Κατατίθεται αύριο ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Κατατίθεται αύριο ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα λάβει την τελική έγκριση των θεσμών για αναίρεση του μέτρου περικοπών

Κατατίθεται αύριο στις Βρυξέλλες το σχέδιο του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα περιλαμβάνει ή όχι τις περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο, η απόφαση για το εάν θα προχωρήσει ή όχι το εν λόγω μέτρο δεν αναμένεται πριν το Δεκέμβριο. Ανεξάρτητα με το εάν θα αναφέρονται ή όχι οι μειώσεις στον αυριανό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις η τελική απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η διαδικασία που προβλέπεται

Ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθεί αύριο στην Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει την εισήγησή της περί τα μέσα Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3η Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται η οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει πως θα λάβει την τελική έγκριση των θεσμών για αναίρεση του μέτρου, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί. Ενδεικτικό είναι ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην ανάλυση των δημοσιονομικών στοιχείων Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 που έδωσε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα το 2018. Όπως αναφέρει, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο κατά 868 εκατ. ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ενσωμάτωνε δυο σενάρια για τις συντάξεις. Στο βασικό σενάριο, οι συντάξεις κόβονται και ταυτόχρονα εφαρμόζονται τα αντίμετρα.

Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα, διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας τον μνημονιακό στόχο 3,5% του ΑΕΠ. Στο εναλλακτικό σενάριο, με «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ, αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μαχαίρι στις συντάξεις. Στο σενάριο αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται το 2019 στο 3,56%, οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον 3,5% του ΑΕΠ.

Με βάση το βασικό σενάριο, οι συνταξιούχοι θα χάσουν 2,065 δισ. ευρώ, ποσό που θα έρθουν να εξισορροπήσουν περίπου ισόποσα αντίμετρα μεταξύ των οποίων:

• 600 εκατ. ευρώ επιδότηση ενοικίου
• 190 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα
• 260 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα
• 140 εκατ. ευρώ για δημιουργία νέων μονάδων σχολικής εκπαίδευσης
• 300 εκατ. ευρώ για ενίσχυση επενδύσεων
• 260 εκατ. ευρώ για προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ,
• 240 εκατ. για επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στο εναλλακτικό σενάριο δεν εφαρμόζονται οι περικοπές των συντάξεων, δεν εφαρμόζονται όμως και τα αντίμετρα, με εξαίρεση τα οικογενειακά επιδόματα. Το περιβόητο επίδομα στέγασης και ενοικίου, το οποίο είχε προσδιοριστεί στο Μεσοπρόθεσμο σε 600 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμόζεται και συρρικνώνεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, στο εναλλακτικό σενάριο προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα πακέτο θετικών μέτρων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ (756 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθούν τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία περιλαμβάνονται σε όλα τα σενάρια), το οποίο αναλύεται σε:

• 263 εκατ. ευρώ για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (μεσοσταθμική μείωση κατά 10%)
• 229 εκατ. ευρώ για μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
• 150 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου
• 103 εκατ. ευρώ για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στους νέους εργαζόμενους
• 22 εκατ. ευρώ για ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και
• Ενίσχυση Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το κόστος της οποίας έχει αποτυπωθεί και στο βασικό σενάριο

Στα θετικά μέτρα του 2019 προβλέπεται η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 10% και η μείωση του εταιρικού φόρου από το 29% στο 28%. Και τα δυο μέτρα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος για το επόμενο έτος καθώς θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2019.

Σχετικά