XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Λιβαδειά!!!

giortazei i livadeia

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στη Λιβαδειά και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου εις τα Άγια των Αγίων.

Το εσπέρας της Τρίτης 20 Νοεμβρίου ε.έ. τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τον νεοκλεγέντα Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο καθώς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων κ. Χριστοφόρο, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την τιμή να συνεορτάσει μαζί μας, αλλά και για την παρακαταθήκη που παρέδωσε στην Τοπική μας Εκκλησία, και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στις τρεις απαγορεύσεις εισόδου στη σκηνή του Μαρτυρίου και στα Άγια των Αγίων του Ναού του Σολομώντος που αναφέρονται στα παλαιογραφικά αναγνώσματα της ημέρας, ώστε να τονιστεί η είσοδος της Παναγίας στα Άγια των Αγίων, η οποία εισέρχεται στα Άγια των Αγίων για να καταστεί δοχείο του Αγίου Πνεύματος και προσφέρεται για να υπουργήσει το Μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων. Και αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι τα βλέμματά μας είναι στραμμένα προς την Παναγία και η καρδιά μας αγκαλιάζει την Παναγία, την οποία εμπιστευόμαστε, προσκυνούμε και ζητάμε τη βοήθειά της. Και είπε ότι οι πρόγονοί μας είχαν έναν μύθο, ο οποίος ήταν πολύ διδακτικός, ο Ανταίος ήταν ένας παλαιστής, ο οποίος όταν πάλευε και ακουμπούσε στη γη έπαιρνε δύναμη και ενισχυόταν στη πάλη, στον αγώνα του. Όταν ήταν στον αέρα ένιωθε ότι αδυνατούσε, όταν όμως πατούσε στη γη έπαιρνε κουράγιο και έβγαινε νικητής έτσι κι ο καθένας από μας με τον δικό του τρόπο ακουμπώντας στην Παναγία αισθάνεται κουράγιο παίρνει δύναμη και προχωράει. Και ευχήθηκε στους Αγίους Αρχιερείς και σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά.

Το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί.

Το πρωί της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην Παναγία την οποία επέλεξε ο Θεός για να κατοικήσει μέσα της και αποτελεί μεγάλη τιμή για τους ανθρώπους. Και αναφέρθηκε στη Θεία χάρη την οποία εισήγαγε στον κόσμο η Παναγία.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πριν την λιτανεία ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην εορτή της Τοπικής μας Εκκλησίας καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, κάθε καλό και κάθε ευλογία και την προστασία της Παναγίας μας.

Κατόπιν ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου και με την συμμετοχή των αρχόντων και πλήθους κόσμου.

Στις ακολουθίες έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη.

imtl.g

Σχετικά