας της ομάδα του Ερμή με 62-65, με πρωταγωνιστές τους Παπαμάρκο με 20(2) και Γκιζογιάννη Σωκράτη με 21(1), ένα παιχνίδι που κυμάνθηκε σε όλη την διάρκειά του, κοντά στο σκόρ (36-33 ημίχρονο).
Στο 2ο ημίχρονο, η ομάδα του Πετρακάκη, θα πάρει το προβάδισμα, και με το σκόρ στο 57-59 (35′), θα αντέξει την πίεση, και θα φύγει τελικά νικήτρια από την έδρα του Σχηματαρίου, και με το ένα πόδι στην Γ’ Εθνική. Για τον Ερμή, που στοίχισαν τα φάουλ ειδικά στα τελευταία λεπτά, και οι αποβολές των Γυφτονικολού και Γαλάνη με 5 φάουλ 3′ πρίν τη λήξη του αγώνα, ξεχώρισαν οι Γυφτονικολός με 17 πόντους, Κώνστας με 15 (3), και Κικίδης με 12.
Σε έναν συγκλονιστικό στην εξέλιξή του τελικό στην έδρα της Μαλεσίνας, με βολές του Κώστα Παπαμάρκου στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, θα κάνει τo 1-3 στο τελευταίο παιχνίδι, και με τους φιλοξενούμενους να αμφισβητούν την τελευταία φάση του αγώνα. Η ομάδα της Μαλεσίνας, θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, και την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία.
Την περίοδο 1998-2000, είναι η στιγμή, την διοίκηση να αναλάβουν δύο άνθρωποι, οι οποίοι θα αποτελέσουν έως και σήμερα, την ζωντανή ιστορία του Συλλόγου, και μαζί τους, ο Κώστας Λυμπέρης.
Ο Χρήστος Κικίδης αναλαμβάνει πρόεδρος, και μαζί με τον Αντώνη Κανέλλο λίγο αργότερα, θα γράψουν την δική τους ιστορία. Η προσφορά τους, ανεκτίμητη. Δύο προσωπικότητες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, διαφορετικούς ρόλους, και οι οποίοι συγκαταλέγονται σε αυτούς που ο σύλλογος, οφείλει την ύπαρξή του, και με την παρουσία τους να αποτελεί εγγύηση, για την συνέχιση της πορείας του.
Ο Χρήστος Κικίδης, είναι η ψυχή του Συλλόγου, είναι αυτός που θα αφιερώσει απίστευτο προσωπικό χρόνο, θα φροντίσει για την ενίσχυσή του, και θα εργαστεί για την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Η αγάπη του για τον Σύλλογο, θα τον συνδέσει άμεσα με την ομάδα του Ερμή, για πολλά χρόνια.
Για αρκετά χρόνια επίσης, θα είναι ο υπεύθυνος για την φροντίδα και την άριστη εικόνα του καταπληκτικού κλειστού γηπέδου μπάσκετ, που κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2001.
Ο Χρήστος Κικίδης, θα πεί: ‘’Η αγάπη μου, και το πάθος μου για την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, 27 συνολικά στον Ερμή, με έκανε να την νιώσω ως δεύτερο σπίτι μου, και τους αθλητές, που έχουν περάσει από την ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια, παιδιά μου.
Τα πρώτα και πολύ δύσκολα χρόνια, ήμουν καθημερινά όλη την ημέρα στο γήπεδο, δεν με έβλεπε καθόλου το σπίτι, επέστρεφα πολύ αργά το βράδυ. Κάθε μέρα τρέχαμε για την ομάδα, να φροντίσουμε για τις προπονήσεις, τις μετακινήσεις στους αγώνες, τα πάντα. Συγκινούμαι ιδιαίτερα, κάθε φορά που ανατρέχω στο παρελθόν, και αισθάνομαι πολύ γεμάτος, μετά από όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας μου στο Σύλλογο.
Η προσπάθειά μου καθημερινά, αποσκοπούσε στο να επιτύχουμε το καλύτερο για την ομάδα, και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για τους προπονητές και τους αθλητές της. Είμαι υπερήφανος για ότι έχω κάνει, και ακόμα πιο υπερήφανος ως πατέρας, που στην ομάδα που αγάπησα, αγωνίστηκε και ο γιός μου Τάκης Κικίδης’’.
Ο Αντώνης Κανέλλος, συγκαταλέγεται επίσης, στους κορυφαίους παράγοντες της Στερεάς Ελλάδας. Έχει διατελέσει οκτώ χρόνια πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, καθώς και αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου. Συμμετέχει επίσης στην διοργανώτρια αρχή (ΕΣΚΑΣΕ) για δώδεκα χρόνια συνολικά, και τα τρία τελευταία ως αντιπρόεδρος. Για όλους όσους γνωρίζουν τον Αντώνη Κανέλλο, η προσφορά του κρίνεται αθόρυβη, αλλά άκρως αποτελεσματική.
Ο Αντώνης Κανέλλος, αναπολώντας, θα τονίσει: ‘’Είναι μοναδικές οι στιγμές που έχουμε ζήσει, απολαμβάναμε την απασχόλησή μας με την ομάδα, και ανατρέχοντας στις παλαιότερες εποχές, συνδυάζαμε τα παιχνίδια με εκδρομές με τις οικογένειές μας, σε εποχές δύσκολες, αλλά τόσο αγνές και ξεχωριστές.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, έγινε με το σκεπτικό, και είχε ως στόχο, την δημιουργία κλειστού γηπέδου, και μάλιστα εντός του οικισμού, από την πρώτη τετραετία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, που τελικά αυτό πραγματοποιήθηκε, και στο σημείο αυτό. Επιδίωξή μου, επίσης με την παρουσία μου, ήταν να καταστήσουμε τον Σύλλογο ένα σοβαρό οργανισμό, ανταγωνιστικός με τις ομάδες της κατηγορίας της, και την παρουσία της μελλοντικά, σε Εθνικές κατηγορίες.
Η διαδρομή που έχω διανύσει στον Ερμή, έχει πολλά χρόνια διάρκεια, με πολλές καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές. Βοηθούσα, και βοηθώ την ομάδα, με όποιον τρόπο μπορώ, και έχω ζήσει, όλα αυτά τα χρόνια, απίστευτα συναισθήματα. Κορυφαία χρονιά αναμφισβήτητα, η πρώτη άνοδος στην Γ’ ΕΘΝΙΚΗ το 2001-2002, στο δικό μας γήπεδο’’.
Την χρονιά 1998-1999, με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη, και με την προσθήκη του Φώτη Πιτσιλιώνη, και Μαρινάκη, πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Γ.Σ Λαμίας.
Το 1999-2000, με Κοκκίνη προπονητή και με την προσθήκη του Ζαρμπούτη, πραγματοποιεί επίσης πολύ καλή πορεία τερματίζοντας στην 2η θέση, με πρωταθλήτρια την χρονιά αυτή, την ομάδα του Κάδμου.
Το 2000-2001, με προπονητές της ομάδας τους Χρήστο Αλεξίου, Θωμά Αγρογιάννη, και μεταγραφές τους Κουτσογιάννη Σιαμπάνη και Δημαντώνη, καταλαμβάνει την 2η θέση του πρωταθλήματος, οδηγείται στα play off με αντίπαλο τον Γ.Σ Λαμίας, ομάδα με πολύ καλό ρόστερ και παίκτες, όπως οι Σκούρας και Σοφογιάννης, Ρήγας, Κουίν. Στον ημιτελικό, το πλεονέκτημα έδρας και το 2-0 στην κανονική περίοδο (νίκη στην παράταση μέσα στη Λαμία), δεν αποδεικνύονται αρκετά για να την οδηγήσει στον τελικό.
Η ομάδα της Λαμίας θα κάνει δύο φορές την ανατροπή, την πρώτη με 49-62, θα ακολουθήσει εκ νέου ήττα στην έδρα της, και έτσι θα φέρει την σειρά του ημιτελικού στο 2-2. Στο τελευταίο παιχνίδι στο κλειστό του ΔΑΚ, που θα κρίνει και τον νικητή, θα εμφανιστεί με τάσεις αυτοχειρίας, παρότι θα προηγηθεί στο ημίχρονο με 31-26. Η αποβολή του Γυφτονικολού στην αρχή του Δ’ δεκαλέπτου με 5 φάουλ, θα είναι η αρχή του τέλους για την ομάδα του Ερμή, και με το παιχνίδι (42-44 στο 30′), να είναι ντέρμπι έως το 38′, με βολές από τεχνικές ποινές, θα γνωρίσει την ήττα με 58-69, που θα είναι και η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα .Η ομάδα της Λαμίας, αγωνιζόμενη με ψυχραιμία, θα κάνει την πλήρη ανατροπή, θα προκριθεί με 2-3, και θα αντιμετωπίσει στον τελικό της Α’ ΕΣΚΑΣΕ την ομάδα του Γυμναστικού συλλόγου Χαλκίδας, με την τελευταία, να πανηγυρίζει την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.
Χαρακτηριστικό και εκείνης της χρονιάς, η ομάδα του Ερμή, χρησιμοποιούσε το κλειστό γήπεδο ΔΑΚ στην Χαλκίδα ως έδρα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
‘’ 1 η Άνοδος, στην Γ’ Εθνική κατηγορία ’’.
Η αγωνιστική περίοδος 2001-2002, είναι μια σπουδαία χρονιά, πραγματικά ορόσημο, για τον Ερμή Σχηματαρίου.
Χωρίς αμφιβολία, αποτελεί σίγουρα μια από τις καλύτερες τις ιστορίας του, και για πολλούς, η κορυφαία. Είναι η χρονιά που η ομάδα ουσιαστικά, αλλάζει σελίδα, και με την ολοκλήρωση του κλειστού της γηπέδου, επίπεδο.
Το συστατικό εκείνης της καταπληκτικής σε όλα τα επίπεδα χρονιάς;
Βασικά η συγκρότηση Διοίκησης, η οποία θα βασίζεται σε ένα συνδυασμό έμπειρων παραγόντων, με αθλητές που αγωνίζονταν τα προηγούμενα χρόνια στον Ερμή, ενσωματώνοντας τεχνικά χαρακτηριστικά, και στοιχεία, που αποδείχθηκαν ικανά να οδηγήσουν την ομάδα εκείνη την χρονιά, με τρόπο ολοκληρωτικό, και με απόλυτη κυριαρχία στην άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, με το ακατάρριπτο ρεκόρ 18-0, στην κανονική περίοδο, και 20-0 συνολικά.
Πρόεδρος της ομάδας θα είναι ο Γιώργος Γιαννάκης. Η διοίκηση αποτελείται επίσης από τους: Κανέλλο Αντώνη, Κικίδη Χρήστο, Τσιώλη Σπύρο, Δημαντώνη Σπύρο, Σιαμπάνη Βαγγέλη, Βουλτσινό Κώστα.
Για τον Γιώργο Γιαννάκη, ‘’η χρονιά αυτή αποτελεί σταθμό για τον Ερμή Σχηματαρίου, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η ομάδα. Οι στιγμές, είναι πραγματικά, αξέχαστες.
Το πάθος των παραγόντων, παλαιών και νέων ήταν κάτι το μοναδικό, είμασταν μια παρέα, γεγονός που παρέσυρε και τον κόσμο, σε συνδυασμό με το κλειστό γήπεδο που είχε πλέον η ομάδα. Δεν μπορώ εύκολα να περιγράψω τα συναισθήματα που μας διακατείχαν εκείνη την χρονιά, όλη η διαδρομή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ήταν υπέροχη.
Η ομάδα δεν συγκροτήθηκε εύκολα, αλλά αυτό τελικά πραγματοποιήθηκε, με καταπληκτικούς παίκτες, και πολύ καλούς χαρακτήρες.
Για εμάς, που είχαμε διατελέσει και αθλητές τις ομάδος, ήταν φανταστικό το συναίσθημα της χαράς που είχαμε μεταδώσει στον κόσμο του Σχηματαρίου, εκείνη την χρονιά, ανεξαρτήτου ηλικίας”.
Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2001, οι παράγοντες του Ερμή, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες. Αναζήτηση ικανού και έμπειρου προπονητή, παίκτες αξιόλογους, και οι εργασίες στο κλειστό γήπεδο να είναι σε εξέλιξη, με άγνωστη έως εκείνη την περίοδο, την αποπεράτωσή του. Οι δυσκολίες είναι πολλές, η διάθεση όμως των ανθρώπων της διοίκησης του Ερμή, να οργανώσουν την ομάδα, είναι μεγάλη.
Για την θέση του προπονητή, θα επιλεγεί ο Σωτήρης Γερμανός, με βοηθό τον Βαγγέλη Σιαμπάνη (αθλητή του Ερμή το 2000-2001, και από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας της φοβερής ομάδας του 2001-2002, κοντά στην ομάδα ακόμα και όταν δεν αγωνιζόταν στον Ερμή, από τα πρώτα μπασκετικά βήματα της ομάδας το 1989, και με πολύ σημαντική την παρουσία του, στα υπέροχα χρόνια της εποχής, του Θωμά Αγρογιάννη).
Ο Σωτήρης Γερμανός, καταπληκτικός ως παίκτης, αγωνίστηκε αρχικά στην ομάδα του Κάδμου, και αργότερα με μεταγραφή στην ΑΓΕΧ το 1981, στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής όταν δεν υπήρχε ακόμα η Α’2, την εποχή, που μία μετακίνηση από την Θήβα στην Χαλκίδα, αποτελούσε ταμπού.
Προπονητής καταξιωμένος, με μεγάλη εμπειρία και θητεία 40 ετών στο χώρο, η πληθωρική παρουσία του από μόνη της, γράφει βιβλίο: Προπονητής στον Άρη Θήβας σε όλα τα τμήματα πέραν των αντρών, με πρωταθλήματα εφήβων και παίδων, με την γυναικεία ομάδα του Άρη Θήβας για 3 χρόνια στην Α’1 Εθνική, 4 χρόνια στην Α’2, και 5 χρόνια στην Β΄ Εθνική κατηγορία, στην ομάδα του ΑΚΟ Λιβαδειάς, την οποία και θα οδηγήσει στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, στην Μαλεσίνα με πολύ αξιόλογο έργο, στην Α.Ε.Ε. Παναγίτσας, ένα πλούσιο βιογραφικό και με πολλές άλλες διακρίσεις, και με την φετινή χρονιά, να προπονεί την ομάδα του Άρη Αμφίκλειας.
Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή, για να οργανώσει την ομάδα και να την οδηγήσει με θριαμβευτικό τρόπο, στην επιτυχία.
Ο Σωτήρης Γερμανός, θυμάται, και σημειώνει: ‘’Η χρονιά της ανόδου για πρώτη φορά στην ιστορία του Ερμή, έχει καταγραφεί στην μνήμη μου, στις χρυσές σελίδες της μπασκετικής μου καριέρας, και αποτελεί, παράσημο ζωής.
Η λειτουργία της ομάδος ήταν εκείνη την χρονιά υποδειγματική, μου είχαν κάνει εντύπωση οι οργανωτικές ικανότητες και το μεγάλο πάθος των παραγόντων, ξεπερνώντας κάθε πρόβλημα ή δυσκολία που εμφανιζόταν, καθώς και των παικτών για την άνοδο.
Η ομάδα ενισχύθηκε με πολύ σωστό τρόπο, και με παιδιά κατά κύριο λόγο από την περιοχή. Η επιτυχία της ανόδου αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία, λαμβάνοντας υπόψιν τον βασικό αντίπαλο της ομάδας του Κάδμου, η οποία ήταν πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα, και εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί, πραγματοποιώντας εκείνη την χρονιά 11 μεταγραφές!
Η ομάδα έβγαζε σιγουριά, είχε πλάνο, προγραμματισμό, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, και κατόρθωσε να πραγματοποιήσει εκπληκτική πορεία και να πετύχει τον στόχο της, αήττητη, πανάξια, και χωρίς να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στην συμπαράσταση που είχαμε από τον κόσμο μας, καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς, με αποκορύφωμα την βραδιά, ενός αξέχαστου τελικού’’!
Η κατάρτιση του ρόστερ, αποδεικνύεται ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση, και οι μεταγραφικοί στόχοι υψηλοί. Ο Κώστας Παπαμάρκος, αρχικός στόχος για την νευραλγική θέση του πλέι μέικερ, δεν κατέστη εφικτό να μεταγραφεί στην ομάδα, ο Γιώργος Γυφτονικολός εκείνη την περίοδο με τάση μετακίνησης και κάνοντας προπονήσεις με τον Γυμναστικό Χαλκίδας, ο Σωτήρης Ζαρογκίκας χωρίς να μπορεί να αποδεσμευτεί από τον Σύλλογό του, δύσκολη ακόμα και η ενίσχυση νεαρών τότε παικτών όπως ο Θανάσης Χρήστου, και Στάθης Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, ο Ερμής έχει να αντιμετωπίσει και την απουσία σημαντικών παικτών λόγω τιμωρίας, των Σωτήρη Κώνστα με 4 και του Τάκη Κικίδη με 6 αγωνιστικές, από τα play off της προηγούμενης περιόδου στον ημιτελικό με την Λαμία.
Πλησιάζοντας προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, και με τις κατάλληλες κινήσεις της Διοίκησης και του προπονητή, όλα τα κομμάτια αρχίζουν να κολλάνε μεταξύ τους, και η ενίσχυση ενός καταπληκτικού ρόστερ, είναι πλέον γεγονός:
Σπουδαίοι παίκτες θα πλαισιώσουν την ομάδα, όπως ο Τσίτσης Γιάννης με μεταγραφή από την ΑΓΕΧ (ο προπονητής της Βαγγέλη Αγγέλου, τον χαρακτήρισε τότε ως τον πιο γυμνασμένο αθλητή του εκείνη την περίοδο) για την θέση του πλέι μέικερ, ο Χαντζής Ηλίας ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της Α’ κατηγορίας Στερεάς Ελλάδας με την ομάδα του Γ.Σ. Άμφισσας, αλλά και της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, ο Καραγιάννης Αντώνης από τους κορυφαίους αμυντικούς ψηλούς της κατηγορίας προερχόμενος από την Β. Ελλάδα με θητεία σε ομάδες Γ΄ Εθνικής, ο Ζαρογκίκας Σωτήρης από τον Γυμναστικό Χαλκίδας και παίκτης στο παρελθόν στις ομάδες του Παπάγου στην Α΄1,του Χολαργού, και Γ.Σ. Αυλίδας.
Αποκορύφωμα, η απόκτηση την τελευταία στιγμή ενός από τους πιο ποιοτικούς αθλητές σε αξία και ήθος που έχουν αγωνιστεί στον Ερμή Σχηματαρίου, τον Νίκο Καπελέρη αθλητή της ΑΓΕΧ, στην οποία είχε διατελέσει και αρχηγός της.
Οι αθλητές αυτοί, θα αποτελέσουν μαζί με τους Κικίδη Τάκη, Κώνστα Σωτήρη, Φλώτσιο Γιώργο, Γυφτονικολό Γιώργο, Κολοβό Ηλία, Καραμαλέγκο Γιώργο, Ισμαήλ Αλί, Κατσιάνη Αλέκο, καθώς και Χρήστου Θανάση και Παναγιωτόπουλο Στάθη (νεαρών παικτών, με ενίσχυση από τον Γ.Σ. Αυλίδας), ένα πολύ ισχυρό, και πλήρες σε όλες τις θέσεις σύνολο.
Την προσπάθεια των ανθρώπων του Ερμή, αγκαλιάζει στην κυριολεξία ολόκληρη η κοινωνία του Σχηματαρίου, η οποία και κινείται, στους ρυθμούς της ομάδας μπάσκετ.
Στο Σχηματάρι, έχει αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο, έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, και η δυναμική της περιοχής εκείνη την εποχή, μεγάλη. Σημαντικότατος αρωγός της προσπάθειας όπως ήταν, και είναι πάντα, ο Δήμος Σχηματαρίου, με Δήμαρχο τον κ. Βαγγέλη Γεωργίου (από το 1995 έως το 2014). Οικονομική ενίσχυση, βοήθεια για χορηγίες από επιχειρήσεις και καταστήματα της περιοχής, παροχή βοήθειας ακόμα και για τις μετακινήσεις της ομάδας, και δίνοντας λύσεις, σε κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.
Το κλειστό γήπεδο τέλος, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, χωρητικότητας 400 και επιπλέον θέσεων, ολοκληρώνεται λίγο πρίν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Ακόμη και σήμερα, ύστερα από 19 χρόνια, θεωρείται ένα από τα κορυφαία κλειστά γήπεδα της Στερεάς Ελλάδας, και όχι μόνο. Με μόνιμη την παρουσία υπαλλήλου (αρχικά με τον Χρήστο Κικίδη και τα τελευταία χρόνια τον Λάμπρο Χάνη), για την καθημερινή φροντίδα του γηπέδου, αίθουσα με βάρη, με θέρμανση και κλιματισμό, με τελευταία σημαντική επένδυση, την εγκατάσταση συστήματος ψύξης θέρμανσης το 2017, που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του σημερινού Δημάρχου Τανάγρας, κ. Βασίλη Περγάλια (από το 2015, έως και σήμερα).
Λόγοι σοβαροί, και συνθήκες κατάλληλες για να εργαστούν προπονητές, αθλητές, να φιλοξενήσει φιλάθλους, και παράλληλα κάθε άλλου είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες, αθλητικές και πολιτιστικές.
Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει, και η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού, κερδίζει κάθε παιχνίδι εντός και εκτός έδρας, βγάζοντας το ταλέντο οι υψηλού επιπέδου παίκτες της. Φίλαθλοι κάθε ηλικίας, οικογένειες και παιδιά, γεμίζουν το γήπεδο στα εντός έδρας παιχνίδια, βοηθάνε, και εμψυχώνουν με τον τρόπο τους την ομάδα.
Φτάνοντας στα play off, η ομάδα Ερμή, θα ξεπεράσει εύκολα την αντίσταση της Ιτέας με σκόρ 96-50, στον ημιτελικό, πραγματοποιώντας το 3-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.
Σε έναν από τους καλύτερους τελικούς της τελευταίας 20ετίας στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΣΕ, θα αντιμετωπίσει την πολύ ισχυρή ομάδα του Γ.Σ Κάδμου, και με το πλεονέκτημα έδρας με 2-0 από την κανονική περίοδο (55-63 στον πρώτο γύρο, και 81-73 στον δεύτερο).
Ο Κάδμος, έχοντας στην σύνθεσή του παίκτες με μεγάλη εμπειρία και ταλέντο όπως οι Νίκος Δεληνικόλας, Αποστόλης Αναστασίου, και Γιώργος Γιαννόπουλος, στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος θα χαρακτηρίζεται ως το φαβορί για την άνοδο.
Η δυναμική της ομάδας όμως είναι τέτοια, που για την ομάδα του Κάδμου, δεν θα αποδειχτεί αρκετή, ούτε η ενίσχυση ένα μήνα πριν τα play off του Γεράσιμου Τζάκη, παίκτη του ΠΑΟΚ για ένα χρόνο (1987-1988) στη θέση του πλέι μέικερ, και για οκτώ χρόνια (1989-1996) του Απόλλων Πάτρας, και έχοντας διατελέσει διεθνής, με την Εθνικής Ρουμανίας. Το αρχικό φαβορί του πρωταθλήματος, θα υποκύψει στην ανωτερότητα του Ερμή.
Ο τελικός, στο κλειστό του Σχηματαρίου, σε μία συγκλονιστική βραδιά και μία ατμόσφαιρα, που την θυμούνται και την λησμονούν όσοι την έζησαν, θα αποτελέσει ημέρα γιορτής για την περιοχή. Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς, παρόμοιο τελικό στην κατηγορία αυτή, που να ανέπτυξε την ποιότητα παιχνιδιού που πρόσφερε ο Ερμής Σχηματαρίου, αναλογιζόμενοι το μέγεθος του αντιπάλου, εκείνο το βράδυ.
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο που δεν έπεφτε καρφίτσα, ο Ερμής Σχηματαρίου θα εμφανιστεί πανέτοιμος αγωνιστικά και ψυχολογικά στο γήπεδο, και με ‘’σπασμένα φρένα’’, θα κερδίσει την ιστορική ομάδα του Κάδμου με 105-89, με φανταστική απόδοση όλων όσων έπαιξαν, και έχοντας σε δαιμονιώδη φόρμα επιθετικά τους Χαντζή (αναδείχθηκε 1ος σκόρερ της κατηγορίας) με 30 πόντους και 5 τρίποντα, Κώνστα με 22 πόντους και 3 τρίποντα (τους 20 στο πρώτο ημίχρονο!), Καπελέρη με 17, Φλώτσιο 12, και Καραγιάννη 11, και αμυντικά εξαιρετικούς τους Καπελέρη, Γυφτονικολό και Καραγιάννη, θα αναδειχθεί πρωταθλητής, και θα εξασφαλίσει την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και ατμόσφαιρα, που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.
Χαρακτηριστικό εκείνης της μοναδικής χρονιάς, των πέντε παικτών σχεδόν σε κάθε παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι που συνέβει και στον τελικό. Από την ομάδα του Κάδμου, εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του Γιαννόπουλου με 23 πόντους, και πολύ καλή του Χαρατσή με 25 (1).
Την περίοδο 2002-2003 , και με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη χρονιά, στην πρώτη παρουσία στην Γ’ Εθνική κατηγορία, η ομάδα διοικητικά, εμφανίζεται ακόμα πιο ενισχυμένη.
Πρόεδρος θα αναλάβει ο Καλαϊτζίδης Σάββας, και στην διοίκηση θα προστεθεί και η Κυρίμη Αρετή. Προπονητής θα είναι ο Σωτήρης Γερμανός, μετά την πολύ πετυχημένη πορεία της ομάδας. Στο πρωτάθλημα, θα παρουσιαστεί με το πληρέστερο ρόστερ που είχε έως τότε. Χρειάστηκαν τέσσερις μεταγραφές για να συμβεί αυτό. Κατσούρης Παναγιώτης, Μπαρούχας Κώστας, Κουτσογιάννης Παναγιώτης, και Γιαννόπουλος Γιώργος από τον Κάδμο, εξαργυρώνοντας την πολύ καλή του εμφάνιση στον τελικό με τον Ερμή.
Το υπόλοιπο ρόστερ θα είναι οι Τσίτσης, Χαντζής, Καπελέρης, Κικίδης, Φλώτσιος, Κώνστας, Γυφτονικολός, Καραγιάννης, Κολοβός, Αλί, Χρήστου, και Παναγιωτόπουλος. Είναι η χρονιά, κατά την οποία θα δεχτεί τις μεγαλύτερες ατυχίες που είχε ποτέ. Λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, η αποχώρηση του Καραγιάννη με μετάθεση στην Β΄ Ελλάδα (υπηρετώντας στην πολεμική Αεροπορία), και στις πρώτες αγωνιστικές δύο σοβαροί τραυματισμοί των Φλώτσιου και Χαντζή, θα προκαλέσουν σόκ στην ομάδα, στο ξεκίνημα της οποίας,οι προσδοκίες ήταν μεγάλες.
8 ήττες στις πρώτες 10 αγωνιστικές, και η ανάγκη αλλαγής προπονητή θα φέρει τον Σπύρο Σταθούλη στο Σχηματάρι, προπονητής ταυτόχρονα και του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, ομάδα της Α’2 Εθνικής κατηγορίας. Βοηθοί προπονητή, θα είναι ο Δημήτρης Δαμιανίδης, και ο Βαγγέλης Σιαμπάνης.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, στο πρώτο παιχνίδι, θα επέλθει αλλαγή ψυχολογίας της ομάδας. Με αντίπαλο το πανίσχυρο Παγκράτι και μετέπειτα πρωταθλήτρια της Γ΄ Εθνικής, ο Ερμής χωρίς να χάσει σε όλο το παιχνίδι την πρωτοπορία στο σκόρ (20-14, 44-36, 62-57, 79-76), θα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του με 79-76 στο κλειστό του Σχηματαρίου, και κορυφαίο παίκτη τον Κικίδη στο καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, πετυχαίνοντας 20 πόντους με ένα τρίποντο. Τελικός απολογισμός, 13 νίκες και 13 ήττες, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση, και κατορθώνοντας την χρονιά αυτή να παραμείνει, στο πολύ δύσκολο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Στις 16 Απριλίου 2003, θα γίνουν και τα εγκαίνια του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, σε μία άριστα οργανωμένη από τον Δήμο Σχηματαρίου εκδήλωση, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και διετελέσθει από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδειάς και στα οποία παρέστησαν : O Υφυπουργός Αθλητισμού Γεώργιος Λιάνης ο οποίος και εγκαινίασε το γήπεδο, ο Υφυπουργός Εθνικής άμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ο Βουλευτής Βοιωτίας Αλέκος Ακριβάκης, ο Βουλευτής Ν. Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Δήμου, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς, και ο πρώην Υφυπουργός του Πασόκ κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης.
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ευάγγελος Δεπάστας, ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο παλαιός πρωταθλητής της Ελληνορωμαικής πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος, οι οποίοι και τιμήθηκαν για την προσφορά τους, στον Ελληνικό Αθλητισμό.
Το κύπελλο του πρωταθλητή της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, σε μία καταπληκτική βραδιά, απονεμήθηκε στην αήττητη ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 2001-2002 από τον πρόεδρο της ΕΣΚΑΣΕ κ. Μελετίου, και μετάλλια απονεμήθηκαν στην πρωταθλήτρια ομάδα του Ερμή, από τον Δήμαρχο Σχηματαρίου κ. Ευάγγελο Γεωργίου. Τις απονομές, ακολούθησε αγώνας θεάματος μεταξύ της ομάδας του Ερμή και της εθνικής ομάδας Εφήβων για 2 δεκάλεπτα, με σκορ 39-40, καταχειροκροτούμενες από τους φιλάθλους που κατέκλυσαν το γήπεδο.
Την περίοδο 2003-2004, με προπονητή τον Σταθούλη και βοηθό αρχικά τον Αναστασόπουλο από την αρχή του πρωταθλήματος, και παρά τις μεγάλες προσδοκίες και πάλι της ομάδας, και μεταγραφές τους Ζάχαρη, Τσεβά, Γκέρο, και Κορωνιό, υποβιβάζεται στην τοπική κατηγορία, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με απολογισμό 6 νίκες και 24 ήττες. Τον Σταθούλη θα διαδεχθεί τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος ο Γιώργος Βελισσαράκος με βοηθό τον Χρήστο Χρήστου, όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν θα καταφέρει να κρατηθεί στην κατηγορία, και θα υποβιβαστεί.
To ρόστερ αποτελείται από τους: Κατσούρη Κορωνιό, Τσίτση, Κώνστα, Φλώτσιο, Καπελέρη Άγγελο, Γκέρο, Κουτσογιάννη, Γυφτονικολό, Ισμαήλ, Παπακυριακού, Μπάμπαλη
‘’ 2 η Άνοδος, στην Γ’ Εθνική κατηγορία ’’.
Την περίοδο 2004-2005, πρόεδρος θα αναλάβει ο Κώστας Λυμπέρης. Συμμετέχοντας στη Διοίκηση από το 1998 έως το 2000 και από το 2004 έως το 2014, συμμετείχε αθόρυβα και ουσιαστικά στην ομάδα, πάντα δίπλα της, και βοηθώντας κάθε φορά, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Για τον Κώστα Λυμπέρη, ‘’ Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, τρέχαμε στην Χαλκίδα και στην Θήβα για να προπονηθούμε.
Τότε δεν είχαμε βοήθεια, βγαίναμε να βρούμε χρήματα για την ομάδα, οι υποχρεώσεις πολλές, για το εφηβικό, παιδικό, το τρέξιμο ήταν ασταμάτητο.
Είχε όμως πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο η ομάδα. Τα πράγματα έγιναν καλύτερα με το κλειστό γήπεδο, είχαμε οικονομική βοήθεια, και αυτό βοήθησε την ομάδα να αποκτήσει χαρακτήρα, και να έχει σημαντικές επιτυχίες, κατέκτησε πρωταθλήματα, το Σχηματάρι έχει ζήσει πολλές καλές στιγμές, όλα αυτά τα χρόνια.
Συνεχίζω να βοηθάω την ομάδα όποτε χρειάζεται, και στον βαθμό που μπορώ’’.
Προπονητής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Δαμιανίδης, βοηθός προπονητή του Σταθούλη, από τα μισά της περιόδου 2002-2003. Δύο πολύ καλές μεταγραφές ήταν αρκετές, του Νίκου Δεληνικόλα, και του Διαμαντόπουλου, και διατηρώντας τον βασικό κορμό, θα οδηγήσει και πάλι την ομάδα στην Γ’ Εθνική κατηγορία, για 2η φορά στην ιστορία της.
Ο προπονητής της ανόδου το 2004-2005 Δημήτρης Δαμιανίδης θα πεί: ’’ Όταν κατά την διάρκεια της πρώτης μου χρονιάς, το 2002-2003, ο Σπύρος Σταθούλης μου τηλεφώνησε, με την προοπτική να έρθουμε στο Σχηματάρι, και σε μία ομάδα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 2-8 ήττες, ήμουν πολύ διστακτικός. Του είπα που να πάμε, δεν αξίζει τον κόπο, εγώ ήμουν τόσα χρόνια συνηθισμένος σε ομάδες της Αθήνας, δεν ήξερα τίποτα από το ρόστερ, τι επικρατούσε. Με διαβεβαίωσε, ότι οι συνθήκες και το ρόστερ, είναι πολύ καλό.
Θυμάμαι ότι για μένα ήταν πραγματικά μία έκπληξη, την ημέρα που ήρθα στο Σχηματάρι. Το γήπεδο, οι παίκτες, η διοίκηση είχε οργάνωση, έκανε τα πάντα, ο πρόεδρος Σάββας Καλαιτζίδης, ο Αντώνης Κανέλλος, ο Σπύρος Δημαντώνης, ο Σπύρος Τσιώλης, ήταν όλοι καταπληκτικοί, πραγματικά δεν το περίμενα.
Παρά τις απουσίες παικτών όπως του Καραγιάννη, και των Φλώτσιου και Χαντζή λόγω σοβαρών τραυματισμών, το ρόστερ ήταν πάρα πολύ καλό, ο Κατσούρης, ο Μπαρούχας, ο Νίκος Καπελέρης πραγματικό σχολείο, ως αξία και ως χαρακτήρας, τέτοιος παίκτης ήταν ευλογία, όπως και όλα τα παιδιά.
Στο πρώτο παιχνίδι κερδίσαμε το Παγκράτι, κάναμε απίστευτη εμφάνιση, ο Τάκης Κικίδης το παιχνίδι της ζωής του. Κάναμε φοβερό 2ο γύρο, το 2-8 έγινε 13-13, με μόλις 2 ήττες, και η τελευταία σε αδιάφορο παιχνίδι στην Ρόδο, είχαμε ήδη σωθεί.
Το 2004-2005, συναντήθηκα με τον Κώστα Λυμπέρη και τον Αντώνη Κανέλλο, για να αναλάβω προπονητής. Ήξερα πλέον την ομάδα, και την νοοτροπία της πόλης. Το φαβορί ήταν η ομάδα του Γυμναστικού Χαλκίδας με τον Χατζηστάμου, τον Καπελέρη Άγγελο,τον Αναστασίου, τον Μπακάμη, και άλλους πολύ καλούς παίκτες. Το καλό για την ομάδα ήταν ότι είχε κρατήσει τον κορμό, με τα παιδιά του χωριού, και ενισχύσεις τον Διαμαντόπουλο και τον Δεληνικόλα. Σπάσαμε την έδρα, με πολύ καλή εμφάνιση στην Χαλκίδα.
Στον τελικό στο Σχηματάρι την βραδιά του τελικού, νόμιζα ότι βρισκόμουν στο Σ.Ε.Φ.
Sold out το γήπεδο, όταν είδα τον κόσμο, ένιωσα απίστευτα, κάναμε τρομερή εμφάνιση, ο Τσίτσης σε μεγάλη ημέρα, με τρίποντα από τα οκτώ μέτρα.
Σε επίπεδο διοίκησης η ομάδα πολύ σωστή, τυπική, και πιστή στην λογική ότι αυτό μπορούμε, και το τηρούσανε, μεγάλο πλεονέκτημα.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να πώ, ότι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και τις δύο χρονιές, οι πολύ καλοί χαρακτήρες των παιδιών, είναι δύσκολο να συμβεί. Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, γιατί τελικά, αυτό μένει. Για μένα, και οι δύο, ήταν από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα μου’’.
Η ομάδα του Ερμή, θα τερματίσει στην 2η του πρωταθλήματος, αντιμετωπίζοντας στον τελικό την ομάδα του Γ.Σ Χαλκίδας. Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις με την λήξη του πρωταθλήματος, θα τους φέρει ισόπαλους με 1-1 (ήττα 83-61 στην έδρα του Γυμναστικού), και νίκη για την ομάδα του Ερμή στο 2ο παιχνίδι στο Σχηματάρι με 85-80, σε ένα αγώνα που κρίθηκε στην παράταση, (67-67 η κανονική περίοδος), και με κορυφαίο παίκτη τον Γυφτονικολό, που σημείωσε 22 πόντους.
Με το πλεονέκτημα έδρας να το έχει η ισχυρή ομάδα του Γιώργου Βελισσαράκου, η ομάδα του Σχηματαρίου, θα επικρατήσει στον πρώτο τελικό μέσα στη Χαλκίδα, με 55-58, και θα αποκτήσει πλέον με την σειρά της το πλεονέκτημα έδρας στο 4ο παιχνίδι, που ενδεχομένως, θα κρίνει και τον πρωταθλητή.
Στον τέταρτο τελικό, σε ένα κατάμεστο γήπεδο στο κλειστό του Σχηματαρίου,το παιχνίδι θα είναι πραγματικό ντέρμπι, με τον Γυμναστικό να προηγείται στο ημίχρονο 43-45, και με σκόρ γ΄ δεκαλέπτου 68-61.
Με όπλο την πολύ καλή του άμυνα στο δ΄ δεκάλεπτο όμως η διαφορά θα ξεφύγει, και ο Ερμής σαφώς ανώτερος, θα επικρατήσει με 96-74, με κορυφαίο παίκτη τον Τσίτση, με 32 πόντους και πετυχαίνοντας 5 τρίποντα! Εξαιρετικοί επίσης και οι Γυφτονικολός με 15, Δεληνικόλας με 13, Φλώτσιος με 11, και Διαμαντόπουλος με 9. Από την ομάδα της Χαλκίδας, πολύ καλός ήταν ο Χατζηστάμου, με 21(1) πόντους.
Έτσι, με την λήξη του αγώνα , παίκτες, προπονητές, και παράγοντες του Ερμή, θα πανηγυρίσουν την νέα κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ, και την άνοδο στην Γ’ Εθνική, για 2η φορά στην ιστορία του Συλλόγου. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-22, 43-45, 68-61, 96-74.
Την περίοδο 2005-2006, με προπονητή τον Δαμιανίδη, και ρόστερ τους : Δέδε, Αναστασίου, Κολοβό, Τσίτση, Κώνστα, Φλώτσιο, Καπελέρη, Κουτσογιάννη, Σιούτη, Καρτάνο, Ισμαήλ, έχοντας ατυχίες αλλά και τραυματισμούς, με απολογισμό 4 νίκες και 22 ήττες, θα καταλάβει την προτελευταία θέση, και θα υποβιβαστεί ξανά.
‘’ 3 η Άνοδος, στην Γ’ Εθνική κατηγορία ’’.
Την περίοδο 2006-2007, Ο Ερμής θα στήσει την ομάδα, με παίκτη-προπονητή τον Αποστόλη Αναστασίου. Από τα τελευταία αυθεντικά ταλέντα της Θήβας με τον Νίκο Δεληνικόλα στην ιστορική ομάδα του Κάδμου, και σήμερα προπονητής της. Θα προστεθούν, δύο πολύ σημαντικές και ποιοτικές μεταγραφές, αυτές του Θανάση Κατσούλα και Σωτήρη Μπακάμη, και με τον Νίκο Καπελέρη να επιστρέφει στην ομάδα, θα πλαισιώσουν το ρόστερ, με τους Τσίτση, Κώνστα, Χαντζή, Κικίδη, Φλώτσιο, Κουτή, Μπάμπαλη, Νταλαγιάνη, και Ενζόμο, και Στούμπο.
Ο Αποστόλης Αναστασίου, προπονητής της 3ης ανόδου στην Γ’ Εθνική, θα πεί: ‘’Θα ήθελα αρχικά να αναφερθώ στην περίοδο 2001-2002, χρονιά ανόδου της στην Γ’ ΕΘΝΙΚΗ, όπου και αγωνίστηκα ως αντίπαλος με την ομάδα του Κάδμου. Ο Ερμής είχε διοίκηση, οργάνωση, κόσμο, φαινόταν ότι η ομάδα ανέβηκε επίπεδο.
Αποκτήθηκαν παίκτες με ποιότητα, και παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά του Σχηματαρίου, να δείξουν τις δυνατότητες που έχουν, και σε ανώτερο επίπεδο.
Αγωνιζόμενος στα δύο τελευταία παιχνίδια μέσα στο Σχηματάρι (απουσία του στο 1ο λόγω επέμβασης), θυμάμαι ένα κατάμεστο γήπεδο, με μπασκετικό κόσμο και φοβερό πάθος και παλμό, που χαιρόσουν να παίζεις. Η ατμόσφαιρα, ήταν φανταστική.
Το 2006-2007, χρονιά που ανέλαβα παίκτης προπονητής, η ομάδα έκανε δύο πολύ καλές μεταγραφές αυτές των Μπακάμη και Κατσούλα, και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, δέσαμε, δημιουργήσαμε στην ουσία μια παρέα, που βρισκόταν καθημερινά στο γήπεδο. Αυτό έβγαινε, παίζοντας η ομάδα πολύ καλό μπάσκετ, και με τον τρόπο αυτό ήρθε η άνοδος, την οποία είχαν παραδεχθεί όλοι, ότι την κατακτήσαμε δίκαια.
Τα τρία χρόνια που ήμουν στο Σχηματάρι, αποτελούν μια υπέροχη μπασκετική παρένθεση στην καριέρα μου αλλά και στη ζωή μου, το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε εκείνη την περίοδο, ήμουν πάρα πολύ δεμένος με την ομάδα, η ομάδα βασικά σε έκανε, να νιώθεις δεμένος με αυτήν.
Ένιωθα πραγματικά σαν το σπίτι μου, ήμουν, πολύ ευχαριστημένος από τους ανθρώπους της Διοίκησης και τα παιδιά της ομάδας, και όταν ήρθε η πρόταση από την ομάδα της Λιβαδειάς, ήθελα και δεν ήθελα να φύγω, επαγγελματικά έπρεπε, η μισή καρδιά μου έλεγε να μείνω’’.
Πραγματοποιώντας ένα εκπληκτικό 2ο ημίχρονο στον εκτός έδρας αγώνα με την Λιβαδειά, και ανατρέποντας διαφορά ακόμα και 23 πόντων (21 στο Α΄ δεκάλεπτο 29-8), και 14 στο ημίχρονο (40-26), η νίκη με 63-73, θα είναι το κλειδί για να κάνει το 3-0 στο επόμενο παιχνίδι, και να βρεθεί στον τελικό, απέναντι στην ομάδα της Α.Ε.Ε Παναγίτσας.Είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, και του ρυθμού που είχε η ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου, στην τελική επικράτηση, το 20-0 στο τελευταίο δεκάλεπτο!
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, Ο Ερμής θα κατακτήσει για τρίτη φορά τον τίτλο του Πρωταθλητή της Α’ Ε.Σ.Κ.Α.Σ.Ε. παίρνοντας το εισιτήριο ανόδου στην Γ’ Εθνική κατηγορία, επικρατώντας στον τελικό με 74-58, της Α.Ε.Ε. Παναγίτσας σε σειρά πέντε αγώνων. Πρώτοι σκόρερ του τελικού οι Μπακάμης με 17 (1), Αναστασίου 16 (3), Κώνστας 12 (2), σε ένα παιχνίδι, που δεν υστέρησε κανένας!
Την περίοδο 2007-2008, προπονητής και πάλι ο Αναστασίου, με Καπελέρη Άγγελο, Πούλο (Αθλητές της Α.Γ.Ε.Χ), Χαντζή Καπελέρη Νίκο, Αγγελή, και τους Κώνστα, Κικίδη, Φλώτσιο, Ενζόμο, Καυκή, Φύτρο, θα σημειώσει 7 νίκες και 19 ήττες, και θα υποβιβαστεί.
Την περίοδο 2008-2013, αποτελεί περίοδος θα έλεγε κανείς μεταβατική, βασικά από διοικητικής πλευράς. Ο πρωταθλητισμός αποτελεί υπέρβαση για εκείνα τα χρόνια, και ο συμβιβασμός με αξιοπρεπέστατη όμως παρουσία στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, και πάντα στις πρώτες θέσεις, αναπόφευκτος.
Το 2008-2009 , τον Αποστόλη Αναστασίου, θα διαδεχτεί και πάλι σε ρόλο παίκτη προπονητή, και για τα επόμενα χρόνια ο Ηλίας Χαντζής, με σπουδαία αγωνιστική προσφορά τα προηγούμενα χρόνια, δεινός σκόρερ, παίκτης για μεγάλα παιχνίδια, με αποκορύφωμα την τρομερή του εμφάνιση, την βραδιά του τελικού απέναντι στην Κάδμο, και από τους πρωταγωνιστές της άνοδου της ομάδας στην Γ’ Εθνική κατηγορία το 2001-2002, για 1η φορά στην ιστορία της. Η ομάδα του Ερμή, την 1η χρονιά του Χαντζή ως προπονητή, θα καταλάβει την 3η θέση.
Την περίοδο 2009-2010 η ομάδα του Ερμή, θα φτάσει στον τελικό με τον Γ. Σ Χαλκίδας, και με μειονέκτημα έδρας και με 0-2 έως τότε, θα ηττηθεί στο 3ο παιχνίδι, με την ομάδα της Χαλκίδας, να ανακηρύσεται πρωταθλήτρια.
Την περίοδο 2010-2011, με μεταγραφές τους Σολωμονίδη Παναγιώτη αθλητή με πολύ σημαντική καριέρα αγωνιζόμενος σε πολλές ομάδες, τον Αία Ταύρου, Κορόϊοβο Αμαλιάδος, Απόλλων Ν. Σμύρνης, με κορυφαίες τα Άνω Λιόσια και το Ρέθυμνο στην Α’2 Εθνική κατηγορία, του Νίκου Παπαγιαννόπουλου στους Θρακομακεδόνες και σε πολλές ομάδες της Αθήνας, του Αντώνη Αγγελή, και με τον Νίκο Καπελέρη, θα τερματίσει στην 2η θέση. Στον τελικό, θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Γ.Σ Έσπερου Λαμίας, η οποία θα επικρατήσει, και θα πάρει το εισιτήριο της Γ΄ Εθνικής.
Την περίοδο 2011-2012, με παίκτη προπονητή τον Ηλία Χαντζή, και με μεταγραφές τους Σωτήρη Χατζηστάμου από τον Γ.Σ Χαλκίδας (αναδείχθηκε δύο χρονιές πρώτος σκόρερ στην Γ’ Εθνική), παίκτης και του Γ.Σ.Αυλίδας, και τον Νίκο Παπαγιαννόπουλο, πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία.
Θα τερματίσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην 3η θέση, θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Α.Ο Κύμης στον ημιτελικό, με τις δύο ομάδες να ξεκινούν μεταφέροντας από μία νίκη και μία ήττα, από την προηγούμενη φάση. Στα play off, ηττηθεί με 84-67, θα κερδίσει στον 4ο αγώνα στο Σχηματάρι, 83-82. Με το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα της Κύμης, ο τελικός, με το παιχνίδι ισόπαλο και πηγαίνοντας σε παράταση, θα κριθεί με τρίποντο του Τσίτση (παίκτης της Α.Ο Κύμης), στο τελευταίο δευτερόλεπτο, θα γνωρίσει την ήττα με 76-73, και η ομάδα του Σχηματαρίου, θα μείνει εκτός τελικών.
Την περίοδο 2012-2013, ο Ερμής θα τερματίσει στην 7η θέση, με την ομάδα του Γ.Σ Κύμης, να ανακηρύσεται πρωταθλήτρια Α΄ ΕΣΚΑΣΕ.
Την περίοδο 2013-2014, νέα διοίκηση θα προκύψει στον Ερμή. Πρόεδρος είναι ο Θάνος Καμινιώτης, και θα προστεθούν οι : Φάνης Κορλός, Ηλίας Λαθήρας, Σωτήρης Λιάπης, Φάνης Φλώτσιος, Ταξιάρχης Παπακυριακού, Κώστας Αργυρός, μαζί με τους Κανέλλο, Κικίδη, Λυμπέρη, και Δημαντώνη.
Προπονητής της ομάδας του Ερμή καθώς και παίκτης, συνεχίζει να είναι ο Ηλίας Χαντζής. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Στεφάνου, Βαινά, Κικίδη, Κολοβό, Κώνστα, Φλώτσιο, Χαντζή, Βαϊνά, Καπελέρη Άγγ., Τουλουμτζή, Σολωμονίδη, Κουτή, Κουρουνάρχη. Η ομάδα θα τερματίσει στην 5η θέση, με την ομάδα του Κάδμου να ανακηρύσεται πρωταθλήτρια.
Την περίοδο 2014-2015, Με προπονητή τον Χαντζή και παίκτες τους: Παρασκευά , Κουτσογιάννη Κικίδη Χαρίση, Βαινά Κωνσταντούρα , Κώνστα, Φλώτσιο, Στεφάνου, Σιλβέστρου, Σολωμονίδη, Γυφτονικολό και Νάκη, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή αγωνιστική χρονιά, με 16 νίκες και μόλις 2 ήττες σε 18 αγώνες στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, θα κατακτήσει την πρώτη θέση!
Στα play off, θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Άρη Θήβας. Με δύο νίκες από την κανονική περίοδο, χρειάστηκε μόνο μία επιπλέον (65-62) για να περάσει στον τελικό. Εκεί, θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Έσπερου Λαμίας. Έχοντας από μία νίκη στην κανονική περίοδο, η ομάδα της Λαμίας θα καταφέρει να ανατρέψει τα προγνωστικά καθώς και το πλεονέκτημα έδρας που διατηρούσε ο Ερμής, και με δύο διαδοχικές νίκες (67-65, 82-85), θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια, και θα είναι η ομάδα που θα πανηγυρίσει την άνοδο, στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.
Την περίοδο 2015-2016, Προπονητής αναλαμβάνει ο Γιάννης Τσαούσης, με θητεία στο προπονητικό team της ΑΓΕΧ με Αγγέλου, και αργότερα των Μίσσα και Τζούροβιτς, και πρώτος προπονητής πλέον στα Ψαχνά, Λιβαδειά, και Α.Ε.Ε Παναγίτσας στην Γ’ Εθνική. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Κουτή, Σιλβέστρου, Κοσμετάτο , Βαϊνά, Κολοβός , Κώνστα, Φλώτσιο, Κωνσταντούρα, Μουλά, Βλάχο, Γυφτονικολό, Σπανό.
Ο Ερμής συμμετέχει εκ νέου στο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας, καταλαμβάνοντας την 2η θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον πρωτοπόρο Λοκρό Αταλάντης, με 18 νίκες και 4 ήττες.
Στην σειρά των τελικών, και αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο της πολύ μαχητικής την χρονιά εκείνη της ομάδας του Γ.Σ Αυλίδας, (χρειάστηκε τρίτο παιχνίδι με νίκη 82-57), θα διεκδικήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική απέναντι στην ομάδα του Λοκρού, με τις δύο ομάδες, να μεταφέρουν από μία νίκη.
Στο πρώτο παιχνίδι στην Αταλάντη, η γηπεδούχος ομάδα θα επικρατήσει με σκορ 87-74, παίρνοντας το προβάδισμα. Στον 2ο αγώνα μέσα στο Σχηματάρι η πολύ δυνατή ομάδα του Λοκρού, θα επικρατήσει με σκορ 61-72, παίρνοντας το πολυπόθητο εισιτήριο ανόδου, για την Γ’ Εθνική κατηγορία.
Την ίδια αγωνιστική περίοδο,του 2015-2016, είναι και η χρυσή χρονιά των εφήβων, για την ομάδα του Ερμή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι έφηβοι του Ερμή, θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα, και μάλιστα αήττητοι, σε όλη την διάρκειά του.
Στον τελικό, θα αντιμετωπίσουν την ομάδα του Απόλλωνα Λιβαδειάς, με το παιχνίδι να έχει χαρακτήρα ντέρμπι έως τα μισά του β’ δεκαλέπτου, σημείο που θα μειώσει η ομάδα της Λιβαδειάς, στον ένα πόντο (20-12 α’ δεκάλεπτο). Με το ημίχρονο να λήγει 40-25, στο 2ο ημίχρονο οι έφηβοι του Ερμή, σταδιακά θα μεγαλώνουν την διαφορά στο παιχνίδι, και θα επικρατήσουν πλήρως στο τελευταίο δεκάλεπτο (22-7), με το τελικό σκόρ να διαμορφώνεται στο 79-44. Κορυφαίοι για την ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου, οι Κοσμετάτος με 26 (2), Μουλάς με 23, και Νάκης με 13 (3).
‘’ 4 η Άνοδος, στην Γ’ Εθνική κατηγορία ’’.
Την περίοδο 2016-2017, πρόεδρος είναι οΘάνος Καμινιώτης, και στην Διοίκηση, οι Φάνης Κορλός, Χρήστος Κικίδης, Αντώνης Κανέλλος, Ηλίας Λαθήρας, Σωτήρης Λιάπης, Φάνης Φλώτσιος, Ταξιάρχης Παπακυριακού, Κώστας Αργυρός.
Προπονητής ο Γιάννης Τσαούσης, με βοηθό τον Παναγιώτη Σολωμονίδη, και ρόστερ οι : Σπανός, Τζελάς, Ξετρίχης, Γρηγοράκης , Κολοβός, Κώνστας, Φλώτσιος, Κωνσταντούρας, Αγγελέτος, Κουτής, Γυφτονικολός, Μούντριχας, Κικίδης.
Για τον Θάνο Καμινιώτη, ‘’ το καλοκαίρι του 2013, με τον Τάκη Κικίδη, και με την παρότρυνση του Αντώνη Κανέλλου, και με αβέβαιο το μέλλον για την επόμενη χρονιά, είμασταν θετικοί στην πρότασή του να βοηθήσουμε την ομάδα, και την αποδεχτήκαμε. Από την επόμενη κιόλας μέρα, αρχίσαμε να ψάχνουμε για την στελέχωσή της Διοίκησης.
Με τους Ηλία Λαθήρα, Ταξιάρχη Παπακυριακού, Κώστα Αργυρό, Παναγιώτη Κόκκαλη, ενσωματωθήκαμε στην Διοίκηση (Κανέλλος, Κικίδης Χρ., Λυμπέρης, Δημαντώνης), και ανέλαβα πρόεδρος της ομάδας. Από εκείνη την στιγμή, και με προπονητή στην ομάδα τον Ηλία Χαντζή, ξεκινάει μία απίστευτη 5ετία για εμάς.
Βάλαμε αρχικά στόχο μία καλή πορεία, κάνοντας αργές αλλά σταθερές κινήσεις, και στο τέλος της χρονιάς για ένα ματς, βρεθήκαμε έξω από τα play off. Την επόμενη χρονιά, 2014-2015, οργανωθήκαμε ακόμα καλύτερα, είδαμε ότι πατάγαμε καλά στα πόδια μας, και μετά από μια φοβερή αγωνιστική χρονιά, φτάσαμε στον τελικό, χάνοντας τελικά το πρωτάθλημα από την Λαμία.
Εκεί, θα υπάρξει αλλαγή σχεδίων και αλλαγής προπονητή, γιατί η δίψα για πρωτάθλημα, είχε γίνει πλέον εμμονή. Με τον κ. Τσαούση να έρχεται στην ομάδα, μας έδειξε για πρώτη φορά στην ιστορία της πως είναι να δουλεύεις σαν επαγγελματίας, και να κερδίζεις κάθε στόχο σου. Η ιστορία γράφτηκε στην οροφή του γηπέδου, και ήταν η επιβράβευση για την σκληρή δουλειά και τον χρόνο που διαθέσαμε γι’ αυτήν.
Φέραμε το πρωτάθλημα εφήβων στο Σχηματάρι το 2015-2016, κατακτώντας το για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου, και την ίδια χρονιά φτάσαμε ξανά στον τελικό αντρών, με αντίπαλο την φοβερή τότε ομάδα του Λοκρού.
Δεν το βάλαμε κάτω όμως, παρά την απογοήτευση μας, και με τον Γιάννη Τσαούση την επόμενη χρονιά, το 2016-2017, φτιάξαμε κυριολεκτικά, την τέλεια ομάδα, η οποία δεν μπορούσε να χάσει το πρωτάθλημα, από κανέναν. Στον τελικό με τον Άρη Θηβών, έγιναν πρωτόγνωρα πράγματα για το Σχηματάρι, και γενικά την περιφέρεια. Δύο ώρες πριν τον αγώνα, 100 άτομα ήταν έξω από το γήπεδο, για να βρουν μια θέση, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Το γήπεδο μία ώρα πριν την έναρξη ασφυκτικά γεμάτο, νικήσαμε, και με το τέλος του αγώνα, και με την κατάκτηση πλέον του πρωταθλήματος, όλο το Σχηματάρι γιόρταζε και μίλαγε για το παιχνίδι αυτό, για πολύ καιρό. Απίστευτα πράγματα, που μόνο ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει.
Επιστρέφοντας πανηγυρικά στο πρωτάθλημα της Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ, μετά από 10 χρόνια, θέλαμε και την επόμενη χρονιά να πρωταγωνιστήσουμε και τα καταφέραμε, και χάσαμε την άνοδο στην Β’ Εθνική, στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι, με τον Κρόνο.
Κάπου εκεί θα έρθει και η αλλαγή διοίκησης έχοντας κάνει τον κύκλο της, ερχόμενοι, την κατάλληλη στιγμή ο Φάνης Φλώτσιος με τον κ. Καφρίτσα, και με τον κ. Οικονόμου προπονητή, για να απογειώσουν την ομάδα, ανεβαίνοντας στην Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της, και εμάς δίπλα τους, σε κάθε τους κίνηση.
Ήταν μια 5ετία απίστευτη, με τα παιδιά της διοίκησης γίναμε πολύ καλοί φίλοι που έφερε και κουμπαριές, αφήνω πίσω τις κακές στιγμές και κάποιες κόντρες με κάποιους ανθρώπους, με ορισμένους που μπορεί και να τους αδικήσαμε, άθελά μας.
Εύχομαι ο Ερμής να πρωταγωνιστεί πάντα, ο Σύλλογος να έχει υγεία, εμείς θα είμαστε παρόντες να τον χειροκροτούμε, και αν χρειαστεί, όπως τότε το 2013, θα είμαστε εκεί, να την πάρουμε πάλι, πράγμα το οποίο δεν ευχόμαστε, αλλά δεσμευόμαστε’’.
Ο προπονητής του Ερμή, Γιάννη Τσαούσης, θα πεί: ‘’ Την πρώτη χρονιά που πήγα στο Σχηματάρι, η ομάδα του Λοκρού, συμμετείχε στο πρωτάθλημα με πολύ μεγάλο budjet, πέντε φορές πάνω από το δικό μας.
Εμείς εμφανίσαμε ένα πρόγραμμα με έφηβους, στην αντρική ομάδα τους Μουλά, Κοσμετάτο, Νάκη, κατακτήσαμε το πρωτάθλημα εφήβων εκείνη την χρονιά για πρώτη φορά, στην ιστορία του Συλλόγου. Αξιοποιήσαμε τα παιδιά, τους δώσαμε χώρο, παίξαμε τελικό, είμασταν ένα σκαλοπάτι πριν την άνοδο.
Την 2η χρονιά ξεκινήσαμε πάλι πολύ καλά, είχαμε όμως την ατυχία, ο Βέλιος να σταματήσει πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, για εμάς ήταν τεράστιο σόκ, και απώλεια για την νευραλγική θέση 1. Καταφέραμε όμως και ανταποκριθήκαμε, τον Ξετρίχη τον βοήθησα όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, και έγινε πλέι μέικερ, μας βοήθησε πολύ.
Ζήσαμε ιστορικές χρονιές, έντονες συγκινήσεις, μεγάλες στιγμές, είμαι πολύ χαρούμενος για αυτές. Η βραδιά του τελικού στο Σχηματάρι με την Θήβα, αξέχαστη, το γήπεδο είχε γεμίσει, κόσμος βρισκόταν έξω από αυτό, μακάρι αυτές να επαναληφθούν.
Την 3η χρονιά, το budjet ήταν χαμηλό, όμως έχω μάθει να δουλεύω μ’ αυτό, προσαρμόστηκα. Την πρώτη χρονιά που ήρθα στην ομάδα, δεν υπήρχαν καν παιδιά στις ακαδημίες, τα δύο πρώτα ήταν τα εγγόνια του Χρήστου Κικίδη, η Βάσια και ο Δημήτρης, δουλέψαμε σε άλλα πρότυπα, και τα 2 γίναν 102.
Υπάρχει μια στενοχώρια, για τον τρόπο που έφυγα, παρόλα αυτά, έσωσα αρχικά την ομάδα, η ομάδα έκανε 7 νίκες, ήθελε άλλες 2 για να συμβεί αυτό, και αμέσως μετά, παραιτήθηκα’’.
Για την ομάδα του Σχηματαρίου, η χρονιά 2016-2017, θα είναι και η τελευταία έως και σήμερα, στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, και για ακόμα μία φορά, θα ζήσει μεγάλες στιγμές.
Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ολοκληρώνει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, βρίσκοντας την ομάδα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Στην διαδικασία των play-offs και με πλεονέκτημα έδρας, θα αποκλείσει την Παναγίτσα στην σειρά των ημιτελικών, μετρώντας ήδη δύο νίκες από την κανονική περίοδο (67-80 εκτός, 66-57 εντός). Χρειάστηκε μόλις ένα παιχνίδι στο κλειστό του Σχηματαρίου, στο οποίο ο Ερμής επικράτησε με 65-50.
Σε μια συγκλονιστική σειρά τελικών απέναντι στον Άρη Θήβας, ο Ερμής θα επικρατήσει με 3-2. Οι δύο ομάδες στην κανονική διάρκεια μοιράζονται τις νίκες, και μάλιστα εκτός έδρας (70-82 στη Θήβα, 72-81 στο Σχηματάρι). Στο πρώτο παιχνίδι, ο Ερμής θα επικρατήσει με σκορ 75-67, και ο Άρης θα ισοφαρίσει εντός έδρας με σκόρ 70-57.
Στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο Σχηματαρίου, με τους φιλάθλους να έχουν δημιουργήσει καταπληκτική ατμόσφαιρα, οι παίκτες του Τσαούση, θα ξεφύγουν στο σκορ στο ημίχρονο με 12 πόντους διαφορά (43-31), ακόμα και με 25 πόντους, με την έναρξη της τέταρτης περιόδου (72-47).
Η ομάδα της Θήβας θα αντιδράσει, και κόντρα στην διαφαινόμενη εύκολη ήττα, θα πλησιάσει στους 5 πόντους 1’:30’’ πριν τη λήξη του αγώνα (75-70). Ο Ερμής όμως θα διατηρήσει την διαφορά, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 78-74, και με κορυφαίους παίκτες τον Φλώτσιο και Γρηγοράκη που σημείωσαν 11 και 14 πόντους αντίστοιχα, θα την οδηγήσουν μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, για 4η φορά, στην ιστορία του Συλλόγου.
Την περίοδο 2017-2018, πρόεδρος είναι οΘάνος Καμινιώτης, στην διοίκηση επίσης οι Κορλός, Κανέλλος, Λαθήρας, Λιάπης, Φλώτσιος, Παπακυριακού, Βλαχογιάννης, Σαμουρέλης, Ματζιούρας, Κικίδης Χρ., Κικίδης Παν., Σαραϊλής, Παλούκης.
Με προπονητή τον Τσαούση η ομάδα για 4η φορά με παρουσία στην Γ’ Εθνική, θα πραγματοποιήσει εξαιτερικές μεταγραφές, θα αποκτήσει τους Πανταζή, Γκρινιάρη, Τσιριμώκο παίκτες προερχόμενοι από την ομάδα της ΑΓΕΧ, τον Θωμά από την ομάδα της Κύμης, και τον Μαρμαρινό, παίκτη με σπουδαία καριέρα επίσης στην ομάδα της ΑΓΕΧ, τον Έσπερο Καλλιθέας, Απόλλων Πατρών, Πάοκ, Πανιώνιο, και άλλες ελληνικές ομάδες, και στο εξωτερικό Ιταλία (Ρόμα, Νάπολι,) Ρωσία (Λοκομοτίβ Ροστόφ), με κορυφαία στιγμή, την κατάκτηση του κυπέλου Σαπόρτα το 2001 με την ομάδα του Αμαρουσίου. Το ρόστερ θα ολοκληρωθεί με τους Κολοβό, Κώνστα, Φλώτσιο, Κουτή, Αγγελέτο, Γυφτονικολό, Ζίμπρα.
Πραγματοποιώντας εξαιρετική χρονιά στο πρωτάθλημα, και με πολύ καλή αγωνιστική παρουσία, με 15 νίκες και 9 ήττες, θα τερματίσει στην άκρως τιμητική 5η θέση στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, χάνοντας την άνοδο στην Β’ Εθνική, για ένα παιχνίδι.
Την περίοδο 2018-2019, πρόεδρος θα αναλάβει ο Θεοφάνης Φλώτσιος, στην διοίκηση συμμετέχουν επίσης ο Ταξιάρχης Τελκής και η Γιώτα Μάμαλη. Ο κ.Νίκος Καφρίτσας, θα είναι ο βασικός, ισχυρός χρηματοδότης της ομάδας, με μεγάλη παραγοντική εμπειρία έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της Λειβαδιάς στην Α’2 Εθνική Κατηγορία, και προσωπική του επιλογή, να μην είναι μέλος της διοίκησης.
Ο Ερμής, θα συμμετέχει για 2η συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας αρχικά με τον Γιάννη Τσαούση προπονητή.Τον επιτυχημένο προπονητή της ανόδου το 2016-2017, θα διαδεχτεί κατά την διάρκεια της χρονιάς, ο Νίκος Οικονόμου, αποτέλεσμα της προσωπικής του γνωριμίας, με τον κ. Καφρίτσα, και θα είναι ο προπονητής της ομάδας, έως και σήμερα. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Σπηλιόπουλο, Πανταζή, Κουτή, Γκρινιάρη, Κώνστα, Φλώτσιο, Μαράντο, Μαλισιόβα, Ετζιάκα, Γιανναλέτσο, και Μεϊντάνη. Με 12 νίκες και 14 ήττες η ομάδα του Ερμή θα καταλάβει την 8η θέση, θα σωθεί την προτελευταία αγωνιστική, και θα οργανωθεί, για την επόμενη χρονιά.
‘’ 1 η Άνοδος, στην Β’ Εθνική κατηγορία ’’.
Την περίοδο 2019-2020, θα είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που θα αγωνιστεί στην Γ’ Εθνική κατηγορία, και θα συνοδευτεί με μία ακόμα ιστορική άνοδο, και για πρώτη τη φορά, στην Β’ Εθνική!
Προπονητής ο Νίκος Οικονόμου, βοηθός ο Κώστας Σίσκος, και ρόστερ τους: Καρακωνσταντάκη, Γκοντόπουλο, Σακελλαράκη, Μιχαήλ, Γεωργίου, Κοπακάκη, Χάλιο, Κουλούρη, Σιδέρη, Δημητριάδη, Γιανναλέτσο, Δέδε.
Στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας Θεοφάνη Φλώτσιο, ‘’είναι η καθιέρωση στα εθνικά πρωταθλήματα, η δημιουργία μιας πολύ καλής ομάδας, η ενσωμάτωση ανθρώπων που να αγαπούν το μπάσκετ, και με την καλή πορεία της να αγκαλιαστεί από την βιομηχανία της περιοχής.
Με προσωπική μου πρωτοβουλία προσεγγίστηκε και προσφέρει ο κ. Καφρίτσας ως χορηγός της ομάδας, ένας άνθρωπος ο οποίος λατρεύει το μπάσκετ, και συνεισφέρει μάλιστα, χωρίς να είναι στο Δ.Σ. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τυγχάνει και κουμπάρος μου, και με την προσωπική του γνωριμία με τον Νίκο Οικονόμου, τον έφερε προπονητή της ομάδος.Χωρίς την παρουσία του δεν θα υπήρχε ομάδα στο επίπεδο αυτό, του είμαι αιώνια ευγνώμων.
Στόχος επίσης, να αναπτυχθούν και τα τμήματα υποδομής και ακαδημιών, από 45 που ξεκινήσαμε αριθμούν σήμερα 110, με σκοπό την επάνδρωση μελλοντικά του αντρικού τμήματος, υπό την επίβλεψη του κ. Οικονόμου. Τέλος, τεράστια επιτυχία αποτελεί η επιλογή τους, στις 50 καλύτερες της Ελλάδας, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια του ΟΠΑΠ, η οποία και συνοδεύεται με ασφάλιση αθλητών, και υποστήριξη σε τεχνογνωσία ‘’.
O Νίκος Οικονόμου, μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες στο χώρο του μπάσκετ, με τεράστια καριέρα και τίτλους, και με κορυφαία διάκριση την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 1996, και συμπαίκτες θρύλους όπως ο Ντομινίκ Γουίλκινς (ο κορυφαίος αμερικανός παίκτης που έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα), και με την Εθνική ομάδα (Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας ).
Για τον Νίκο Οικονόμου, (Οι δηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν, πριν την διακοπή του πρωταθλήματος), ‘’Η δημιουργία σε υψηλό επίπεδο ομάδος εκτός επαρχίας, αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση, και δεν αρκεί μόνο η θέληση.
Ο διοικητικός παράγοντας, όπως για κάθε σύλλογο, έτσι και για την δική μας ομάδα, είναι σημαντικό στοιχείο, οι άνθρωποι του Συλλόγου καθημερινά μοχθούν για να εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας της ομάδας.
Το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, με πολλά και μακρινά ταξίδια στον Βόρειο όμιλο στον οποίο φέτος αγωνιζόμαστε, και με σημαντικό κόστος μετακινήσεων. Διαθέτουμε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ επτά αθλητών με εμπειρία, και με ελλείψεις όπως κ όλες οι ομάδες.
Η άνοδος για μένα, δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όλοι οι αθλητές να απολαμβάνουν καθημερινά αυτό που κάνουν, να μην έχουμε απώλειες κυρίως σε έμπειρους παίκτες, και να έχουν υγεία, ειδικά αυτή την χρονιά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας.
Πέρσι ανέλαβα τις ακαδημίες, χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από το τοπικό στοιχείο, ελπίζω τα επόμενα χρόνια να το έχουμε. Βασίζομαι 100% σε αυτές, και θέλω τα παιδιά να είναι χαρούμενα, να έχουν αρχές στο μπάσκετ και στην ζωή τους, και να δείχνουν ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους.
Θεωρώ επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό, οι προπονητές να έχουν διπλώματα.Τα παιδιά σε σχέση με πέρσι έχουν διπλασιαστεί, και τα παραπάνω θα συνδυάζονται και με το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ, στο οποίο ο Ερμής Σχηματαρίου έχει επιλεχθεί να συμμετέχει.
Στο Σχηματάρι με έχουν αγκαλιάσει, και ήρθα με σκοπό να προσφέρω στο Σύλλογο. Νιώθω την αγάπη του κόσμου, η κοινωνία της περιοχής με έχει αποδεχτεί, είμαι καθημερινά πολλές ώρες, αισθάνομαι και λειτουργώ ως μέλος αυτής, ακόμα, και για τις καθημερινές μου υποχρεώσεις’’.
Καταλαμβάνοντας την 2η θέση πίσω από την ομάδα του ζωγράφου πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, με 10 νίκες και 7 ήττες, και σημειώνοντας θριαμβευτικό διπλό στη Χίο, επικρατώντας του ΒΑΟΛ Χίου με 59-64, στο τελευταίο αγώνα πριν την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας, θα ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Β΄ Εθνική, με προπονητή τον Νίκο Οικονόμου, και βοηθό τον Κώστα Σίσκο, και με κορυφαίο παίκτη της συνάντησης, τον Δημητριάδη με 26 (2) πόντους.
Διατηρώντας το προβάδισμα έως το 35′ (44-55′), και διαφορά 3 πόντων 30” πριν την λήξη του αγώνα, θα φτάσει στην πολύ μεγάλη νίκη με 59-64, που θα τον οδηγήσει στην Β’ Εθνική κατηγορία!
Τα δεκάλεπτα : 20-21, 31-26 (ημίχρονο), 39-49, 59-64. Η σύνθεση του αγώνα: Καρακωνσταντάκης 4, Γκοντόπουλος 16 (3), Σακελλαράκης, Μιχαήλ, Γεωργίου 6 (2), Κοπακάκης, Χάλιος 6, Κουλούρης 6 (2), Σιδέρης, Δημητριάδης 26 (2).
Το ρόστερ 2020-2021 : Αθλητές με εμπειρία, και ανόδους σε Εθνικές κατηγορίες, οι παίκτες που αποτελούν το φετινό ρόστερ της ομάδας: Μπακέας Γιώργος, Παστήρας Κωνσταντίνος, Λούκας Γιάννης, Χατζηγιαννάκης Παναγιώτης, Κυριακόπουλος Ιωάννης, Χάλιος Νίκος, Δημητριάδης Τάσος, Βεσκούκης Σάκης, Ζαρμακούπης Λευτέρης, Καλαμπάκας Δ., Ευαγγελούλης Ετεοκλής, Βάτσιος Βύρωνας και Βάτσιος Αλέξανδρος.
Την φετινή αγωνιστική περίοδο, και μέχρι να διακοπεί αυτό εκ νέου εξαιτίας της πανδημίας, με τον Νίκο Οικονόμου προπονητή της ανόδου και γυμναστή τον Θοδωρή Πάντο, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά, η ομάδα του Ερμή θα αγωνιστεί σε ένα μόλις αγώνα, κρατώντας το προβάδισμα καθ’όλη την διάρκειά του, και με πρωταγωνιστή τον Δημητριάδη με 27 (2) πόντους, θα πετύχει μια μεγάλη ιστορική εκτός έδρας νίκη με 61-72, την πρώτη στην ιστορία του Συλλόγου στην Β’ Εθνική, απέναντι στην ομάδα των Μαχητών Πεύκης.Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 13-21, 29-40 (ημίχρονο), 46-54, 61-72.
Η σύνθεση του αγώνα: Κυριακόπουλος 6 (1), Βάτσιος Α., Παστήρας, Καλαμπάκας 5 (1), Χατζηγιαννάκης, Βάστιος Β., Βεσκούκης 16 (2), Ευαγγελούδης 2, Δημητριάδης 27 (2), Μπακέας 11 (3), Λούκας, Ζαρμακούπης 5 (1).
Ο βοηθός προπονητή, αναμένεται να ανακοινωθεί, με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Με τις ακαδημίες να είναι στην προτεραιότητα για την ομάδα του Ερμή, προπονητές έως πέρσι ο Κώστας Σίσκος και Γιάννης Μητρόπουλος, και φέτος, οι Γιώργος Γυφτονικολός και Γιάννης Μητρόπουλος, υπό την επίβλεψη του Νίκου Οικονόμου.
Ο Ερμής δεν περιορίζεται μόνο στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και σε Χριστουγεννιάτικες γιορτές, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΤ, το 2019 διοργανώθηκε 3ήμερο Χριστουγεννιάτικο camp με πρωτοβουλία του Νίκου Οικονόμου, με δωρεάν την συμμετοχή από νεαρούς αθλητές, με απονομή διπλώματος συμμετοχής, συμμετοχή σε εκδηλώσεις για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ, πανελληνίως γνωστή η περίπτωσή του, διέθεσε επίσης και τα έσοδα του τελευταίου εντός έδρας αγώνα το 2019, στην μικρή Αλεξία, που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα στις Θεσπιές.
Η διοίκηση του Ερμή επίσης αποτελούμενη από τον κ.Θεοφάνη Φλώτσιο πρόεδρο του συλλόγου, Αντώνη Κανέλλο μέλος του Δ.Σ, και Παναγιώτας Μάμαλη μέλος του Δ.Σ και την κ. Χριστίνα Κουτρούμπα υπεύθυνη Τύπου του Ερμή Σχηματαρίου, παρέδωσε μία ευγενή χορηγία 19 στολών πλήρους εξοπλισμού στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής κο Μίχα, στηρίζοντας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα το Α.Τ Σχηματαρίου, ο οποίος και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες, τονίζοντας πως ο Σύλλογος προάγει έργο πολιτισμού, και συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην πανελλήνια διαφήμιση του τόπου.
Η ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου, το 2018, βράβευσε τον Δήμαρχο Τανάγρας κ.Βασίλη Περγάλια, καθώς και τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΤ Αλέξανδρο Ανυφαντή, και τον αντιπρόεδρο Διομήδη Δριχούτη (σημερινό πρόεδρο της ΔΗΚΕΤ), για την συμπαράστασή τους στο σύλλογο, και την συνολική προσφορά τους στον Αθλητισμό της περιοχής.
Ο Ερμής Σχηματαρίου, έχει επίσης καθιερώσει, ετήσιο εργασιακό τουρνουά με την συμμετοχή πολλών ομάδων και με μεγάλη επιτυχία, από το 2014.
Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ: ‘’ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ Γ.Σ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ’’.
Οι Ηλίας Λαθήρας, Σπύρος Τσιώλης, και Χρήστος Σαμουρέλης, προέρχονται από τα ‘’γεννοφάσκια’’ του Ερμή, πάντα κοντά στην ομάδα, και ως αθλητές, στη διοίκηση κατά το παρελθόν, αλλά έχοντας και θεσμικό ρόλο.
Ο Ηλίας Λαθήρας, ίσως ο μοναδικός παίκτης του Ερμή, που η διαδρομή του ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του το 1985 ως αθλητής στίβου, και έχοντας κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια παίδων, θα πεί: ’’ Είμασταν μια παρέα, ζούσαμε για να παίζουμε μπάσκετ, τότε, ακόμα και τα κορίτσια τα βάζαμε σε 2η προτεραιότητα. Το μπάσκετ το ξεκινήσαμε όλα τα παιδιά, με τον Θωμά Αγρογιάννη, τι να πεις για τον άνθρωπο αυτόν. Καθημερινά στο γήπεδο είμασταν 50-60 άτομα, μαζευόταν όλο το Σχηματάρι.
Ήταν ο πρωτομάστορας, το Α και το Ω για το ξεκίνημά μας, μας συμμάζεψε, μας συσπείρωσε, μας οργάνωσε, ζούσαμε και αναπνέαμε γι’ αυτό το πράγμα. Απερίγραπτα συναισθήματα νιώθουμε από εκείνη την εποχή, μία φόρμα και ένα ζευγάρι παπούτσια όταν μας έδινε η ομάδα, δεν ξεκολλάγανε από τα σώμα μας, τόσο πολύ μας άρεσε αυτό.
Ο Βασίλης Μπρατσιάκος ήταν σκληρός, αλλά δίκαιος και δουλεταράς, όπως και η προπόνηση του πολύ σκληρή, σηκωνόμασταν από τα ξημερώματα, κάναμε πρωί-βράδυ, μας αγαπούσε, και τον αγαπούσαμε.
Μεγάλη επιτυχία για το χωριό, η άνοδος το 1993-1994 στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, από τότε άρχισε να γιγαντώνεται η ομάδα από εκεί και πέρα.
Το 2013 σε μία συνάντηση, ένα μάζεμα παιδιών από τον Τάκη Κικίδη, και με τον Αντώνη Κανέλλο, έγινε συζήτηση αν μπορεί η ομάδα να σωθεί, και να μην διαλυθεί, και κάναμε την ομάδα του σήμερα. Ο Ερμής για μένα, ήταν σχολείο ζωής’’.
Ο Σπύρος Τσιώλης, αθλητής της ομάδος από την αρχή, και συμμέχοντας διοικητικά την σπουδαία χρονιά του 2001-2002, θα πεί: ‘’Ξεκινήσαμε από το μηδέν, η ομάδα οφείλει πολλά στον Θωμά Αγρογιάννη. Πήγαινε στο σχολείο για να μαζέψει τα παιδιά στο γήπεδο, όχι μόνο τα αγόρια, αλλά και τα κορίτσια, έκανε πολύ αγώνα γι’ αυτό, είχε μαζέψει 100 αγόρια και 40 κορίτσια για να επιλέξει.
Η ομάδα οφείλει επίσης πολλά, και στον Μιχάλη Καπάκα, τον Χρήστο Κικίδη και τον Αντώνη Κανέλλο, διαθέτοντας πολύ προσωπικό χρόνο καθημερινά, βάζοντας πολλές φορές, και τα αυτοκίνητά τους για να πηγαίνουμε στους αγώνες. Όλος ο κόσμος ασχολείτο τότε με το μπάσκετ, ήταν μεν καινούργιο, αλλά το αγαπούσαν όλοι.
Το μπάσκετ το αγαπάς, όταν γνωρίζεις αυτούς που θα παίξεις, τα παιδιά ήταν ντόπια, ο κόσμος συσπειρωμένος. Ήταν πολύ σημαντικό, για εμάς, και σε εποχές χωρίς γήπεδο, στο τσιμέντο, με τρύπια παπούτσια.
Για την κορυφαία χρονιά το 2001-2002, στην οποία και συμμετείχα στην Διοίκηση, ότι κάναμε, το κάναμε με πολύ αγάπη, πολύ τρέξιμο, ο καθένας στο δικό του κομμάτι, τον δικό του ρόλο, και φτιάξαμε μια τέλεια, μια αήττητη ομάδα στο πρωτάθλημα’’.
Ο Χρήστος Σαμουρέλης, επίσης αθλητής του Ερμή, για χρόνια, και έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης θα πεί: ‘’Με τον Θωμά Αγρογιάννη προπονητή, μαζευόμασταν σε ένα γήπεδο εκατοντάδες παιδιά, και στο τέλος κατέληγε διπλό στο αντρικό και με τον ίδιο να παίζει, κόντρες, αγωνία, για εμάς ήταν το ίδιο σημαντικό, ισάξιο, με ένα επίσημο αγώνα, τόσο μεγάλη ήταν η λαχτάρα.
Ήταν φοβερά, ήταν ωραία αυτά τα χρόνια, με τα ταξίδια που κάναμε, με το λεωφορειάκι του Χρήστου του Κικίδη, που πηγαίναμε σε αγώνες, σε γήπεδα που ήταν τότε σχεδόν όλα ανοιχτά, γινόταν σκοτωμός στα παιχνίδια, αλλά παράλληλα το ευχαριστιόμασταν.
Στα ανοιχτά γήπεδα μας άρεσε να παίζουμε, νιώθαμε ότι είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, θυμάμαι ένα παιχνίδι με το εφηβικό στα ΚΕΤΕ, στο κλειστό της Χαλκίδας, μας φάνηκε άγνωστο, μας έπιασε σχεδόν δέος όταν βρεθήκαμε να παίζουμε με την ομάδα της ΑΓΕΧ, ένα παιχνίδι που τελείωσε 150-51.
Προσωπικά, και ανατρέχοντας στο παρελθόν, με τον Θωμά Αγρογιάννη και τον Γιώργο Κοκκίνη, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, χαίρομαι πολύ που ήμουν μέλος του Ερμή, και κάθε φορά που μιλάμε για εκείνη την εποχή, συγκινούμαστε, και γυρνάμε σ’ αυτήν ’’.
Προπονητές, παράγοντες, σπουδαίοι αθλητές, όλα αυτά τα χρόνια κόσμισαν με την παρουσία τους το Σύλλογο, και συντέλεσαν στο να δημιουργήσει ο ΕΡΜΗΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ, την δική του ιστορία. Τρείς όμως αθλητές, οι Τάκης Κικίδης, Σωτήρης Κώνστας, Γιώργος Φλώτσιος βγαλμένοι από τα σπλάχνα του Συλλόγου, ξεκινώντας από τα μικρά τμήματα του Συλλόγου, με την διαδρομή τους, έβαλαν την δική τους σφραγίδα. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών για την αγάπη τους για το άθλημα, συνεχίζουν να αγωνίζονται ακόμα και σήμερα.
Ο Τάκης Κικίδης, αγωνίστηκε από το 1990-2018 (με εξαίρεση 5 χρόνια), και τα 3 τελευταία στην ομάδα του Γ.Σ.ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ.
Ο Σωτήρης Κώνστας, από το 1990 έως το 2018 (με εξαίρεση 2 χρόνια), θα αγωνιστεί ανελλιπώς στην ομάδα (φέτος με την ομάδα της ΑΓΕΧ).
Για τον Σωτήρη Κώνστα, ‘’η εποχή που ξεκίνησα να αγωνίζομαι ήταν η εποχή της αγνότητας, της παρέας. Πραγματοποιώντας τα πρώτα μου μπασκετικά βήματα, η εναλλαγή των συναισθημάτων, της χαράς μετά από νίκη, και της λύπης μετά από ήττα, ήταν πολύ έντονα.
Όλη αυτή η πορεία όμως, με βοήθησε να εξελιχθώ ως αθλητής και να βελτιωθώ ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος, και μέσα από αυτή έμαθα να διαχειρίζομαι συνθήκες και καταστάσεις, μέσα και έξω από τα γήπεδα.
Το 1995-1996 αποτελεί για μένα μία πολύ σημαντική χρονιά με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη, είναι ο άνθρωπος που θα με καθιερώσει ως βασικό στην ομάδα, και στην οποία αναδείχθηκα πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Επίσης η 1η άνοδος στην Α’ Ε.Σ.Κ.Α.Σ.Ε το 1993-1994, η 1η στην Γ΄ Εθνική κατηγορία το 2001-2002, και η αντίστοιχη του 2016-2017 είναι οι χρονιές, που έχουν μείνει χαραγμένες βαθιά στην μνήμη μου’’.
Ο Γιώργος Φλώτσιος, από το 1995-2018 (με εξαίρεση 2 χρόνια αγωνιζόμενος με την ομάδα της Κύμης), από πέρσι αγωνίζεται με την ομάδα του Γ.Σ. Κάδμου.
Για τον Γιώργο Φλώτσιο,‘’ όταν άρχιζα να κάνω τα πρώτα μου μπασκετικά βήματα το 1995, αγωνιζόμενος με την ομάδα του παιδικού τμήματος, είχα την χαρά, όταν με το τελείωμα των αγωνιστικών υποχρεώσεων του, να ενσωματωθώ στην ομάδα του αντρικού από τον προπονητή μου Γιώργο Κοκκίνη, ο οποίος και θα με καθιερώσει, θα μου δώσει σημαντικό χρόνο συμμετοχής σε κρίσιμα παιχνίδια, για να επιτευχθεί ο στόχος της ομάδας.
Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν με το αντρικό, στο κλειστό της Λιβαδειάς, με αντίπαλο την τοπική ομάδα, και με πολύ έντονα τα συναισθήματα από εκείνη την ημέρα. Έντονα ήταν και τα συναισθήματα την επόμενη χρονιά, και της πίεσης που ένιωσα για να σωθεί η ομάδα, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε, την τελευταία αγωνιστική.
Χρονιά σταθμός θεωρώ το 2001-2002, όταν μετά από χρόνια ταλαιπωρίας με προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα, αλλά και για δύο χρόνια χρησιμοποιώντας ως έδρα το κλειστό της Χαλκίδας, είχαμε πλέον τις προϋποθέσεις, για να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Αυτό έγινε με την ολοκλήρωση του νέου μας κλειστού γηπέδου, την ενίσχυση της ομάδας με πολύ αξιόλογους παίκτες και πολύ καλούς χαρακτήρες, ανέβηκε επίπεδο, και καταφέραμε την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία, που θεωρώ και την πιο σημαντική χρονιά στην καριέρα μου.
Αυτές οι αλλαγές, με έκαναν να αγαπήσω περισσότερο το μπάσκετ, και να αγωνίζομαι ως και σήμερα’’.
Στους αθλητές που έχουν σημαδέψει την ιστορία του Συλλόγου και έγινε ένα με το Σχηματάρι, χωρίς να προέρχεται από τα φυτώριά του, αλλά από μεταγραφή, αποτελεί αναμφίβολα ο Γιώργος Γυφτονικολός. Με πληθωρική παρουσία στα χρόνια που αγωνίστηκε, ενσωματώθηκε με την τοπική κοινωνία, πρόσφερε πολλά στην ομάδα του Σχηματαρίου, και από φέτος είναι προπονητής στις ακαδημίες του Ερμή.
Αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ερμή, από το 1997 έως το 2006, και από το 2014 έως το 2018, και από πέρσι αγωνίζεται με την ομάδα της Α.Ε.Ε Παναγίτσας στην Γ’ Εθνική.
Για τον Γιώργο Γυφτονικολό, ‘’ δεν περίμενα όταν ήρθα το 1997 την πρώτη φορά στο Σχηματάρι, ότι θα μείνω, για εννέα συνεχόμενα ολόκληρα χρόνια.
Για την απόκτησή μου, δόθηκαν τότε 2.000.000 δραχμές στην ΑΓΕΧ για να με αποκτήσει, ενδεχομένως να ήταν και η πιο ακριβή μεταγραφή που είχε γίνει εκείνη την εποχή στην κατηγορία.
Από την επόμενη χρονιά, υπήρχαν προτάσεις από τον Κάδμο Θήβας αρχικά, ο Χρήστος Κικίδης όμως αρνήθηκε, τηλεφωνώντας ο ίδιος στους παράγοντες του Κάδμου, όπως και από τον Γυμναστικό Χαλκίδας αργότερα.
Τον Χρήστο Κικίδη τον θεωρώ μπασκετικό μου πατέρα, περάσαμε πολλά μαζί. Το Σχηματάρι το ένιωσα οικογένειά μου, δέθηκα πολύ με την ομάδα, και με όλα τα παιδιά, περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές.
Αγωνιστικά, από το 1997 έως το 2001 κάθε χρόνο φτάναμε στην πηγή και τελικά δεν καταφέρναμε την άνοδο. Το 1997-1998 για παράδειγμα, αυτοκτονήσαμε όταν κερδίζαμε στη Μαλεσίνα με ένα πόντο λίγο πριν τη λήξη, και τελικά χάσαμε στο τέλος με βολές του Παπαμάρκου, και ενδεχομένως ανύπαρκτου φάουλ. Το ίδιο συνέβη και το 2000-2001, όταν είχαμε το 2-0 και το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην ομάδα της Λαμίας, και τελικά αποκλειστήκαμε από τον τελικό.
Ήταν πολύ μεγάλο μειονέκτημα το γεγονός ότι κάναμε προπονήσεις και αγωνιζόμασταν σε ανοικτό γήπεδο, για δύο χρόνια, είχαμε έδρα το κλειστό της Χαλκίδας.
Το 2001-2002 θεωρώ την πιο σημαντική χρονιά στην καριέρα μου στο Σχηματάρι, όπως και αυτήν του 2016-2017. Ήταν η 1η χρονιά με το κλειστό γήπεδο, υπήρχε σταθερή διοίκηση, προπονητής πολυνίκης ο Σωτήρης Γερμανός. Το γήπεδο μας έδωσε φτερά, ο κόσμος πολύς, γέμιζε το γήπεδο, απέκτησε άλλη λογική η ομάδα, και ιδανικές συνθήκες να δουλέψεις.
Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις και πολύ όμορφα συναισθήματα, νιώθω ότι ανήκω στην μπασκετική οικογένεια του Ερμή, και κομμάτι της ιστορίας του’’.
Ένας από τους παίκτες που σημάδεψαν την ιστορία του Ερμή Σχηματαρίου, είναι αναμφισβήτητα ο Νίκος Καπελέρης. Ένας αθλητής ο οποίος προέρχεται από την δεξαμενή ανεξάντλητων ταλέντων της Α.Γ.Ε.X που έβγαζε η ομάδα της Χαλκίδας εκείνη την εποχή, με πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα εφήβων και παίδων πανελλαδικά, και που με την σειρά της, τροφοδοτώντας για σειρά ετών τις ομάδες της Στερεάς Ελλάδας, αναβάθμιζε και τα πρωταθλήματά της. Είναι ο παίκτης που έδωσε άλλη βαρύτητα, υψηλής ποιότητας αθλητής και ήθους, παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Την χρονιά που ήρθε στον Ερμή το καλοκαίρι του 2001, ο Νίκος Καπελέρης, φάνταζε, ως ο Γκάλης του Σχηματαρίου.
Ο Νίκος Καπελέρης, θα πεί: ‘’ Όταν ακόμα ήμουν στην ομάδα της ΑΓΕΧ, και παίζοντας σε υψηλό επίπεδο, είχα αποφασίσει να σταματήσω το μπάσκετ, παρότι είχαμε εκείνη την χρονιά ανέβει κατηγορία, και έχοντας μια απίστευτη προσφορά από την ομάδα, να μείνω. Για μένα, δεν ήταν τα χρήματα η προτεραιότητά μου, αλλά η επαγγελματική μου δραστηριότητα. Παντρεύτηκα και ήρθα στο Σχηματάρι, ως μόνιμη πλέον κατοικία.
Εκείνη την χρονιά, το 2001-2002, βρέθηκα στον Ερμή. Έχοντας την πρώτη μου επαφή με τον Γιώργο Γιαννάκη, τον Γιάννη Τσίτση, τον Σωτήρη Κώνστα, αλλά και με τα υπόλοιπα παιδιά, σκέφτηκα γιατί να μην παίξω, για χόμπι και για να γυμνάζομαι, και έτσι ενσωματώθηκα στην ομάδα.
Στην πρώτη μου προπόνηση, η αλήθεια είναι ότι έπεσα από τα σύννεφα. Το μπάσκετ που παιζόταν, έμοιαζε με το Λιθουανικό σε σχέση με ότι είχα συνηθίσει στις προηγούμενες ομάδες μου. Στην πορεία προσαρμόστηκα στα νέα δεδομένα, πάντα δούλευα σκληρά στην προπόνηση, η ομάδα σταδιακά βελτιωνόταν, πήρα πράγματα από τα παιδιά, και παράλληλα έδωσα.
Τον Σωτήρη Γερμανό δεν τον είχα ζήσει έως τότε σαν προπονητή, έκανε μεγάλη προσπάθεια να μας δέσει ως ομάδα, ακόμα και με τα αστεία του. Δούλευε καθημερινά γι’ αυτό, και καταφέραμε με την παρουσία του να ανέβουμε στην Γ’ ΕΘΝΙΚΗ, αήττητοι, με 20-0 στο πρωτάθλημα. Ο κόουτς, ακόμα μας χρωστάει ένα γεύμα με αστακούς, που μας είχε υποσχεθεί.
Εκείνη την εποχή, στην κατηγορία υπήρχαν παίκτες με παραστάσεις, ειδικά στην ομάδα του Κάδμου ο Αποστόλης Αναστασίου, ο Νίκος Δεληνικόλας, ο Γιώργος Γιαννόπουλος (μου είχε πάρει την θέση στην Εθνική νέων), όλοι πολύ καλοί παίκτες.
Την βραδιά του τελικού με τον Κάδμο, είμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, είχα ζήσει τέτοιες στιγμές με την ΑΓΕΧ, τον ΒΑΟ, είναι από τα παιχνίδια που περιμένεις, έχεις την αγωνία της αναμονής. Πριν από το παιχνίδι, νιώθαμε πολύ καλά, ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίσουμε.
Στο μπάσκετ όλα τα βλέπω ευχάριστα και θετικά, ακόμα και τις δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν, είναι μέρος του παιχνιδιού, έχω πολύ καλές αναμνήσεις’’.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, στην ιστορική αυτή διαδρομή, να μην αναφερθούν πολύ σημαντικές προσωπικότητες, που διαμόρφωσαν την ιστορία του Ερμή Σχηματαρίου :
Οι βουλευτές κ. Αλέκος Ακριβάκης, Γιώργος Κατσιμπάρδης, Ευάγγελος Μπασιάκος, Λουκάς Αποστολίδης, και Μιχάλης Γιαννάκης, όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησαν πολύ, και συντέλεσαν στα μέγιστα για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, οικονομικής ενίσχυσης των ομάδων διαχρονικά, όπως επίσης και στην δημιουργία του ανοικτού γηπέδου στίβου, ‘’Ευάγγελος Δεπάστας’’.
‘’ Άλλωστε, όλα ξεκίνησαν, από την δημιουργία του Γ.Σ Ερμή Σχηματαρίου, ως ενός Συλλόγου στίβου’’.
Γ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ: ‘’ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΕΩΣ ΤΟ 2015, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ’’.
Το Σχηματάρι έχει την τύχη διαχρονικά, με την Δημοτική αρχή, να υποστηρίζει τις ομάδες της περιοχής, και τον αθλητισμό γενικότερα, σε όλα τα επίπεδα.
Περιοχή στην οποία εδώ και μία 20ετία τουλάχιστον αναπτύχθηκε μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα, απασχολώντας εργαζόμενους από πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Αττικής.
Ο Βαγγέλης Γεωργίου, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, δεν διετέλεσε μόνο Δήμαρχος Σχηματαρίου την περίοδο από το 1995 έως το 2014 (από 1.1.2011 Δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου Τανάγρας), αποτελεί για τον Ερμή Σχηματαρίου ένα από τα ιδρυτικά μέλη της δημιουργίας του Συλλόγου θα πεί:
’’Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, που συντέλεσα ως ιδρυτικό μέλος το 1985 μαζί με συντοπίτες μου στην δημιουργία του Ερμή Σχηματαρίου αρχικά ως Σύλλογος στίβου, και με τον ενθουσιασμό που μας μετέφερε ο Ευάγγελος Δεπάστας. Ένας άνθρωπος- αθλητής που είχαμε την τύχη τότε να έχουμε στο Σχηματάρι, και να μας εμπνεύσει με το όραμά του για την δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου ανοιχτού στίβου που θα φιλοξενεί αγώνες στίβου, και θα αποτελεί πρότυπο κέντρο αθλητισμού για την νεολαία.
Εκτός από Πρωταθλητής Ελλάδας, βαλκανιονίκης, αποτελούσε την εποχή που αγωνιζόταν, ως έναν από τους τρείς καλύτερους σε ήθος αθλητές στην Ελλάδα. Το όραμά του, η κατασκευή γηπέδου ανοικτού στίβου, το κατατάσσει στο 5ο μεγαλύτερο στάδιο σε διαδρομές (εννέα) στην Ελλάδα, άρτια εξοπλισμένο, και έχοντας φιλοξενήσει εκτός από τους βαλκανικούς αγώνες στίβου, και δύο φορές πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες. Θα ήθελα να αναφέρω τον Τάκη Θεοδώρου, που αγκάλιασε το στολίδι αυτό, και προσφέρει τα μέγιστα για τον εξοπλισμό του και την διατήρησή του. Είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους, με αγάπη στο άθλημα, και να το προωθούν.
Το μπάσκετ, από πολύ νωρίς, με είχε συναρπάσει η υγεία που έβγαζε το άγνωστο ως εκείνη την εποχή άθλημα για την περιοχή μας. Γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο γήπεδο, να δείχνουν ενθουσιασμό, και να αναδεικνύουν με την στάση τους και την συμπεριφορά τους, τον πραγματικό αθλητισμό. Είχαμε την τύχη να έχουμε τότε τον Θωμά Αγρογιάννη, άνθρωπος με ήθος και αξιοπρέπεια, που μαζί με την διοίκηση, κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς γήπεδο, κατάφερε να διατηρήσει ενεργά τα τμήματα που δημιουργήθηκαν, όπως και των γυναικών, πράγμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής. Πρόσφερε πολλά στον Σύλλογο, του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Η πορεία του Συλλόγου τα επόμενα χρόνια και τα αποτελέσματά του, η άνοδος το 1994 για πρώτη φορά στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ, σταδιακά έστελναν ένα μήνυμα, για υποδομές.
Ως Δήμαρχος Σχηματαρίου από το 1995, πρώτος στόχος ήταν η κατασκευή για ένα γήπεδο, το οποίο δεν θα είχε την δυνατότητα μόνο την διεξαγωγή αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, και ρυθμικής γυμναστικής, αλλά θα αποτελεί και έναν πολυχώρο πολιτισμού, με πολιτιστικές δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην ιδέα αυτή να καταργηθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου ως τότε, δεχτήκαμε κριτική, επικρατούσε η άποψη καταστροφής του περιβάλλοντος χώρου, και ιδανικό χώρο κατασκευής του έξω από την κοινότητα της περιοχής, στο σημείο του ανοικτού γηπέδου στίβου σήμερα. Ο χώρος που κατασκευάστηκε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, όχι μόνο δεν καταστράφηκε, αλλά έγινε σημείο αναφοράς για τους πολίτες μας και την νεολαία μας, είναι ο σωστός χώρος ως προς την προσβασιμότητα του, σωστά δημιουργήθηκε εκεί. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να γινόταν το ίδιο και για το γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η κατασκευή και έγκρισή του, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, έγιναν πολλές ενέργειες για να συγκροτηθεί ένας πλήρης φάκελος. Όταν ανακοίνωσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, δεν το πίστευαν ούτε οι δικοί μου σύμβουλοι. Για μένα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στο Δήμο, φαίνεται άλλωστε από όλες τις δραστηριότητες που έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει το στάδιο.
Η ομάδα προπονείτο πλέον σε νορμάλ συνθήκες, έδειξε τον βαθμό δυναμικότητας της στο παρκέ την ίδια χρονιά που ολοκληρώθηκε, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2001-2002 για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε μία υπέροχη χρονιά για το Σχηματάρι.
Νομίζω ότι το πάθος των αθλητών και των παραγόντων του Ερμή, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν μία ώρα αρχύτερα, στην κατασκευή του κλειστού, και η ολοκλήρωσή του, η αφετηρία για να ανέβει ο Σύλλογος ένα ακόμη επίπεδο, και την δυνατότητα να αγωνίζεται πλέον η ομάδα και σε εθνικές κατηγορίες, να μας χαρίσει τα επόμενα χρόνια πολλές χαρές και επιτυχίες, και να διαφημίσει την περιοχή μας.
Ήθελα επίσης να αναφερθώ και για ένα έργο το οποίο θεωρούσα, και θεωρώ επίσης κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου, του οποίου η μελέτη αρχικά προέβλεπε την κατασκευή 50άρας πισίνας. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της, αρκετά μεγάλο για την εποχή. Έδωσα εντολή στους μηχανικούς δημιουργίας μελέτης, για κατασκευή 25άρας πισίνας, με γεωθερμία και φωτοβολταϊκά.Το κόστος αυτομάτως περιοριζόταν στο 1/3. Δημοπρατήθηκε από την περιφέρεια, αλλά το έργο κόλλησε με την κρίση που προέκυψε, και έτσι, παρέμεινε η εργασία στα χωματουργικά. Εύχομαι μια μέρα, η κατασκευή του κλειστού κολυμβητήριου να γίνει πραγματικότητα, έργο το οποίο θα κάνει τον Δήμο μας, πρότυπο Αθλητικού κέντρου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πώ, ότι ο Αθλητισμός για μένα και το συμβούλιό μου, ήταν βασικός στόχος για τα παιδιά μας να έχουν επιλογές, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, την ρυθμική γυμναστική. Δικαιώνεται η άποψη, ότι ο Αθλητισμός = πολιτισμός και υγεία, σε αυτό πρέπει να επικεντρωνόμαστε όλοι, από την Δημοτική αρχή, έως τον πολίτη.
Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω διαχρονικά, όλους τους παράγοντες των ομάδων, που διέθεσαν και διαθέτουν πολλές ώρες για την ανάπτυξη του Αθλητισμού στον τόπο μας.
Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δόθηκε, να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, και να ανασύρω μνήμες, εικόνες, και παραστάσεις, από εκείνα τα πολύ όμορφα χρόνια’’.
”ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΑΝΤΩΝΗ”
Έχοντας διατελέσει αθλητής του Ερμή Σχηματαρίου για 2 χρόνια (1990-1991 & 2000-2001), και 14 ως διοικητικός παράγοντας του Συλλόγου (2001-2015), ανέλαβα το ειδικό βάρος μίας ιστορικής αναδρομής , από την αρχή της ίδρυσής του, έως και σήμερα.
Κατά την διάρκειά του, και έχοντας μια αποχή από τον χώρο του μπάσκετ για 5 περίπου χρόνια, από όλες τις επαφές που είχα το διάστημα αυτό για την συλλογή πληροφοριακού και φωτογραφικού υλικού, με συμπαίκτες μου, προπονητές μου, και παράγοντες με τους οποίους συνεργάστηκα, σταδιακά, αυτές με επέστρεψαν στο παρελθόν, ενώθηκαν εποχές, μοιράστηκα αναμνήσεις και εικόνες, επανήλθαν στιγμές, και συναισθήματα.
Κατά την διάρκεια των 35 ετών ζωής του Συλλόγου, όλοι πρόσφεραν με την παρουσία τους, με τα λάθη, αλλά και με τις σωστές αποφάσεις τους. Η προσπάθειά μου πέρα από τα γεγονότα, και τις καταγραφές με τις λιγότερες δυνατές αποκλίσεις, ήταν να αναδείξει όλους όσους είχαν, και έχουν ξεχωριστή συμβολή, διαμόρφωσαν την ιστορία του, και που χωρίς την παρουσία τους, ίσως ήταν διαφορετική. Αν κάποιος ενδεχομένως αδικήθηκε, ζητώ συγνώμη, δεν έγινε με πρόθεση.
Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, για την βοήθεια και παροχή του πληροφοριακού & φωτογραφικού υλικού, τους: Χρήστο Κικίδη και Αντώνη Κανέλλο, Σπύρο Τσιώλη, Σωτήρη Κώνστα, Γιώργο Φλώτσιο, Γιάννη Τσίτση, Νίκο Καπελέρη, Βαγγέλη Σιαμπάνη, Φάνη Φλώτσιο, Γιώτα Μάμαλη, και Αποστόλη Αναστασίου.
Ιδιαίτερα, τον Μιχάλη Καπάκα ο οποίος μου έδωσε ξεχωριστή διάσταση στην προσέγγιση του ξεκινήματος της ζωής του Ερμή Σχηματαρίου, την οποία και θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως και τον κ. Τάκη Θεοδώρου.
Ευχαριστώ πολύ, αθλητές, προπονητές και παράγοντες, που δέχτηκαν να μιλήσουν και να καταγραφούν οι δικές τους αναμνήσεις και τα συναισθήματά τους, από τα απίστευτα χρόνια των ανοικτών γηπέδων, του κρύου και της βροχής, που είχαμε την τύχη να ζήσουμε, έως το σήμερα.
Ευχαριστώ θερμά, τον Δήμαρχο κ. Γεωργίου, για την τιμή που μου έκανε, και την δυνατότητα που μου έδωσε να περιγράψει την συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στο μπάσκετ αλλά και στον Αθλητισμό γενικότερα στην περιοχή του Σχηματαρίου όλα αυτά τα χρόνια, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, παράγουν πολύ σημαντικό, και σοβαρό, κοινωνικό έργο.
Ευχαριστώ τέλος, τον Παναγιώτη Νικολάου από το Stereabasket, επίσης για την δυνατότητα που μου έδωσε, να αναπτύξω αυτό το αφιέρωμα για τον Ερμή Σχηματαρίου και να τον συγχαρώ, για την καταπληκτική δουλειά που κάνει.Το μπάσκετ της Στερεάς Ελλάδας, του οφείλει πολλά.
Εύχομαι η επόμενη ημέρα, να έρθει το συντομότερο δυνατό για όλους, με αισιοδοξία, η πανδημία, ήρθε να μας υπενθυμίσει, ότι τίποτε δεν είναι πιό σημαντικό, από την υγεία, και την ατομική μας ελευθερία.
Θα ήθελα, αυτήν την ιστορική αναδρομή, να την αφιερώσω σε ένα άνθρωπο με ανεκτίμητη προσφορά, με τον οποίο έχω ζήσει πολύ ωραίες στιγμές, και η αιτία που με συγκίνησε, τον Θωμά Αγρογιάννη.
.stereabasket.gr