Μήνυμα Γκορμπατσόφ σε Μπάιντεν – Πούτιν: «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι ανεπίτρεπτος»

Ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ζήτησε από τους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας να υιοθετήσουν αυτή τη διατύπωση για τα πυρηνικά

Ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρότεινε στους ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσουν την διατύπωση που λέει ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι ανεπίτρεπτος.

«Αυτές τις μέρες η Ρωσία πρότεινε σε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις την διατύπωση που λέει ότι «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι ανεπίτρεπτος, σ’ έναν τέτοιο πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει νικητής». Τι τους εμποδίζει να κάνουν κάτι τέτοιο; Ας το κάνουν αρχικά οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ελπίζω και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν. Η κοινωνία των πολιτών, οι επιστήμονες, η νεολαία, όλοι πρέπει να το απαιτήσουν αυτό», αναφέρεται στο μήνυμα του Γκορμπατσόφ προς τους συμμετέχοντες στην διάσκεψη με τίτλο «Ο άνθρωπός που άλλαξε τον κόσμο», το οποίο ανάγνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ιδρύματος Γκορμπατσόφ και διερμηνέας του πρώτου προέδρου της ΕΣΣΔ Πάβελ Παλαζιτσένκα.

Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Γκορμπατσόφ είπε ότι έλαβε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Τζο Μπάιντεν (για την 90η επέτειο των γενεθλίων που ήταν στις 2 Μαρτίου) στο οποίο επισημαίνει ότι η παράταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα του πυρηνικού αφοπλισμού.

«Στην διεθνή πολιτική (υπάρχει) μια κολοσσιαία αδράνεια. Τον Ψυχρό Πόλεμο προσπάθησαν να τον σταματήσουν και πριν από εμάς, υπήρξαν τέτοιες προθέσεις, συναντήσεις, συνομιλίες. Και κάποια πράγματα είχαν επιτευχθεί. Υπέγραφαν καλές συνθήκες, συμφωνίες, αλλά στη συνέχεια όλα σταματούσαν. Γιατί συνέβαινε αυτό; Μάλλον γιατί συνέχιζαν να σκέφτονται με τον παλιό τρόπο σκέψης, δεν μπορούσαν να απαλλαγούν από την επιθυμία να έχουν μονομερή οφέλη», αναφέρει στο μήνυμά του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επισημαίνοντας ότι για να σταματήσει ο ψυχρός πόλεμος ήταν αναγκαίο να ξεπεραστεί η διάσταση μεταξύ λόγων και έργων.

Σχετικά