Μυστήριο με την εκτέλεση του Έλληνα στην Αλβανία. Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες

permissos.gr

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε νεκρός ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας στην Αλβανία – Επιχείρησαν να κατεβάσουν τη σημαία από το σπίτι του λένε οικείοι του – Οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν πως άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών – Ακολούθησε καταδίωξη και τον εκτέλεσαν με δυο σφαίρες μια στο κεφάλι και μια στο θώρακα – Όλο το χρονικό του αιματηρού περιστατικού

Ένας Έλληνας πολίτης, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας, έπεσε νεκρός ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στην Αλβανία, με τις αιτίες που οδήγησαν στην εκτέλεσή του από τους Αλβανούς αστυνομικούς να καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών, με μια σκληρή ανακοίνωση, ζητά εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές.

Η αρχική πληροφόρηση ανέφερε πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε υψώσει ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των πεσόντων στους Βουλιαράτες, έξω από το Αργυρόκαστρο. Ακόμη όμως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε ως προς αυτό. Γιατί η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που βρέθηκε στην Αλβανία για την τελετή μνήμης στο νεκροταφείο των πεσόντων, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook πως όλες οι σημαίες ήταν στη θέση τους και καμία δεν κατέβηκε.

Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες

Η αρχική πληροφόρηση ανέφερε πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε υψώσει ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των πεσόντων στους Βουλιαράτες, έξω από το Αργυρόκαστρο. Ακόμη όμως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε ως προς αυτό. Γιατί η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που βρέθηκε στην Αλβανία για την τελετή μνήμης στο νεκροταφείο των πεσόντων, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook πως όλες οι σημαίες ήταν στη θέση τους και καμία δεν κατέβηκε.

O Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ότι ο 35χρονος πλήρωσε με τη ζωή του την «τρέλα, την υπερβολική αγάπη που είχε για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Βόρεια Ήπειρο»: «Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ, εξέφρασε απλά την υπερβολική αγάπη του για το Έθνος». Ηταν μεν οπλισμένος αλλά δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν. Αν ήθελε να το κάνει, θα το έκανε. Αντίθετα, η αλβανική αστυνομία, εν ψυχρώ τον εκτέλεσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί»

 Σε αστυνομικό κλοιό το σπίτι του ομογενούς

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το σπίτι του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Όλο το χωριό έχει συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι, ενώ τραγική φιγούρα είναι η μητέρα του Κωνσταντίνου, που δε γνωρίζει ακόμη ότι ο γιος της δεν ζει.

Όπως η ίδια είπε στην απεσταλμένη του Star, Μαίρη Τζώρα, στις 14.00 το μεσημέρι, περισσότεροι από 40 Αλβανοί κομάντος εισέβαλαν στο σπίτι.

Μάλιστα, τη χτύπησαν με τους υποκόπανους, ενώ άνοιξαν ντουλάπες, συρτάρια και αναποδογύρισαν κρεβάτια σε όλο το σπίτι.

Όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι του χωριού, τις τελευταίες ώρες ζουν σε καθεστώς τρόμου, ενώ το απόγευμα 20 αστυνομικά αυτοκίνητα κατέβασαν από το βουνό τη σορό του 35χρονου ομογενή.

Τι προηγήθηκε

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, με την αιματηρή αυλαία να πέφτει περίπου στις 16:00 το απόγευμα.

Οι αλβανικές αρχές είχαν έντονη παρουσία στο χωριό, όπως αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ, και η ένταση ξεκίνησε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών. Μάλιστα, τα αλβανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες από το περιπολικό το οποίο φέρεται να πυροβόλησε ο 35χρονος Έλληνας.

Η αυθεντικότητα των φωτογραφιών δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Όπως και εκείνη των video με πάνοπλους Αλβανούς αστυνομικούς να κάνουν έρευνες.

Στο σημείο έφτασε και ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας (RENEA). Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας διέφυγε από το χωριό και κατευθύνθηκε στη δεξαμενή, με τους αστυνομικούς να τον καταδιώκουν. Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε, περίπου στις 16:00 το απόγευμα, ότι μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, κάλεσαν τον 35χρονο Έλληνα να παραδοθεί, εκείνος αρνήθηκε και πυροβόλησε ξανά.

Με μια σφαίρα στο κεφάλι και μια στο θώρακα, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Σύμφωνα μάλιστα με αλβανικά ΜΜΕ, τα τελευταία λόγια που είπε πριν πεθάνει ήταν «Ζήτω η Ελλάδα».

Οι μαρτυρίες

Πέρα από τη μαρτυρία της υπουργού Πολιτισμού, πληροφορίες από το συγγενικό περιβάλλον του Κωνσταντίνου Κατσίφα υποστήριξαν στο epirus-tv-news πως αστυνομικοί  πήγαν στο σπίτι του προκειμένου να κατεβάσουν την ελληνική σημαία  κάτι που τον έκανε να χάσει τον έλεγχο!

Εικόνες από τα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν

Η εκδοχή της Αλβανικής αστυνομίας για τον θάνατο του 35χρονου 

Την δική της εκδοχή για τον θάνατο του 25χρονου ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έδωσε η αλβανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία «στις 28.10.2018, περίπου στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) στο Αργυρόκαστρο υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς. Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στο χώρο από όπου ακούστηκαν πυρά.

Κατά τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από την Διεύθυνση τοπικής Αστυνομίας του Αργυροκάστρου. Ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandions Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις.

Μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις, μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του δράστη, αλλά δεν ήταν εκεί. Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή και τον εντόπισαν λίγο αργότερα σε μια βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό Βουλιαράτες.

Μόλις τους αντίκρισε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους. Οι ειδικές δυνάμεις μέσω τηλεβόα κάλεσαν επανειλημμένα τον δράστη -που συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους – να ρίξει το όπλο του και να παραδοθεί.

Ο πολίτης Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί εναντίον ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Σε απάντηση, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωσταντίνο Κατσίφα».

 

Τα αλβανικά ΜΜΕ τον αποκαλούν ακραίο εξτρεμιστή

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αναφέρει πως κατάγεται από τα Γιάννενα. Σύμφωνα με το αλβανικό site syri.net, ο 35χρονος Έλληνας ομογενής είχε γεννηθεί στο Βουλιαράτι αλλά έμενε στην Αθήνα. Βρισκόταν στην Αλβανία την τελευταία εβδομάδα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ τον αποκαλούν ακραίο εξτρεμιστή «που σχεδίαζε την επίθεση κατά της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου». Σύμφωνα μάλιστα με το syri.net, ήταν «γνωστός ως υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής».

Επικαλούνται μάλιστα post που είχε κάνει στη σελίδα του στο Facebook ο Έλληνας ομογενής στις 23 Οκτωβρίου. Σε αυτό ανέφερε ότι «η σκληροπυρηνική νεολαία της Βορείου Ηπείρου δεν θα μείνει θεατής» και καλούσε τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, την 28η Οκτωβρίου «να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ΕΛΛΑΣ ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Σε άλλο post, λίγες μέρες νωρίτερα, χαρακτήρισε υποχρέωση όλων, την 28η Οκτωβρίου, «να τιμήσουμε τους προγόνους μας στο μνημείο πεσόντων στους Βουλιαράτες», συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φράση του Ιωάννη Μεταξά.

 

Οργισμένη αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την εκτέλεση του Έλληνα πολίτη στην Αλβανία. Ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς εκτελέστηκε από την αλβανική αστυνομία μετά από καταδίωξη γιατί ύψωσε ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτες

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

με πληροροφίες από newsit, etypos, himara, epirustv

Σχετικά