Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

εκλογεσ

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και πεντακομματική Βουλή προκύπτει από την μέτρηση

Σκηνικό πολιτικής αλλαγής και προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 11,2%, αλλά και αυτοδυναμία της στην Βουλή εάν γινόταν αύριο εκλογές, καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Μarc για το «Πρώτο Θέμα».

Η ΝΔ συγκεντρώνει 31,2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι σταθερά σημαντική, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης ανέρχεται στο 57,4%.

Τρίτο κόμμα στη δημοσκόπηση αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ, ενώ η επόμενη Βουλή σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική, κάτι που «ανοίγει το δρόμο» για αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 βουλευτές. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 71 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 25, και το ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή 22.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ σημειώνει 31,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, το ΚΙΝΑΛ 7,1%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΚΚΕ 6,2%, η Ένωση Κεντρώων 2,4%, Το Ποτάμι 2% η Ελληνική Λύση 1,9%, οι ΑΝΕΛ και η ΛΑΕ από 1,3%.

Επίσης, το 72,2% των πολιτών ζητεί να προκηρυχθούν εκλογές εάν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ μόλις 17,1% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μια κυβέρνησης με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα του επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).

Υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Σχετικά