Ήταν μία μικρή βλάβη, η οποία όμως αναστάτωσε τον κόσμο. Δύο λεπτά μετά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, η αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ακυρώθηκε.
Ευτυχώς, οι δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτό, ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία ασφαλή, αλλά σε συνθήκες υψηλής βαρύτητας, επάνοδο στην ατμόσφαιρα και τελικά να προσεδαφιστούν.
Ο Ντμίτρι Ρακόζιν, επικεφαλής του ρωσικού διαστημικού προγράμματος Roscosmos, δήλωσε ότι διεξάγεται ανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια.
Με δεδομένο ότι το ρωσικό σύστημα των Σογιούζ αποτελεί τον μόνο τρόπο να αποστέλλονται άνθρωποι στο διάστημα, το πρόγραμμα παραμένει στάσιμο έως τον Δεκέμβριο τουλάχιστον.
Οι Αμερικανοί δεν έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα να παρέμβουν, από τότε που τερμάτισαν την ανάπτυξη του προγράμματος Space Shuttle, για οικονομικούς λόγους.
Το 2011 οι ΗΠΑ σταμάτησαν να πληρώνουν κατά μέσο όρο $1,5 δισεκατομμύριο για κάθε διαστημική πτήση. Αρχικά η NASA προσδοκούσε να χρησιμοποιήσει από το 2014 το νέο πρόγραμμα Constellation που θα αντικαθιστούσε το Space Shuttle, για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη. Αλλά κι αυτό το πρόγραμμα ματαιώθηκε το 2010 «λόγω υπερβολικών εξόδων».
Από τότε είχαν δοκιμασθεί εναλλακτικά προγράμματα μέσω ιδιωτικών εταιρειών, όπως της SpaceX και της Orbital ATK, για τη μεταφορά εφοδίων στον διαστημικό σταθμό, με τη συνεργασία της Boeing.
Αρχικά τα διαστημόπλοια αυτά επρόκειτο να είναι έτοιμα για δοκιμαστική πτήση το 2017, αργότερα όμως αναβλήθηκε το πρόγραμμα για το 2018 και κατόπιν για τον Απρίλιο του 2019 τόσο όσον αφορά τη SpaceX όσο και την Boeing, της οποίας το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του επόμενου χρόνου.
Οι αμερικανικές Αρχές υπολογίζουν ότι αποκλείεται να εκτοξευτεί νωρίτερα από το 2020 αμερικανικό διαστημόπλοιο προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η υποχρέωσή της να στέλνει Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λήγει τον Απρίλιο του 2019.
Η ανανέωση του συμβολαίου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εξαρτάται όμως και από το επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων, δεδομένου μάλιστα ότι ο υπεύθυνος της Roscosmos Ρακόζιν περιλαμβάνεται στη «μαύρη» λίστα των Ρώσων πολιτών στους οποίους έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις. Ο ίδιος ο Ρακόζιν είχε αναρτήσει στο Τwitter το εξής σχόλιο: «Η NASA θα αρχίσει να στέλνει αστροναύτες με τραμπολίνο».
Η εκτόξευση της 11ης Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια που σχετιζόταν με εκτόξευση ή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.
Στην περίπτωση που οι ρωσικές έρευνες δεν καταλήξουν στην αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκτοξεύσεις των Σογιούζ, τότε θα προκληθεί σοβαρό ζήτημα με τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Πληροφορίες από «The Economist».