Την απαλλαγή από το ενοίκια του Απριλίου για όλες τις επιχειρήσεις που και σήμερα δεν καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα, αλλά και του Μαΐου (για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές) σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να της βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα το μέτρο αφορά τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, ενώ δεν αποκλείεται να το επεκτείνει και για άλλους κλάδους που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ το μήνα κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των μηδενικών ενοικίων για ακόμα δύο μήνες το κόστος θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ (διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου). Εκτός από τα μηδενικά ενοίκια η κυβέρνηση θα επεκτείνει και τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τους πληττόμενους ΚΑΔ. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το ελληνικό κράτος ως εξής:
1. Καταβολή αποζημίωσης που θα ανέλθει στο 80% των απολεσθέντων ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου σε όσους ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν ακίνητά τους στις επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλουν ενοίκιο .
2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου των μηνών Απριλίου και Μαΐου για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Η απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεων αυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των τέκνων των εργαζομένων αυτών.
3. Καταβολή αποζημίωσης στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι αποζημιώσεις αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος η κυβέρνηση αντιμετώπισε δύο σημαντικά ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με τα μισθώματα, δίνοντας λύσεις. Συγκεκριμένα επιλύθηκε το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών μετά τις 20/3/2020 καθώς και το θέμα με τα υποκαταστήματα πληττόμενων επιχειρήσεων.
Με σχετική απόφαση (Α. 1040/2021) προβλέπεται ότι σε υποκατάστημα πληττόμενης επιχείρησης στο οποίο επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, ενώ η έδρα εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά 40%, τότε η επιχείρηση συνολικά δικαιούται πλήρους απαλλαγής του ενοικίου. Σε αυτή την περίπτωση το υποκατάστημα συμπαρασύρει την έδρα και απαλλάσσεται 100% της καταβολής του μισθώματος το σύνολο της επιχείρησης.
Για παράδειγμα: Το κεντρικό κατάστημα της πληττόμενης επιχείρησης με κύρια δραστηριότητα “Επεξεργασία τσαγιού και καφέ” που δικαιούται μείωση μισθώματος κατά 40% και το υποκατάστημα είναι καφετέρια που έχει κλείσει με κρατική εντολή και δικαιούται απαλλαγή κατά 100% της καταβολής του μισθώματος, τότε συνολικά η επιχείρηση δικαιούται πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, τόσο για το κεντρικό όσο και για το υποκατάστημα.